Dane są podane z pitu za 2016 składanego w 2017 i korekty za 2016 rok składanej w 2018 parę dni temu.carina pisze:ale te dane z PIT to są za 2017 rok
carina pisze:korekty do urzędu skarbowego można składać jeżeli nie minęło 5 lat a jeżeli te dane dotyczą roku 2016 to faktycznie Pani w Mopsie tego nie widzi bo teraz się bierze rok 2017
yarodilah pisze:tak mam:carina pisze:to sprawdź sobie to roczne rozliczenie czy wychodzi ci podatek należny i jak masz przed korekta zeznania a jaki po korekcie
przed korektą:
Podatek należny 3177
Zaliczki pobrane przez płatników 4286
zwrot na dziecko 1109
po korekcie:
Podatek należny 4289
Zaliczki pobrane przez płatników 4286
do zapłaty 3 zł
proszę o poradę czy na 100 % dobrze złożyłem tą korektę za 2016 czy jednak powinienem za 2017 ?yarodilah pisze:Podpowie ktoś coś ??
Chyba żartujesz, dlaczego my mamy podpowiadać, chyba nie zdajesz sobie sprawy jaka to odpowiedzialność. Co jeżeli zdarzy się tak, że i tak przekroczy, już po oddaniu do skarbówki pieniędzy, ta osoba przyjdzie z pretensjami, tak? Troszeczkę to takie kombinowanie, rozumiem jeżeli faktycznie należało zrobić korektę bo był błąd lub coś się zmieniło w stosunku pierwotnego zeznania. Nie są to proste sprawy i ja radzę wam ostrożność, a jeżeli chcecie ryzykować to lepiej poradzić się dobrej księgowej, czy rzeczywiście warto.carina pisze:z tego co podajesz to powinieneś złożyć korektę za 2017 rok jeżeli tak samo jak za 2016 rok masz podobny podatek i nie brakuje ci na ulgę a dlaczego Ci w twoim Ośrodku nie mogą podpowiedzieć
amm pisze:Chyba żartujesz, dlaczego my mamy podpowiadać, chyba nie zdajesz sobie sprawy jaka to odpowiedzialność. Co jeżeli zdarzy się tak, że i tak przekroczy, już po oddaniu do skarbówki pieniędzy, ta osoba przyjdzie z pretensjami, tak? Troszeczkę to takie kombinowanie, rozumiem jeżeli faktycznie należało zrobić korektę bo był błąd lub coś się zmieniło w stosunku pierwotnego zeznania. Nie są to proste sprawy i ja radzę wam ostrożność, a jeżeli chcecie ryzykować to lepiej poradzić się dobrej księgowej, czy rzeczywiście warto.carina pisze:z tego co podajesz to powinieneś złożyć korektę za 2017 rok jeżeli tak samo jak za 2016 rok masz podobny podatek i nie brakuje ci na ulgę a dlaczego Ci w twoim Ośrodku nie mogą podpowiedzieć