500+ - brak wyplaty swiadczenia

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
Karol5
Praktykant
Zajmuję się: Fa
Kontakt:

500+ - brak wyplaty swiadczenia

Post autor: Karol5 »

Witam Wszystkich,
Wniosek o 500+ zlozylam 16.08.2017. Do dzisiaj nie otrzymalam jeszcze swiadczenia. W zwiazku z tym, ze moj mąż pracuje za granica to wniosek rozpatruje Urząd Wojewódzki. Wczesniej bylo tak, ze sprawe rozpatrywal Urząd Marszalkowski, jednak zmienily sie przepisy i sprawy osob pracujacych za granica od teraz rozpatrują urzedy wojewodzkie. Na poczatku stycznia(oczywiscie po moich wizytach w U.M.) Urzad Marsz. przekazal sprawę do U.Woj. Bylam w U.Woj. juz dwa razy i poinformowano mnie, ze nic nie sa w stanie mi powidziec i udzielic zadnych informacji. Wniosek jest ale takich osob jak ja jest kilka tysięcy. Proszę o pomoc jak mam wplynac na opieszalosc urzednikow. Wiem, ze jest mozliwosc napisania ponaglenia - czy to bylby odpowiedni krok? Czy jest mozliwosc rowniez aby napisac o wyplate odsetek od zaleglego niewyplaconego swiadczenia? Dodam jeszcze, ze ja pracuje w PL. Z gory dziekuje i pozdrawiam
Krzysztof111
Praktykant
Zajmuję się: świadczeniami dla rodzin
Kontakt:

Re: 500+ - brak wyplaty swiadczenia

Post autor: Krzysztof111 »

Napisanie ponaglenia w trybie przepisów KPA jest w tej sytuacji jedyną formalną drogą (moja praktyka pokazuje że może się udać choć oczywiście nie ma 100% gwarancji).

Jeśli chodzi o drugą kwestię to brak jest jakichkolwiek podstaw prawnych do żądania odsetek.
Młodypracownik
Starszy referent
Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne
Kontakt:

Post autor: Młodypracownik »

Niestety takie sprawy ciągną się nawet rok. Nasi klienci też czekają, do Urzędu Wojewódzkiego ciężko się dodzwonić i uzyskać konkretną informację. Najwcześniej sprawa może być załatwiona po pół roku, ale ze względu na komunikację między państwami trwa raczej dłużej.
Natalia.św
Starszy referent
Zajmuję się: Św
Kontakt:

Post autor: Natalia.św »

u nas wnioski z 04.2016 nie są jeszcze rozpatrzone
aleksandra7711
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: aleksandra7711 »

Właśnie, u nas leży 20 spraw niezałatwionych jeszcze od kwietnia 2016r., prócz tego ok. 60 wniosków z sierpnia 2017
Korowiow
VIP
Zajmuję się: Fszystkim
Kontakt:

Post autor: Korowiow »

Pretensje na Wiejską, to nie urzędnik jest opieszały tylko jak na kilkanaście tysięcy spraw jest kilkanaście (kilkadziesiąt przy dobrych wiatrach) osób załogi to sory memory, ale będzie to trwało wieki.
ODPOWIEDZ