Uchylenie wstecz decyzji, jak robicie?
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW/FA
- Kontakt:
Uchylenie wstecz decyzji, jak robicie?
Jak myślicie
Wszczęcie postępowania ws. uchylenia końcem marca bo wtedy zostały doniesione dokumenty ws. uzysku dochodu z lutego, Pani ma 7 dni na zapoznanie, wiec mamy już kwiecień. Czy można uchylić od marca czy od kwietnia, jeśli od kwietnia to co z marcem, świadczenie za marzec nie było wypłacone.
Wszczęcie postępowania ws. uchylenia końcem marca bo wtedy zostały doniesione dokumenty ws. uzysku dochodu z lutego, Pani ma 7 dni na zapoznanie, wiec mamy już kwiecień. Czy można uchylić od marca czy od kwietnia, jeśli od kwietnia to co z marcem, świadczenie za marzec nie było wypłacone.
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
-
- VIP
- Zajmuję się: Fszystkim
- Kontakt:
Re: Uchylenie wstecz decyzji, jak robicie?
Nie uchylasz wstecz. Wskazujesz w treści decyzji, iż świadczenie za m-c marzec nie przysługiwało z uwagi na przekroczenie kryterium dochodowego i nie zostało wypłacone.
-
- Referent
- Zajmuję się: SR SW FA
- Kontakt:
a na jakiej podstawie w marcu nie zostały te świadczenia wypłacone? jakaś zgoda/oświadczenie strony?
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
A jeśli były wypłacone to piszemy w treści ze nie przysługują na bieżąco czy wspominamy o tym marcu , ze ma do zwrotu. Bo ja uchylam na bieżąco np. od kwietnia a dopiero w decyzji o zwrocie i np pisze ze ma zwrócić z marzec.
-
- Referent
- Kontakt:
Tak uchylenie na bieżąco, a dopiero w decyzji o nienależnych że za marzec się nie należy,Dorcia82 pisze:A jeśli były wypłacone to piszemy w treści ze nie przysługują na bieżąco czy wspominamy o tym marcu , ze ma do zwrotu. Bo ja uchylam na bieżąco np. od kwietnia a dopiero w decyzji o zwrocie i np pisze ze ma zwrócić z marzec.
ja unikam takich sytuacji więc staram się wyrobić w ciągu miesiąca

-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ja tak zrobiłam, że wszczęłam postępowanie w grudniu 17, ale babka tak mi dokumenty donosiła, że decyzję wydałam w styczniu 18 i uchyliłam od grudnia. Odwołała się i SKO wyciągnęło to, że nie uchyla się wstecz. Teraz się bujam, bo nie mam wypłaconego grudnia i nie wiem co zrobić.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: świadczeniami dla rodzin
- Kontakt:
Należy uchylić decyzję od bieżącego miesiąca to jest od miesiąca w którym zostanie wydana decyzja uchylająca niezależnie od daty wszczęcia postępowania.anitaanitamta pisze:Ja tak zrobiłam, że wszczęłam postępowanie w grudniu 17, ale babka tak mi dokumenty donosiła, że decyzję wydałam w styczniu 18 i uchyliłam od grudnia. Odwołała się i SKO wyciągnęło to, że nie uchyla się wstecz. Teraz się bujam, bo nie mam wypłaconego grudnia i nie wiem co zrobić.
Następnie wszczynamy postępowanie ws. ustalenia i zwrotu świadczeń nienależnie pobranych. W decyzji o zwrocie uznajemy świadczenia za świadczenia nienależnie pobrane za wszystkie miesiące za które się niezależały, niezależnie od tego czy zostały czy nie zostały wypłacone (wstrzymanie wypłaty to czynność materialno-techniczna). Dopiero orzekając o obowiązku zwrotu świadczeń żądamy zwrotu tylko tych które rzeczywiście wypłacono.
np piszemy że świadczeniami nienależnie pobranym są świadczenia za luty i marzec 2018 w kwocie 1000 zł , a w punkcie 2 zobowiązujemy stronę do zwrotu świadczenia wyłącznie za luty (gdyż marca nie wypłacono). Oczywiście wyjaśniamy wszystko w uzasadnieniu decyzji.
-
- Referent
- Kontakt:
A jeśli wogóle nie ma nienależnych bo bylo wstrzymane na wniosek to tylko notatka wystarczy?Krzysztof111 pisze:Należy uchylić decyzję od bieżącego miesiąca to jest od miesiąca w którym zostanie wydana decyzja uchylająca niezależnie od daty wszczęcia postępowania.anitaanitamta pisze:Ja tak zrobiłam, że wszczęłam postępowanie w grudniu 17, ale babka tak mi dokumenty donosiła, że decyzję wydałam w styczniu 18 i uchyliłam od grudnia. Odwołała się i SKO wyciągnęło to, że nie uchyla się wstecz. Teraz się bujam, bo nie mam wypłaconego grudnia i nie wiem co zrobić.
Następnie wszczynamy postępowanie ws. ustalenia i zwrotu świadczeń nienależnie pobranych. W decyzji o zwrocie uznajemy świadczenia za świadczenia nienależnie pobrane za wszystkie miesiące za które się niezależały, niezależnie od tego czy zostały czy nie zostały wypłacone (wstrzymanie wypłaty to czynność materialno-techniczna). Dopiero orzekając o obowiązku zwrotu świadczeń żądamy zwrotu tylko tych które rzeczywiście wypłacono.
np piszemy że świadczeniami nienależnie pobranym są świadczenia za luty i marzec 2018 w kwocie 1000 zł , a w punkcie 2 zobowiązujemy stronę do zwrotu świadczenia wyłącznie za luty (gdyż marca nie wypłacono). Oczywiście wyjaśniamy wszystko w uzasadnieniu decyzji.
-
- Referent
- Zajmuję się: SR SW FA
- Kontakt:
czyli wstrzymanie wypłaty było na wniosek strony tak????
-
- Referent
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
Ja jak wszczynam postępowanie w marcu i świadczenie za marzec wstrzymałam, a uchylam od kwietnia, to piszę tylko w decyzji, że na dzień 01.03.2018 świadczenie na pierwsze dziecko nie przysługuje i tyle. Skoro tego nie wypłaciłam, zawiadomiłam stronę, że od marca jej dochód przekracza, to dlaczego robić do tego jeszcze nienależnie pobrane? Bez sensu ;d
Oprócz Uchylenie wstecz decyzji, jak robicie? - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
obywatele Rumunii - wniosek na 500+!!!
Zawiadomienia o wszczęciu postepowania w celu wydania decyzj
Informacja kwartalna 01.01-31.03
Czy zmienić decyzje w związku z orzeczeniem
500+ - brak wyplaty swiadczenia
samotna matka, już nie samotna urodziła II dziecko
Prezentacja o Cyfrowym Repozytororium Dokumentów zaproszenie
sko- odwołanie do pon. roz. przekroczenie dochodu
Udzielenie informacji nie wnioskodawcy
podjęcie pracy za granicą, uzysk w Polsce...
SKO wypłata świadczenia i żądanie zwrotu
małżeństwo żyjące osobno !
raport - informacja kwartalna 2018
rops wysyła ludzi do gmin żeby składali wnioski na okres zas
odwołanie sko złożone w innej gminie
Koordynacja i dokumenty meża ubiegającego się o świadczenia