500+ dla małżonka - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 19 lut 2016, 12:41

Jest małżeństwo które ma jedno wspólne dziecko i po jednym dziecku z wcześniejszych związków.
Dzieci z poprzednich związków nie są przysposobione.

Czy matka będzie mogła złożyć jeden wniosek na wszystkie dzieci i dostać 500 na pierwsze dziecko po spełnieniu kryterium i 1000zł na pozostałe dwoje dzieci.
wcx

Napisano: 19 lut 2016, 15:04

Po mojemu tak, przecież te dzieci są pod ich opieką.
A czy przysługuje 500+ w takim przypadku.Ojciec ma 2 dzieci z obecnego małżeństwa i jedno z poprzedniego, z tym że dziecko to przebywa z matką.Ojciec płaci alimenty. On podaję 3 dzieci (w końcu płaci alimenty, bo to jego dziecko), ale bierze tylko na 2 i 3 bo nie spełnia kryterium dochodowego.
Magda
Madalen
Praktykant
Od: 11 sty 2016, 13:25
Zajmuję się:

Napisano: 19 lut 2016, 15:09

wg mnie nie wpisuje swojego pierwszego dziecka do wniosku, bo alimenty odejmuje od dochodu
*Izek

Napisano: 19 lut 2016, 15:18

ale ojciec by składał wniosek bez kryterium dochodowego, tylko na 2 i 3 dziecko?
Magda
Madalen
Praktykant
Od: 11 sty 2016, 13:25
Zajmuję się:

Napisano: 19 lut 2016, 15:27

tylko, że to dziecko nie zalicza się do składu rodziny
*Izek

Napisano: 19 lut 2016, 15:40

Ale ten ojciec względem tego pierwszego dziecka nie sprawuje opieki więc nie może go liczyć jako pierwsze.

A co do małżonka rodzica dziecka z mojego przykładu??? Mam wątpliwości bo mimo że są małżeństwem to małżonek nie jest rodzicem dziecka małżonka z pierwszego związku.
wcx

Napisano: 19 lut 2016, 15:46

Jeśli nie ma praw ograniczonych to na wyroku rozwodowym jest pewnie napisane, że opiekę sprawują razem, tylko zamieszkanie jest przy matce. Dzieci będziemy "dzielić" przy opiece naprzemiennej.
Aliska

Napisano: 19 lut 2016, 16:01

ma być w wyroku zapisane że opieka jest naprzemienna, a jak miejsce pobytu jest przy matce to ojcu nic się nie należy nawet w skład rodziny nie może go ująć
wcx

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x