w gops ŚP a w KRUS zasiłek macierzyński - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 19 lut 2016, 12:46

Wg naszych przepisów osoba powinna wybrać albo świadczenie pielęgnacyjne albo świadczenie rodzicielskie. Dwóch nie może pobierać. Ale czy osoba może pobierać w gops świadczenie pielęgnacyjne na pierwsze dziecko a zasiłek macierzyński w KRUS na drugie?
filemon

Napisano: 19 lut 2016, 14:14

?
filemon

Napisano: 19 lut 2016, 14:21

też mama taką sytuację i nie wiem bo ustawa chyba nie przewiduje jakiegoś zbiegu prawa czy coś.....?????
lilia13

Napisano: 19 lut 2016, 14:35

Składając oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa lub pracy w gospodarstwie dla potrzeb otrzymania świadczenia pielęgnacyjnego ryzykuje, że KRUS może ją pozbawić macierzyńskiego.
kingas

Napisano: 19 lut 2016, 14:44

W tym sęk ze ja mam osobę która napisała oświadczenie ze zaprzestaje prowadzenia gops. dostała Szo na matkę poszła z decyzją do Krusu wyrejestrowali ją ona złożyła wniosek do nich aby Wójt opłacał składki w krus my płacimy Krus teraz jest w ciąży i była pytać czy jej się należy 1000 zl w krusie oni powiedzieli ze tak . I teraz pytanie czy ja mam jakoś podstawę żeby jej uchylić Szo na matkę jak będzie miała 1000 zł na dziecko w Krus.
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 19 lut 2016, 14:56

Ale jakby nie było macierzyński jest dla osób pozostających w zatrudnieniu, czyli tak jakby nie zrezygnowała z pracy w gospodarstwie.
kingas

Napisano: 19 lut 2016, 16:03

otrzymywanie macierzyńskiego wyklucza możliwość otrzymywania świadczenia pielęgnacyjnego.
Miałam taką sprawę w SKO które utrzymało w mocy odmowę. Jest kilka wyroków sądów - mają takie same zdanie.
Ogólny tok myślenia jest taki, że będąc na macierzyńskim nie rezygnuje się z pracy ( może pracować), a ŚP w przypadku rezygnacji przysługuje, Świadczenie pielęgnacyjne rekompensuje utracony z zatrudnienia dochód, a macierzyński jest dochodem wynikającym z zatrudnienia (chociażby byłego). Ponadto są to dwa świadczenia z tego samego tytułu czyli sprawowania opieki nad dzieckiem. Można trochę poczytać w wyroku WSA w Warszawie z dnia 25 września 2015 r. I SA/WA 2259/14.
Gość

Napisano: 19 lut 2016, 18:55

ja mam podobna sytuacje to jest świadectwo pracy i zasiłek macierzynski z ZUS po utracie zatrudnienia. pytałam prawnika i śP jezeli jest pobierany macierzynski sie nie nalezy nawet jak mam świadectwo pracy ma ktoś taki przypadek
xxxx20

Napisano: 22 lut 2016, 8:44

xxxx20 nad twoim wpisem masz opisaną sytuacje o której piszesz
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x