500+ do ZUS?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne
- Kontakt:
Re: 500+ do ZUS?
Robi się nieciekawie, bo 500 + to spore koszty obsługi i spora kasa m.in na wynagrodzenia, a teraz? Jestem ciekawa co wymyślą.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚW/ŚR/300
- Kontakt:
No co? Wrzucą do ZUS i tyle.
Nawet nikt słowem nie piśnie. Zobaczycie.

-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Ja to się zastanawiam może po dyplomówkę zrobić pracownika socjalnego
Tam weszła ustawa o awansach zawodowych. Może to będzie jakaś tam alternatywa 

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne
- Kontakt:
Też o tym myślałam, tym bardziej, że u nas odchodzą na emerytury kobitki.amigooo pisze: 18 maja 2021, 9:34 Ja to się zastanawiam może po dyplomówkę zrobić pracownika socjalnegoTam weszła ustawa o awansach zawodowych. Może to będzie jakaś tam alternatywa
![]()
- my_low
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR, FA, SW, DS
- Kontakt:
Ja jestem ciekawa jak u nas to rozwiążą, mamy trzy osoby zatrudnione na etaty z 500+, w tym jedna zajmuje się tylko 500+, a dwie pozostałe robią jeszcze inne rzeczy. Kasy odpadnie sporo ośrodkom
- MartaW
- Referent
- Zajmuję się: wszystkim
- Kontakt:
Przecież ZUS też ma wydział koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, więc ogarnie temat. Oczywiście jeśli zatrudnią tam dodatkowych ludzi, bo ten wydział już teraz nie wyrabia i co chwile ogłaszają nowe wakaty.
my_low pisze: 18 maja 2021, 7:47a tak się właśnie nad tym zastanawiałam, mogą sobie "zlikwidować" ot tak koordynację w przypadku 500+? Nie wchodzą tu już w grę przepisy unijne, bo skoro to świadczenie w tym samym koszyku jest co rodzinne, to czy inne państwa nie będą nadal traktować tego świadczenia jak podlegającego koordynacji? W sumie nie znam się na tym, a jestem ciekawa, co z tym zrobią i co mogą zrobić.amigooo pisze: 18 maja 2021, 7:37Koordynacje pewnie skasują bo przeliczyli i bardziej im się to opłaca. Kwestia skróconych rodziców to tez się zastanawiam jak to załatwią;)zdzislaw_dyrma pisze: 18 maja 2021, 7:18 Dokładnie. Jak zrobią, że wniosek składa się raz i pójdzie z automatu. Także los 500+ od 2022 r. został przypieczętowany. Na 99,99% od następnego okresu zasiłkowego robi to ZUS. Pytanie jak to pogodzą z koordynacją, która częściowo połączona jest ze świadczeniami rodzinnymi oraz jak będą załatwiać sprawy pokłóconych rodziców, którzy twierdzą, że zachodzi opieka naprzemienna?![]()
Kto pyta, nie błądzi.
- MartaW
- Referent
- Zajmuję się: wszystkim
- Kontakt:
Mam to szczęście, że jestem pracownikiem zatrudnionym na akord i jak odejdzie mi 500+ i 300+ to będę się mogła w końcu skupić na świadczeniach rodzinnych, funduszu alimentacyjnym i zaświadczeniach "Czyste powietrze". Chociaż... lubiłam akurat te świadczenia, które "odchodzą". Zastanawiam się nad zmianą pracy. Mamy rok na podjęcie decyzji.
Młodypracownik pisze: 18 maja 2021, 9:25 Robi się nieciekawie, bo 500 + to spore koszty obsługi i spora kasa m.in na wynagrodzenia, a teraz? Jestem ciekawa co wymyślą.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚW/ŚR/300
- Kontakt:
No oczywiście, że ma i na pewno nie zatrudnią aż tak wiele nowych osób jak mają cięcia robić. UW też stracą właśnie na tym.MartaW pisze: 18 maja 2021, 10:19 Przecież ZUS też ma wydział koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, więc ogarnie temat. Oczywiście jeśli zatrudnią tam dodatkowych ludzi, bo ten wydział już teraz nie wyrabia i co chwile ogłaszają nowe wakaty.
my_low pisze: 18 maja 2021, 7:47a tak się właśnie nad tym zastanawiałam, mogą sobie "zlikwidować" ot tak koordynację w przypadku 500+? Nie wchodzą tu już w grę przepisy unijne, bo skoro to świadczenie w tym samym koszyku jest co rodzinne, to czy inne państwa nie będą nadal traktować tego świadczenia jak podlegającego koordynacji? W sumie nie znam się na tym, a jestem ciekawa, co z tym zrobią i co mogą zrobić.amigooo pisze: 18 maja 2021, 7:37Koordynacje pewnie skasują bo przeliczyli i bardziej im się to opłaca. Kwestia skróconych rodziców to tez się zastanawiam jak to załatwią;)zdzislaw_dyrma pisze: 18 maja 2021, 7:18 Dokładnie. Jak zrobią, że wniosek składa się raz i pójdzie z automatu. Także los 500+ od 2022 r. został przypieczętowany. Na 99,99% od następnego okresu zasiłkowego robi to ZUS. Pytanie jak to pogodzą z koordynacją, która częściowo połączona jest ze świadczeniami rodzinnymi oraz jak będą załatwiać sprawy pokłóconych rodziców, którzy twierdzą, że zachodzi opieka naprzemienna?![]()
-
- Referent
- Kontakt:
a czemu nie rodzinne i fundusz?
-
- Stażysta
- Kontakt:
Najlepiej to niech wszystkie świadczenia przeniosą do ZUS-u tylko Pomoc Społeczną zostawią w ośrodkach.
Oprócz 500+ do ZUS? - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
postanowienie sądu o zabraniu dzieci
Wzór pisma o wywiad - dwa wnioski na to samo dziecko.
czy należy się świadczenie wychowawcze
dosyłanie dokumentów do UW
Świadczenie wychowawcze wypłacone przez błąd pracownika
Zmiana wyroku
COVID a nowy okres zasiłkowy
500+ ma przejść do ZUS w 2023 roku
Karta pobytu traci ważność w okresie zasiłkowym
wniosek na dziecko urodzone 1 czerwca
nienależnie pobrane świadczenie - potrącenie
nienależnie pobrane
Przekazanie z innego organu decyzji przedłużenie na covid
jaką datę złożenia wniosku mam brać pod uwagę do wszczęcia postępowania