500+ do ZUS?

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
Młodypracownik
Starszy referent
Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne
Kontakt:

Re: 500+ do ZUS?

Post autor: Młodypracownik »

Robi się nieciekawie, bo 500 + to spore koszty obsługi i spora kasa m.in na wynagrodzenia, a teraz? Jestem ciekawa co wymyślą.
zdzislaw_dyrma
Starszy referent
Zajmuję się: ŚW/ŚR/300
Kontakt:

Post autor: zdzislaw_dyrma »

No co? Wrzucą do ZUS i tyle. ;) Nawet nikt słowem nie piśnie. Zobaczycie.
amigooo
Referent
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: amigooo »

Ja to się zastanawiam może po dyplomówkę zrobić pracownika socjalnego ;) Tam weszła ustawa o awansach zawodowych. Może to będzie jakaś tam alternatywa :?:
Młodypracownik
Starszy referent
Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne
Kontakt:

Post autor: Młodypracownik »

amigooo pisze: 18 maja 2021, 9:34 Ja to się zastanawiam może po dyplomówkę zrobić pracownika socjalnego ;) Tam weszła ustawa o awansach zawodowych. Może to będzie jakaś tam alternatywa :?:
Też o tym myślałam, tym bardziej, że u nas odchodzą na emerytury kobitki.
Awatar użytkownika
my_low
Stażysta
Zajmuję się: ŚR, FA, SW, DS
Kontakt:

Post autor: my_low »

Ja jestem ciekawa jak u nas to rozwiążą, mamy trzy osoby zatrudnione na etaty z 500+, w tym jedna zajmuje się tylko 500+, a dwie pozostałe robią jeszcze inne rzeczy. Kasy odpadnie sporo ośrodkom
Awatar użytkownika
MartaW
Referent
Zajmuję się: wszystkim
Kontakt:

Post autor: MartaW »

Przecież ZUS też ma wydział koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, więc ogarnie temat. Oczywiście jeśli zatrudnią tam dodatkowych ludzi, bo ten wydział już teraz nie wyrabia i co chwile ogłaszają nowe wakaty.
my_low pisze: 18 maja 2021, 7:47
amigooo pisze: 18 maja 2021, 7:37
zdzislaw_dyrma pisze: 18 maja 2021, 7:18 Dokładnie. Jak zrobią, że wniosek składa się raz i pójdzie z automatu. Także los 500+ od 2022 r. został przypieczętowany. Na 99,99% od następnego okresu zasiłkowego robi to ZUS. Pytanie jak to pogodzą z koordynacją, która częściowo połączona jest ze świadczeniami rodzinnymi oraz jak będą załatwiać sprawy pokłóconych rodziców, którzy twierdzą, że zachodzi opieka naprzemienna? ;)
Koordynacje pewnie skasują bo przeliczyli i bardziej im się to opłaca. Kwestia skróconych rodziców to tez się zastanawiam jak to załatwią;)
a tak się właśnie nad tym zastanawiałam, mogą sobie "zlikwidować" ot tak koordynację w przypadku 500+? Nie wchodzą tu już w grę przepisy unijne, bo skoro to świadczenie w tym samym koszyku jest co rodzinne, to czy inne państwa nie będą nadal traktować tego świadczenia jak podlegającego koordynacji? W sumie nie znam się na tym, a jestem ciekawa, co z tym zrobią i co mogą zrobić.
Kto pyta, nie błądzi.
Awatar użytkownika
MartaW
Referent
Zajmuję się: wszystkim
Kontakt:

Post autor: MartaW »

Mam to szczęście, że jestem pracownikiem zatrudnionym na akord i jak odejdzie mi 500+ i 300+ to będę się mogła w końcu skupić na świadczeniach rodzinnych, funduszu alimentacyjnym i zaświadczeniach "Czyste powietrze". Chociaż... lubiłam akurat te świadczenia, które "odchodzą". Zastanawiam się nad zmianą pracy. Mamy rok na podjęcie decyzji.
Młodypracownik pisze: 18 maja 2021, 9:25 Robi się nieciekawie, bo 500 + to spore koszty obsługi i spora kasa m.in na wynagrodzenia, a teraz? Jestem ciekawa co wymyślą.
Kto pyta, nie błądzi.
zdzislaw_dyrma
Starszy referent
Zajmuję się: ŚW/ŚR/300
Kontakt:

Post autor: zdzislaw_dyrma »

MartaW pisze: 18 maja 2021, 10:19 Przecież ZUS też ma wydział koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, więc ogarnie temat. Oczywiście jeśli zatrudnią tam dodatkowych ludzi, bo ten wydział już teraz nie wyrabia i co chwile ogłaszają nowe wakaty.
my_low pisze: 18 maja 2021, 7:47
amigooo pisze: 18 maja 2021, 7:37
zdzislaw_dyrma pisze: 18 maja 2021, 7:18 Dokładnie. Jak zrobią, że wniosek składa się raz i pójdzie z automatu. Także los 500+ od 2022 r. został przypieczętowany. Na 99,99% od następnego okresu zasiłkowego robi to ZUS. Pytanie jak to pogodzą z koordynacją, która częściowo połączona jest ze świadczeniami rodzinnymi oraz jak będą załatwiać sprawy pokłóconych rodziców, którzy twierdzą, że zachodzi opieka naprzemienna? ;)
Koordynacje pewnie skasują bo przeliczyli i bardziej im się to opłaca. Kwestia skróconych rodziców to tez się zastanawiam jak to załatwią;)
a tak się właśnie nad tym zastanawiałam, mogą sobie "zlikwidować" ot tak koordynację w przypadku 500+? Nie wchodzą tu już w grę przepisy unijne, bo skoro to świadczenie w tym samym koszyku jest co rodzinne, to czy inne państwa nie będą nadal traktować tego świadczenia jak podlegającego koordynacji? W sumie nie znam się na tym, a jestem ciekawa, co z tym zrobią i co mogą zrobić.
No oczywiście, że ma i na pewno nie zatrudnią aż tak wiele nowych osób jak mają cięcia robić. UW też stracą właśnie na tym.
marzenasaw
Referent
Kontakt:

Post autor: marzenasaw »

a czemu nie rodzinne i fundusz?
mikaa
Stażysta
Kontakt:

Post autor: mikaa »

marzenasaw pisze: 18 maja 2021, 11:40 a czemu nie rodzinne i fundusz?
Najlepiej to niech wszystkie świadczenia przeniosą do ZUS-u tylko Pomoc Społeczną zostawią w ośrodkach.
ODPOWIEDZ