Witam. Odkąd zaczęło się 500+ złożyłam wniosek jako Panna, mówiłam tam Paniom, że nie jestem w związku ponieważ mieliśmy kryzys. Więc nie wliczano jego dochodów, a tylko moje (renta rodzinna po moim ojcu) i mówiono mi, że jak się zmieni mam to zgłosić. Teraz doszliśmy do porozumieniayz partnerem i chce by było fair, więc chce zgłosić to, ale czy nie wyjdzie tak, że będę musiała zwracać, za cały okres pobierania? Dodam, że on pracuje od czerwca do teraz na najniższej krajowej, a ubiegłego roku od kwietnia do tego czerwca był zarejestrowany jako bezrobotny, ja miałam do listopada rente w wysokości 1150zl, a teraz nie pracuje ponieważ córka non stop chora i pomagam dla mamy w obowiązkach bo jest sama (pracująca) z młodszym bratem. I czy jak nie zgłoszę tego i np.od sierpnia złożę na nowo wniosek i wlicze dochód partnera to nie będzie, że i tak zwrócić będzie trzeba?
Mamu ten sam adres meldunku ponieważ mieszkanie kupiliśmy(co prawda to jest jego w dokumentach) i po kilku dniach po prostu nam coś nie poszło, w zgodzie odeszlismy od Siebie, ale meldunek został ponieważ poszłam na stancje. W tej chwili jeszcze nie mieszkamy razem,ale w ciągu miesiąca na pewno.
skoro do tej pory mieszkaliście osobno a dopiero od czerwca zamieszkacie razem to nie widzę podstaw do zwrotu świadczenia z tyt. nienależnie pobranego. Na początku czerwca idź zgłosić to i zobaczysz co Ci powiedzą w OPS
Tylko adres był podany właśnie tamten, ze względu, że nie wiedziałam gdzie będę mieszkać. Później nie zmieniłam adresu bo nawet nie myślałam o tym. Po za tym wolałam tam by wszystko przychodziło niż komuś na mieszkanie.