Żona wnioskodawcy, który ma własną działalność jest obecnie na macierzyńskim, ale wcześniej była (i jest) osobą współpracującą w firmie męża bez umowy (za rok 2014 ma jeszcze do utraty dochody z wcześniejszej pracy -już nieaktualnej). Nie wiem, co liczyć jako jej dochód? Czy ten macierzyński? Ale nie jest on po utracie pracy, ale dzięki temu, że mąż odprowadzał za nią składki ZUS jako osobie współpracującej. Czy też za dochód uznać dzieląc ich cały dochód z działalności na pół i za miesiąc kolejny od miesiąca, w którym stała się osobą współpracującą? To chyba zbyt udziwniony pomysł....Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem?
to wcale nie jest taki rzadki przypadek w tej sytuacji nie ma uzyskania dochodu, ale tez nie bedzie kiedys utraty z tego zasilku macierzynskiego (w okresie kiedy rokiem bazowym bedzie ten kiedy otrzymuje zasilek) nawet jesli zona juz nie bedzie osoba wspolpracujaca
Dzięki kb! Tak myślałam, że u niej 0 dochodu, bo jej macierzyński nie spełnia warunku po utracie pracy, a z działalności mają wspólny dochód, który figuruje w ministerstwie finansów u męża. Żeby tylko w przyszłym roku rozliczeniowym nie pomylić się i nie utracić tego dochodu, który otrzymuje teraz z ZUS....
a co w przypadku gdy mam na zaświadczeniu, że dana osoba figuruje jako osoba sprawująca osobistą opiekę nad dzieckiem, która bezpośrednio przed sprawowaniem opieki podlegała ubezpieczeniu emeryt. i jako osoba współpracująca (...)?
wtedy robię utratę? czy muszę liczyć dochód za 2014 - w moim przypadku 2 miesiące, bo dziecko urodzone w listopadzie
jesli tym dochodem w 2014 byl zasilek macierzynski, ktory osoba pobierala w zwiazku z tym,ze urodzila dziecko a byla osoba wspolpracujaca - to to nie bedzie dochod ani utracony ani uzyskany, czyli nalezy go brac pod uwage i podzielic przez 12