500+ wstecz czy taka możliwość istnieje ? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 27 sie 2019, 17:34

Witam ! Mam dosyć mocno poplątaną sytuację, ale może znajdzie się ktoś, kto mi pomoże. Otóż mój mąż pracuje w Luksemburgu. Pobieramy z tamtąd dodatek dyferencyjny. W zeszłym roku poszłam składać wniosek na 500 + na okres 2018/2019. Pani w gminie dała mi złotą radę ( jak się pòźniej okazało), bo poradziła żebym nie składała wniosku tylko pobierała całość z luksemburskiej kasy rodzinnej. Argumentowała to tym,że wiele osób tak robi i często wystarczy zaświadczenie z gminy o nie pobieraniu świadczeń. W Luksemburgu wypłacają pieniądze dwa razy do roku więc zanim zaczął się problem to czas upływał, a my czekaliśmy. Przyszedł styczeń a 500 + nie ma, bo nie złożone a z luksemburga nic nie przychodzi na konto... I w końcu mąż pisze do nich o co chodzi, a oni, że chcą powód dlaczego nie pobieramy 500 +. Wzięłam jedno zaświadczenie i cisza, pòźniej drugie i napisali, że dla nich liczy się tylko decyzja 500 +. Wkurzeni w końcu pojechaliśmy z mężem do urzedu wojewodzkiego zapytać się co robić. Byli zdziwieni, że w gminie takie rady dają i zawsze najlepiej złożyć wniosek i czekać na decyzję. Mądry Polak po szkodzie- niestety. Szybko złożyliśmy wniosek, ale to już byl kwiecień. 6 miesięcy przepadło... Kasa Luksemburska teraz w lipcu wysłała pieniądze za 3 miesiące, a nadal wysyłają zapytania o okres od 1.10.2018 do 31.03.2019 a ja co mam odpisać skoro nikt mi nie napisze wyjaśnienia. Napisali w piśmie, że czekają na przedłożenie decyzji za wcześniejszy okres. Tyylko jak ? W Polsce przecież nie da się ubiegać o wsteczne świadczenia. Aczkolwiek pani tłumaczyła w Urzędzie Wojewódzkim, że jak istnieje wniosek zagranicą to jest taka możliwość, ale oni musieli by się zgłosić do Polski z zapytanien. Żadnego zapytania nie wysłali czekają na decyzje. Sprawa utkwiła w dziwnym punkcie, bo ani z jednej ani z drugiej strony nie wiem jak to ruszyć. A osotanio napisałam do UW co mam zrobić żeby spróbować złożyć wstecz to odpisali, że nie ma takiej możliwości. To czemu wcześniej dwie panie z Urzędu Wojewódzkiego mówiły, że jest taka możliwość, a pòźniej piszą co innego. Może ktoś wie jak to naprawdę jest ? Trochę szkoda, że tyle kasy przepadło przez ludzką głupotę.
Rokokoko
Praktykant
Od: 27 sie 2019, 14:22
Zajmuję się: uczę się

Napisano: 28 sie 2019, 7:18

Nie ma możliwości wyrównania wstecz polskich świadczeń, powinniście składać wniosek na każdy okres normalnie i tyle. Na przyszłość o tym pamiętajcie.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 28 sie 2019, 9:24

ostatnio na szkoleniu w Urzędzie Wojewódzkim pracownicy od koordynacji właśnie mówili, że jak był złożony wniosek za granicą to można w Polsce na poprzednie okresy złożyć
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 28 sie 2019, 10:09

Alalala pisze:ostatnio na szkoleniu w Urzędzie Wojewódzkim pracownicy od koordynacji właśnie mówili, że jak był złożony wniosek za granicą to można w Polsce na poprzednie okresy złożyć
Tak, ale najpierw Luksemburg powinien wniosek złożony u nich przesłać do Polski. Wtedy wzywa się stronę do uzupełnienia naszego druku o 500 i rodzinne ale jako datę wpływu uznaje się datę złożenia wniosku za granicą. Miałam sytuację że facet w 2016 r. złożył za późno wniosek o 500+ ale przyznane miał od kwietnia 2016 r. bo w międzyczasie Niemcy przesłali wniosek o kindergeld złożony w 2015 r.
rachela
Stażysta
Od: 15 mar 2016, 21:58
Zajmuję się:

Napisano: 28 sie 2019, 13:41

rachela pisze:
Alalala pisze:ostatnio na szkoleniu w Urzędzie Wojewódzkim pracownicy od koordynacji właśnie mówili, że jak był złożony wniosek za granicą to można w Polsce na poprzednie okresy złożyć
Tak, ale najpierw Luksemburg powinien wniosek złożony u nich przesłać do Polski. Wtedy wzywa się stronę do uzupełnienia naszego druku o 500 i rodzinne ale jako datę wpływu uznaje się datę złożenia wniosku za granicą. Miałam sytuację że facet w 2016 r. złożył za późno wniosek o 500+ ale przyznane miał od kwietnia 2016 r. bo w międzyczasie Niemcy przesłali wniosek o kindergeld złożony w 2015 r.
Czyli jednak taka możliwość istnieje. Teraz pytanie czy ja mam pisać do Luksemburga z prośbą o udostępnienie wniosku ? Czy chodzi tu o jakiś kontakt z serii formularzy SED. Nie wiem właśnie czy oni to wysłali by prosto do Urzędu Wojewódzkiego czy do mnie.
Rokokoko
Praktykant

Napisano: 28 sie 2019, 14:10

Rokokoko pisze:
rachela pisze:
Czyli jednak taka możliwość istnieje. Teraz pytanie czy ja mam pisać do Luksemburga z prośbą o udostępnienie wniosku ? Czy chodzi tu o jakiś kontakt z serii formularzy SED. Nie wiem właśnie czy oni to wysłali by prosto do Urzędu Wojewódzkiego czy do mnie.
Oni przesyłają to na formularzu SED do wojewody. I wydaje mi się że to jest ich obowiązek nałożony rozporządzeniem UE a nie ich dobra wola.
rachela
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 28 sie 2019, 14:39

To w takim razie nie wiem co mam robić. Pisaliśmy wcześniej pismo z prośbą żeby skontaktowali się z Urzędem Wojewódzkim to ospisali, że dla nich liczy się decyzja i czekają na przedłożenie jej w pòźniejszym termiminie.
Rokokoko
Praktykant

Napisano: 28 sie 2019, 14:46

Rokokoko pisze:To w takim razie nie wiem co mam robić. Pisaliśmy wcześniej pismo z prośbą żeby skontaktowali się z Urzędem Wojewódzkim to ospisali, że dla nich liczy się decyzja i czekają na przedłożenie jej w pòźniejszym termiminie.
Ja bym się skontaktowała z UW i poprosiła żeby ci wskazali podstawę prawną na podstawie której mogłabyś żądać przesłania wniosku do Polski. Tutaj ciężko będzie ci uzyskać taką informację bo pracownicy OPSów nie pracują na rozporządzeniach UE więc nie znają ich treści.
rachela
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 28 sie 2019, 14:48

Ja nigdy nie słyszałem o czymś takim i nie znam przypadku złożenia wniosku na minione okresy w PL, a zajmuję się koordynacją od 8 lat. Natomiast być może faktycznie jakieś unijne przepisy się zmieniły. Ja bym w życiu nie antydatował wniosku który przyjąłem, wydaje mi się, że to narusza kilka przepisów z KPA i ustawy. No ale może i jest tak, że można.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 28 sie 2019, 15:11

Iks » 28 sie 2019, 13:48

Ja nigdy nie słyszałem o czymś takim i nie znam przypadku złożenia wniosku na minione okresy w PL, a zajmuję się koordynacją od 8 lat. Natomiast być może faktycznie jakieś unijne przepisy się zmieniły. Ja bym w życiu nie antydatował wniosku który przyjąłem, wydaje mi się, że to narusza kilka przepisów z KPA i ustawy. No ale może i jest tak, że można.
Przesympatyczny Iksie, przedwczoraj przyjąłem wnioski na okresy zasiłkowe 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019 od wnioskodawczyni, która dostała takie zalecenie z Urzędu Wojewódzkiego. A wynikało ono z tego, ze ci państwo nigdy nie składali wniosku na 500+ w PL i teraz do UW przyszło pismo z kraju, w którym pobierali zasiłki. Będą wstecznie ustalane okresy koordynacji i prawa do świadczenia. Wypłacałem też za cały okres zasiłkowy, który minął a wniosek też był składany w nowym okresie na poprzedni w wyniku przesłania wniosku z innego kraju UE. U nas dostał za poprzedni okres a na zachodzie za ten czas zwrócił (równowartość 500 x 12).
Jotes
Praktykant
Od: 11 gru 2015, 13:19
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x