Tak, ale najpierw Luksemburg powinien wniosek złożony u nich przesłać do Polski. Wtedy wzywa się stronę do uzupełnienia naszego druku o 500 i rodzinne ale jako datę wpływu uznaje się datę złożenia wniosku za granicą. Miałam sytuację że facet w 2016 r. złożył za późno wniosek o 500+ ale przyznane miał od kwietnia 2016 r. bo w międzyczasie Niemcy przesłali wniosek o kindergeld złożony w 2015 r.Alalala pisze:ostatnio na szkoleniu w Urzędzie Wojewódzkim pracownicy od koordynacji właśnie mówili, że jak był złożony wniosek za granicą to można w Polsce na poprzednie okresy złożyć
Czyli jednak taka możliwość istnieje. Teraz pytanie czy ja mam pisać do Luksemburga z prośbą o udostępnienie wniosku ? Czy chodzi tu o jakiś kontakt z serii formularzy SED. Nie wiem właśnie czy oni to wysłali by prosto do Urzędu Wojewódzkiego czy do mnie.rachela pisze:Tak, ale najpierw Luksemburg powinien wniosek złożony u nich przesłać do Polski. Wtedy wzywa się stronę do uzupełnienia naszego druku o 500 i rodzinne ale jako datę wpływu uznaje się datę złożenia wniosku za granicą. Miałam sytuację że facet w 2016 r. złożył za późno wniosek o 500+ ale przyznane miał od kwietnia 2016 r. bo w międzyczasie Niemcy przesłali wniosek o kindergeld złożony w 2015 r.Alalala pisze:ostatnio na szkoleniu w Urzędzie Wojewódzkim pracownicy od koordynacji właśnie mówili, że jak był złożony wniosek za granicą to można w Polsce na poprzednie okresy złożyć
Oni przesyłają to na formularzu SED do wojewody. I wydaje mi się że to jest ich obowiązek nałożony rozporządzeniem UE a nie ich dobra wola.Rokokoko pisze:Czyli jednak taka możliwość istnieje. Teraz pytanie czy ja mam pisać do Luksemburga z prośbą o udostępnienie wniosku ? Czy chodzi tu o jakiś kontakt z serii formularzy SED. Nie wiem właśnie czy oni to wysłali by prosto do Urzędu Wojewódzkiego czy do mnie.rachela pisze:Tak, ale najpierw Luksemburg powinien wniosek złożony u nich przesłać do Polski. Wtedy wzywa się stronę do uzupełnienia naszego druku o 500 i rodzinne ale jako datę wpływu uznaje się datę złożenia wniosku za granicą. Miałam sytuację że facet w 2016 r. złożył za późno wniosek o 500+ ale przyznane miał od kwietnia 2016 r. bo w międzyczasie Niemcy przesłali wniosek o kindergeld złożony w 2015 r.Alalala pisze:ostatnio na szkoleniu w Urzędzie Wojewódzkim pracownicy od koordynacji właśnie mówili, że jak był złożony wniosek za granicą to można w Polsce na poprzednie okresy złożyć
Ja bym się skontaktowała z UW i poprosiła żeby ci wskazali podstawę prawną na podstawie której mogłabyś żądać przesłania wniosku do Polski. Tutaj ciężko będzie ci uzyskać taką informację bo pracownicy OPSów nie pracują na rozporządzeniach UE więc nie znają ich treści.Rokokoko pisze:To w takim razie nie wiem co mam robić. Pisaliśmy wcześniej pismo z prośbą żeby skontaktowali się z Urzędem Wojewódzkim to ospisali, że dla nich liczy się decyzja i czekają na przedłożenie jej w pòźniejszym termiminie.
Przesympatyczny Iksie, przedwczoraj przyjąłem wnioski na okresy zasiłkowe 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019 od wnioskodawczyni, która dostała takie zalecenie z Urzędu Wojewódzkiego. A wynikało ono z tego, ze ci państwo nigdy nie składali wniosku na 500+ w PL i teraz do UW przyszło pismo z kraju, w którym pobierali zasiłki. Będą wstecznie ustalane okresy koordynacji i prawa do świadczenia. Wypłacałem też za cały okres zasiłkowy, który minął a wniosek też był składany w nowym okresie na poprzedni w wyniku przesłania wniosku z innego kraju UE. U nas dostał za poprzedni okres a na zachodzie za ten czas zwrócił (równowartość 500 x 12).Iks » 28 sie 2019, 13:48
Ja nigdy nie słyszałem o czymś takim i nie znam przypadku złożenia wniosku na minione okresy w PL, a zajmuję się koordynacją od 8 lat. Natomiast być może faktycznie jakieś unijne przepisy się zmieniły. Ja bym w życiu nie antydatował wniosku który przyjąłem, wydaje mi się, że to narusza kilka przepisów z KPA i ustawy. No ale może i jest tak, że można.