500+ wstecz czy taka możliwość istnieje ? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 29 sie 2019, 8:11

No to świetnie, ja nie mam nic przeciwko naprawdę, ale do tej pory mój UW a wcześniej Marszałek stali na stanowisku, że to niemożliwe. ;)
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 29 sie 2019, 8:29

U nas także UW zwracał się do ludzi z pismami o możliwości złożenia wniosków na okresy zasiłkowe nawet 2014/2015 na rodzinne. Ludzie przychodzili kompletowaliśmy wszystkie dokumenty na okresy zasiłkowe od 2014 i to na rodzinne a od 2016 i na 500+ ale nie przyjęłam tego z datą wstecz tylko tak jak przyszli czyli załóżmy z wczoraj. Wszystko zostało posłane do koordynacji i po jakimś czasie przyszły odmowy wszczęć postępowań z uwagi na złożenie wniosków po terminie. Oczy mi z orbit wyszły bo po co karzą przyjmować wnioski robotę robić, czasem człowiek kserował z 8 wniosków naraz i dokumenty a oni wysyłają odmowy wszczęć. Gdy byli u nas słynnym busem 500+ :lol: na moje pytanie dlaczego tak robią, szanowne Panie oczy zrobiły, że to niemożliwe, więc pokazałam im pismo a one zamilkły. Więc kuźwa po co to wszystko!!! Bo ja na prawdę nie rozumiem ich działania czasem... :evil: :evil:
Nowa34
Referent
Od: 22 lis 2017, 12:14
Zajmuję się: ZR,FA,500+

Napisano: 29 sie 2019, 10:06

No więc u mnie była podobna sytuacja, jedna babka się uparła, że złoży na ubiegłe okresy i wysłała wniosek bezpośrednio do wojewody, dostała odmowę wszczęcia.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 29 sie 2019, 10:53

To ciekawe historie wychodzą. Prawde mówiąc jestem tak zła na tą sytuację,ale spróbuje. Ja bym nawet nie chciała tej kasy z 500 ale mogli by dać ten zaległy dodatek dyferencyjny chociaż
Rokokoko
Praktykant
Od: 27 sie 2019, 14:22
Zajmuję się: uczę się

Napisano: 29 sie 2019, 11:05

Ja miałem taki przypadek, że Wojewoda kazał wezwać osobę do złożenia wyjaśnień w związku z złożeniem wniosków za granicą. Napisali, że wniosek złożony za granicą w ramach koordynacji to jakby wniosek złożony w Polsce. Wezwanie poszło osoba się nie stawiła , wysłaliśmy to do UW. UW napisało, że w związku z brakiem stawiennictwa na nasze wezwanie wniosek złożony i innym Państwie pozostaje bez rozpatrzenia. Da się :)
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 29 sie 2019, 12:58

Ale to jest szczerze mówiąc dobra wiadomość, bo ja bardzo nie lubię odsyłać ludzi z kwitkiem, że czegoś się nie da zrobić.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 29 sie 2019, 14:57

Ja uważam, że nie powinno być tego typu problemów. W wielu państwach UE bez problemu dają pieniądze wstecz do jakiegoś określonego czasu, a u nas tyle zachodu. Nie ukrywam, że czytając komentarze dowiedziałam się, że jednak coś zrobić mogę. Teraz tylko problem żeby jedna instytucja odezwała się do drugiej. Myślałam nawet nad tym, żeby napisać kolejne pismo i przetłumaczyć z prośbą o przesłanie wniosku za pomocą formularza. Z drugiej strony nie rozumiem czemu instytucja zagraniczna miała by o tym nie wiedzieć. Najlepsze jest właśnie to, że jak byłam dwa razy osobiście w UW to pracownik nie widział w komputerze żadnego zapytania z ich strony.
Rokokoko
Praktykant
Od: 27 sie 2019, 14:22
Zajmuję się: uczę się

Napisano: 30 sie 2019, 7:10

No więc właśnie nie w wielu państwach. Możliwość wyrównania wstecz istnieje tylko w Niemczech i zdaje się w Belgii czy Holandii. To nie jest takie oczywiste.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 30 sie 2019, 7:49

i Norwegii. ja miałam taką sytuację z Norwegią - warunkiem jest, żeby wniosek był złożony w tamtym państwie. wtedy wyrównałam do daty złożenia wniosku w Norwegii.
vasaria
Stażysta
Od: 25 mar 2016, 18:35
Zajmuję się:

Napisano: 16 wrz 2019, 11:02

Jotes pisze:
Iks » 28 sie 2019, 13:48

Ja nigdy nie słyszałem o czymś takim i nie znam przypadku złożenia wniosku na minione okresy w PL, a zajmuję się koordynacją od 8 lat. Natomiast być może faktycznie jakieś unijne przepisy się zmieniły. Ja bym w życiu nie antydatował wniosku który przyjąłem, wydaje mi się, że to narusza kilka przepisów z KPA i ustawy. No ale może i jest tak, że można.
Przesympatyczny Iksie, przedwczoraj przyjąłem wnioski na okresy zasiłkowe 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019 od wnioskodawczyni, która dostała takie zalecenie z Urzędu Wojewódzkiego. A wynikało ono z tego, ze ci państwo nigdy nie składali wniosku na 500+ w PL i teraz do UW przyszło pismo z kraju, w którym pobierali zasiłki. Będą wstecznie ustalane okresy koordynacji i prawa do świadczenia. Wypłacałem też za cały okres zasiłkowy, który minął a wniosek też był składany w nowym okresie na poprzedni w wyniku przesłania wniosku z innego kraju UE. U nas dostał za poprzedni okres a na zachodzie za ten czas zwrócił (równowartość 500 x 12).
Ja miałam identyczną sytuację w tamtym roku kiedy przyszło pismo z UW zeby strona złozyła wnioski od 2016 na obecnych drukach. Trochę roboty z tym było bo kiedyś były inne druki i troszkę inne zasady a wnioski musiały być na obecnych drukach wiadomo i dochody musiały być od 2014 roku więc jakiekolwiek PITy, świadectwa pracy i inne trzeba było skompletować, ale kilka sytuacji już takich mielismy. Ale tak jak ktoś wyżej napisał najpierw musiała stona złozyc wniosek za granicą o świadczenia w poprzednich okresach żeby ewentualnie UW żądało polskich wniosków wstecz.
PatrycjaD
Praktykant
Od: 23 lip 2018, 13:39
Zajmuję się: ŚW

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x