Ja miałam identyczną sytuację w tamtym roku kiedy przyszło pismo z UW zeby strona złozyła wnioski od 2016 na obecnych drukach. Trochę roboty z tym było bo kiedyś były inne druki i troszkę inne zasady a wnioski musiały być na obecnych drukach wiadomo i dochody musiały być od 2014 roku więc jakiekolwiek PITy, świadectwa pracy i inne trzeba było skompletować, ale kilka sytuacji już takich mielismy. Ale tak jak ktoś wyżej napisał najpierw musiała stona złozyc wniosek za granicą o świadczenia w poprzednich okresach żeby ewentualnie UW żądało polskich wniosków wstecz.Jotes pisze:Przesympatyczny Iksie, przedwczoraj przyjąłem wnioski na okresy zasiłkowe 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019 od wnioskodawczyni, która dostała takie zalecenie z Urzędu Wojewódzkiego. A wynikało ono z tego, ze ci państwo nigdy nie składali wniosku na 500+ w PL i teraz do UW przyszło pismo z kraju, w którym pobierali zasiłki. Będą wstecznie ustalane okresy koordynacji i prawa do świadczenia. Wypłacałem też za cały okres zasiłkowy, który minął a wniosek też był składany w nowym okresie na poprzedni w wyniku przesłania wniosku z innego kraju UE. U nas dostał za poprzedni okres a na zachodzie za ten czas zwrócił (równowartość 500 x 12).Iks » 28 sie 2019, 13:48
Ja nigdy nie słyszałem o czymś takim i nie znam przypadku złożenia wniosku na minione okresy w PL, a zajmuję się koordynacją od 8 lat. Natomiast być może faktycznie jakieś unijne przepisy się zmieniły. Ja bym w życiu nie antydatował wniosku który przyjąłem, wydaje mi się, że to narusza kilka przepisów z KPA i ustawy. No ale może i jest tak, że można.