500 zł - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 27 sty 2016, 10:23

Oboje z mężem pracujemy Nie zarabiamy b.duzo ale nigdy nie mieliśmy zasilkow dla dzieci gdyz zawsze o trochę przekraczaliśmy Starszy syn ma 19lat uczy sie w liceum/ostatni rok , potem studia/ Młodszy w tym roku 13 lat w czerwcu Czy dostaniemy 500 zł i do kiedy bardzo prosze o odpowiedź Skladalabym by wplacic na mieszkanie dla młodszego
Mama olka i bartka

Napisano: 27 sty 2016, 10:35

To chyba jeszcze nie jest do końca wiadome prawda ?
Mama olka i bartka

Napisano: 27 sty 2016, 10:40

na chwilę obecną może Pani ubiegać się o 500 zł na drugie dziecko, po spełnieniu kryterium 800 zł netto na osobę miesięcznie - czyli miesięcznie Wasze dochody nie mogą przekroczyć 3.200 zł,czyli do dodatku prawo ma dziecko drugie, ale w związku z utrzymywaniem starszego dziecka do obliczania dochodu rodziny należy wpisać pełnoletniego syna
świadczenia 500 plus jest pomocą dla całej rodziny, a nie na konkretne dziecko
tak zakłada ustawa przedstawiana na dzień dzisiejszy ( ps. na jakieś większe zmiany w tym zakresie bym nie liczyła )
gasiak

Napisano: 27 sty 2016, 10:46

gasiak pisze:na chwilę obecną może Pani ubiegać się o 500 zł na drugie dziecko, po spełnieniu kryterium 800 zł netto na osobę miesięcznie - czyli miesięcznie Wasze dochody nie mogą przekroczyć 3.200 zł,czyli do dodatku prawo ma dziecko drugie, ale w związku z utrzymywaniem starszego dziecka do obliczania dochodu rodziny należy wpisać pełnoletniego syna
świadczenia 500 plus jest pomocą dla całej rodziny, a nie na konkretne dziecko
tak zakłada ustawa przedstawiana na dzień dzisiejszy ( ps. na jakieś większe zmiany w tym zakresie bym nie liczyła )
po co piszesz ze na chwile obecna ????????? przeciez ustawa jest jeszcze w projekcie, zakonczyly sie dopiero konsultacje spoleczne, nikt nic nie wie kiedy to wejdzie w zycie tak naprawde , pojawiaja sie rozne terminy, lepiej nie pisz takich rzeczy bo tłumy zaraz beda do osrodków uderzac
masterm

Napisano: 27 sty 2016, 10:54

Ja nawet nie liczyłam na te pieniądze ,moze trochę pomarzyłam Nie przelewa nam się ale nie głodujemy Starcza na miesiąc,na wakacje nad morzem , ciężko oboje pracujemy ale dla takich jak my nie ma nic ,tylko to co sami sobie zawdzięczamy ale juz jestem przyzwyczajona Dziekuje WSZYSTKIM którzy sie wypowiedzieli
Mama olka i bartka

Napisano: 27 sty 2016, 10:55

Jestem w identycznej sytuacji jak Ty i już wiem, że na pewno nic nie dostaniemy. Po prostu dla naszych rządzących pełnoletnie uczące się dziecko nie jest dzieckiem, a tym samym mamy tylko po jednym dziecku. Tak właśnie karze się ludzi pracujących, a promuje nieróbstwo. Ja zarabiam w OPS 1 550 zł, więc moi niepracujący petenci wezmą o wiele więcej. A co- im się należy.
~Karolina

Napisano: 27 sty 2016, 11:02

ale dlaczego mam nie pisać takich rzeczy ?
przecież na dzień dzisiejszy tak jest
a ludzie ciemni nie są, mają interent, sąsiadów i doczytają więc i tak tłumy nas czekają
u mnie dziś chodzą i wnioski chcą składać bo obok w gminie syn był wczoraj i składał wniosek na 500 plus - zresztą nie dziś tylko
i co Ty na to ?
z tego co mówią to w innych gminach składają tylko nie u mnie :)
gasiak

Napisano: 27 sty 2016, 11:07

Wiesz tak sobie pomyslałam ...może nieslusznie że ludzie niepracujący będa sprowadzać dzieci naświat , obok mnie jest taka rodzina 6 dzieci troje chłopcow nie skończyło gimnazjum wszyscy gdzieś na czarno po kilka dni pracują /nie sa to źli ludzie, ale zyja głownie z pomocy MGOPS/ i juz ta pani powiedziala że postarają się o dziecko
Mama olka i bartka

Napisano: 27 sty 2016, 11:48

ale program 500 plus będzie często odbierany zróbmy sobie dziecko - czytaj rodziny które latami korzystają z pomocy społecznej, nie od razu nazywam wszystkie takie rodziny patologiami, choć często tak jest - gdzie uważam, jak pani Minister, kiedy rodzina korzysta z pomocy społecznej latami to jest porażka pomocy społecznej,
program 500 plus ma pomóc rodzinom na podjęcie decyzji o kolejnym dziecku ok, najniższy wskaźnik dzietności ok przekonuje mnie to ale dodam, że nikt z takich rodzin nie myśli, a co my zrobimy jak za 4 lata będzie inna władza i nie będzie 500 plus - wersja optymistyczna, jak dla mnie, bo nie wiadomo czy budżet udźwignie taką pomoc - 500 plus ok ale ja uważam, że dla rodzin gdzie przynajmniej jeden z rodziców pracuje - umowa o pracę, zlecenie
a po drugie doliczać doliczać i doliczać do rodzinnych, funduszu, stypendium, dod.mieszkaniowych, pomocy społecznej, może to byc 300 - 400 zł dla wszystkich dzieci i nie do 18stego roku życia, tylko jak w rodzinnych do ukończenia szkoły ....
gasiak

Napisano: 27 sty 2016, 11:50

a po drugie ja pracując jakoś cześć wypracowanych pieniędzy oddaje na dojazd, płace podatki i na nic też się nie łapię
z moich, naszych podatków osób pracujących uczciwie utrzymuje nie tylko swoją rodzinę, ale też rodziny korzystające m.in z rodzinnych czy z planowanych tych 500 plus ....
gasiak

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x