500 zł na pierwsze dziecko - samotna matka - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 18 lut 2016, 16:45

Witam wszystkich :)

Nurtuję mnie pewne pytanie. W marcu urodzę syna - Czarusia :)).
Ojciec jak się domyślam nie będzie chciał uznać dziecka, będzie zapewne proces etc... co pewnie potrwa bo wiem ze będzie kombinował jak tylko będzie mógł aby uchylić się od wszelkiej odpowiedzialności.
Mieszkam z rodzicami. Jest powiedziane że 500 zł na pierwsze dziecko przysługuje osobie w której dochód na członka rodziny nie przekracza 800 zł. Czy w takim razie dochody mieszkańców mojego domu także będą się liczyły do tego progu ... tak na logikę z jakiej racji brat ma mi się dokładać do pieluch. Tak wiec czy będą liczone moje dochody czy dochód całej rodziny. Z góry dziękuje za odpowiedz.
Eliza789
Praktykant
Od: 18 lut 2016, 16:31
Zajmuję się:

Napisano: 18 lut 2016, 17:02

art. 2 pkt. 16 ustawy
rodzinie – oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: małżonków, rodziców dzieci, opiekuna faktycznego dziecka oraz zamieszkujące wspólnie z tymi osobami, pozostające na ich utrzymaniu dzieci w wieku do
ukończenia 25. roku życia, a także dzieci, które ukończyły 25. rok życia, legitymujące się orzeczeniem o znacznym
stopniu niepełnosprawności, jeżeli w związku z tą niepełnosprawnością przysługuje świadczenie pielęgnacyjne lub
specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r.
o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów (Dz. U. z 2016 r. poz. 162); do członków rodziny nie zalicza się
dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, dziecka pozostającego w związku małżeńskim, a także pełnoletniego dziecka posiadającego własne dziecko; w przypadku gdy dziecko, zgodnie z orzeczeniem sądu, jest pod
opieką naprzemienną obojga rodziców rozwiedzionych lub żyjących w separacji lub żyjących w rozłączeniu, dziecko
zalicza się jednocześnie do członków rodzin obydwojga rodziców;
Twoja rodzina to Ty, Twój mąż (nie posiadasz), rodzic Twojego dziecka (jeśli wychowujesz z nim co najmniej jedno dziecko - nie posiadasz) i Twoje dzieci do ukończenia 25 roku życia (jeśli z Tobą zamieszkują).
Brat to nie rodzina. :)
Twoja rodzina to Ty i Twoje dziecko, chyba że dojdziesz do porozumienia z tatą dziecka - wówczas również on.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 18 lut 2016, 17:10

Bardzo dziękuje za odpowiedź .
Czyli jeśli będę się ubiegała od kwietnia o 500 zł na syna i nie dogadam się z Tatusiem to pod uwagę będą brane dochody moje z zeszłego roku. Jak pracowałam 4 miesiące to analogicznie suma 4 wypłat dzielona przez ilość miesięcy w roku i przez członków tzn mnie i Czarusia, tak ??
Eliza789
Praktykant
Od: 18 lut 2016, 16:31
Zajmuję się:

Napisano: 22 lut 2016, 11:01

Eliza789 pisze:Bardzo dziękuje za odpowiedź .
Czyli jeśli będę się ubiegała od kwietnia o 500 zł na syna i nie dogadam się z Tatusiem to pod uwagę będą brane dochody moje z zeszłego roku. Jak pracowałam 4 miesiące to analogicznie suma 4 wypłat dzielona przez ilość miesięcy w roku i przez członków tzn mnie i Czarusia, tak ??
Nie. Rokiem bazowym w okresie zasiłkowym 2016/2017 będzie rok 2014 i to dochody z tego roku będą nas interesowały. Jeśli w 2014r. Pani nie pracowała, to dochody z roku bazowego wyniosą 0 zł. Interesuje nas jednak czy nie wystąpiło uzyskanie dochodu.
W skrócie, interesuje nas to czy obecnie osiąga Pani dochody, których nie było w 2014r. Jeśli tak, to musimy wiedzieć od kiedy istnieje to nowe źródło dochodu i musimy ustalić, ile wyniósł dochód netto z miesiąca następującego po jego uzyskaniu.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x