Administrator bezpieczeństwa informacji (ABI) – termin prawniczy, który w prawie polskim został wprowadzony przepisami ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku o ochronie danych osobowych. Oznacza osobę nadzorująca z upoważnienia administratora danych osobowych przestrzeganie stosowania środków technicznych i organizacyjnych zapewniających ochronę przetwarzanych danych osobowych w sposób odpowiedni do zagrożeń oraz kategorii danych objętych ochroną. Wedle interpretacji Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych administratorem bezpieczeństwa informacji może być wyłącznie osoba fizyczna. Wyznaczenie administratora bezpieczeństwa informacji jest fakultatywne. W przypadku niepowołania ABI, czynności jemu przypisane wykonuje administrator danych osobowych.
Pytanie do Administratora Forum OPS
viewtopic.php?f=2&t=207173048
ABI bezpieczeństwo informacji
Re: ABI bezpieczeństwo informacji
dzieki za odpowiedz .ale w ośrodkach pomocy mają być powołani ABI i nie wiem czy może na dzień dzisiejszy czy w póżniej bedzie taka potrzeba osobnego linku dotyczące spraw ochrony danych osobowych , na pewno będą wątpliwości
A u mnie w Ośrodku...gorączka z powodu ABI. Jestem nim i nie mam bladego pojęcia jak ma wyglądać moja dokumentacja.
Miejmy nadzieje, że będą.. o ile ktoś nas na nie w ogóle wyśle..
Też zostałam powołana na stanowisko ABI wydzwaniam do koleżanki z pobliskiej gminy w jaki sposób to u nich działa bo ja nie mam zielonego pojęcia jaką prowadzić dokumentację.
Jeśli ktokolwiek z was będzie wiedzieć o szkoleniach dla pracowników GOPS z tej tematyki na terenie woj. podkarpackiego konkretnie Rzeszów lub Krosno to proszę o kontakt na forum
Jeśli ktokolwiek z was będzie wiedzieć o szkoleniach dla pracowników GOPS z tej tematyki na terenie woj. podkarpackiego konkretnie Rzeszów lub Krosno to proszę o kontakt na forum
Oprócz ABI bezpieczeństwo informacji - Ochrona Danych Osobowych przeczytaj również:
Dz.U.?
ABI
jakie upoważnienia
upoważnienie do przetważania danych dla wszystkich pracown??
Jawny rejestr zbioru danych osobowych
umowa powierzenia przetwarzania danych osobowych
plan sprawdzeń
GIODO- ABI