podpisaliście już jakąś??
czy bazujecie na standardowej umowie np. z Top-Teamem?
umowa powierzenia przetwarzania danych osobowych
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: umowa powierzenia przetwarzania danych osobowych
Ale o jakie umowy Ci chodzi i na co? napisz coś więcej?
w związku ze zmianami w ustawie o ochronie danych osobowych (poszłam na szkolenie) trzeba uaktualnić politykę bezpieczeństwa. należy również podpisać ze wszystkimi firmami, które maja dostęp do przetwarzanych przez nas danych osobowych umowę powierzenia. np. z firmą która obsługuje program do pomocy społecznej, św.rodzinnych czy FA.
stąd moje pytanie. bo przymierzam się do tego, ale już sama nie wiem jak się za to zabrać
stąd moje pytanie. bo przymierzam się do tego, ale już sama nie wiem jak się za to zabrać
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
A o to chodzi, my juz od wielu lat podpisujemy corocznie takie umowy - oprogramowanie sysgnity korzystamy z umów dostarczonych przez nichMiłka pisze:w związku ze zmianami w ustawie o ochronie danych osobowych (poszłam na szkolenie) trzeba uaktualnić politykę bezpieczeństwa. należy również podpisać ze wszystkimi firmami, które maja dostęp do przetwarzanych przez nas danych osobowych umowę powierzenia. np. z firmą która obsługuje program do pomocy społecznej, św.rodzinnych czy FA.
ta umowa, która podpisujecie to jest jedna umowa na świadczenie usług w ramach której jest powierzenie, czy na powierzenie jest odrębna umowa?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Umowy tóre podpisujemy zarówno dla pomostu jak i SR/F/ST...to umowy powierzenia przetwarzania danych osobowych..Miłka pisze:ta umowa, która podpisujecie to jest jedna umowa na świadczenie usług w ramach której jest powierzenie, czy na powierzenie jest odrębna umowa?
koniecnze są na wypadek gdy na serwis przesyłana jest baza danych lub jakies dane klientów w celach serwisowych lub diagnostycznych
podobne umowy podisywane są z innymi dostawcami gdy jest koniecnzosc serwisowania baz danych, również z firmą która zajmuje sie brakowaniem dokumentacji niearchiwalnej oraz z medycyną pracy itp itd.
podsumowując, z kim należy popisać umowę powierzenia przetwarzania danych osobowych?
z:
- firmą, która obsługuje programy do św.rodzinnych, FA, pomocy społecznej
- medycyna pracy
z kimś jeszcze?
z:
- firmą, która obsługuje programy do św.rodzinnych, FA, pomocy społecznej
- medycyna pracy
z kimś jeszcze?
Oprócz umowa powierzenia przetwarzania danych osobowych - Ochrona Danych Osobowych przeczytaj również:
plan sprawdzeń
wynagrodzenie ABI
dowód osobisty
Dz.U.?
ABI
jakie upoważnienia
upoważnienie do przetważania danych dla wszystkich pracown??
Jawny rejestr zbioru danych osobowych
plan sprawdzeń
GIODO- ABI
ABI bezpieczeństwo informacji