Absurdalna sytuacja na ostatnim semestrze studiów

~kasia

szkola

Post autor: ~kasia »

Wiatm!
Mam pytanie....ukonczylam liceum i poszlam na dwuletnie studium policealne zeby jak najdluzej moc dostawac pieniadze na kontynuacje nauki z PCPR..jednak gdy okazalo sie ze jestem w ciazy Pani z PCPR powiedziala ze pieniadze naleza mi sie tylko do czerwca 2011r,gdyz jest to data ukonczenia mojego studium a zebym mogla dalej dostawac pieniadze na kontynuacje nauki musialabym isc na studia..Wiec moze moglibyscie mi pomoc czy tak jest faktycznie?bo wczesniej zanim nie zaszlam w ciaze nic mi o tym nie mowiono powiedziano mi tylko ze bede dostawala pieniadze dopoki si eucz czyli do 25 roku zycia mi sie one naleza chyba ze moja renta z Zus przekroczy 950 zlotych czy cos takiego?
Czekam na wasze opinie na ten temat z gory dziekuje
Pozdrawiam!
~bynek

Re: Absurdalna sytuacja na ostatnim semestrze studiów

Post autor: ~bynek »

tak jak mówisz, pomoc pieniezna na kontynuowanie nauki przysługuje do momentu osiągniecia przez wychowanka 25 roku życia i to jest jasne. Kończysz 25 lat i koniec wypłaty na naukę.
Sprawa nauki. Nie do końca wyjasniłaś, czy te studium jest twoją trzecia szkoła na tym samym poziomie. Jest zapis, ze \"zaprzestanie udzielania pomocy pieniężnej na kontynuowanie nauki następuje w przypadku, gdy osoba usamodzielniana:

1. kontynuuje naukę w szkole ponad gimnazjalnej, szkole ponad podstawowej lub szkole wyższej, która zapewnia nieodpłatną naukę i nieodpłatne pełne wyżywienie.
2. bez uzasadnionych powodów zmieniła trzykrotnie na tym samym poziomie kształcenia szkołę lub szkołę wyższą, o których mowa w § 2, pkt. 2..

Tak więc jeżeli to nie jest szkoła trzecia na tym samym poziomie to dalej powinnas ja otrzymywać, nie ma innej możliwosci.

Kwestia przekroczonego dochodu. Jezeli bezdiesz tylko sama z dzieckiem to do dochodu wliczać beda dwie osoby, a kryterium wówczas Wasze nie może przekroczyc 1404 zł.
~bynek

Post autor: ~bynek »

Dodatkowe wyjasnienie do watku. Jak dalej sie uczysz i nie jest to twoja 3 szkoła to jak najbardziej mozesz obiegac sie o dalsza pomoc wraz z wyrównaniem za wakacje, gdyz są dwa warianty do sytuacji gdy zakończyłas szkołe w czerwcu.
1. informujesz pcpr w formie pisemnej, iz od wrzesnia chcesz dalejj sie kształcic np. na innym kierunku studium (nie koniecznie musza to byc studia) i jednocześnie zobowiazujesz sie do zwwrotu nie należniepobranych swiadczeń w przypadku nie podjecia dalszej nauki;
2. Podejmujesz nauke we wrzesniu a pcpr wyrównuj ci za okres nie wypłacania swiadczenia od daty ukończenia szkoły.
No i wszystko jasne
~natalia

a co ye mna___

Post autor: ~natalia »

m
~natalia

Post autor: ~natalia »

WITAM WIEC JA NADAL SIE UCZE...POBIERAM POMOC NA KONTZNUACJE PONAD 494ZL DO RODZ ZAST SPOKREWNIONEJ TRAFILAM W WIEKU 14 LAT PO UKONCZENIU PELNOLETNOSCI JAKOS 5 MIESIECZ PO Z POWODU DZIWNEJ SZTUACJI MIEDZY MNA A RODZ ZAST PRZEPROWADZILAM SIE DO SWOJEGO MIESZKANIA W KTORZM MIESZKALAM WCZESNIEJ Z MAMA MAMA ZMARLA,O KAZDYM ZDARZENIU INF MOJ PCPR GDZZ OTRZYMYWAKLAM JUZ Z TAMTAD PIENIAZKI W TAMTZM ROKU PRZED 21 ROKIEM ZYCIA ZAWARLAM ZWIAYEK MALZENSKI I WSTRZYMANO MI PIENIAZKI DO CZERWCA GDYZ PREZKROCZYLO MI I MEZOWI 702ZL NA OSOBE POTEM W CZERWCU URO SIE CORECZKA I ZNOW OTRZYMUJE PIENIAZKI STUDIUJE...I Z TAD MOJE PYTANIE CZY MNIE SIE NALEZY JAKAS WYPRAWKA___CZY POMOC JAK USAMODZIELNIENIE SIE KTORA JEST WZPLACANA NP NA POPRAWE WARUNKOW MIOESZKANIOWZCH BO CZTALAM ZE JEST TAKA MOZLIWOSC ALE TO NIEJEST PEWNE A ZADNEJ WZPRAWKI NIE DOST JAK POSZLAM OD RODZ ZAS WIEC JAK TO JEST U MNIE PROSZE M I WZJASNIC DZIEKUJE
~Kaja

Post autor: ~Kaja »

Ja chciałam sie dowiedzieć dlaczego jesli bralam pieniadze do czerwca 2011 z pcpr i poszlam do szkoly policealnej to nie nalezy mi sie wyrownanie za lipiec i sierpien? natomiast jesli poszlabym na studia to to wyrownanie by sie nalezalo... przeciez i to i to jest szkola i place za to i nie rozumiem dlaczego w policealnej takie wyrownanie mi sie nie nalezy...
~mmmm

Re: wyprawka

Post autor: ~mmmm »

mieszkałąm 10 lat w domu dziecka.teraz mieszkam z chłopakiem wynajmujemy mieszkanie mamy umeblowana kuchnie i jeden pokoj nie swoimi meblami dwa pokoje mamy puste.ja chciałąbym wziasc wyprawke czy pcpr moze mi odmówic wyprawki jesli zyje w dobrych warunkach a 2 pokoje mam puste .teraz kończe szkołe policealna w grudniu czy moge sie starac i czy moja decyzja nie bedzie odrzucona?
ODPOWIEDZ