jednorazowe świadczenie

~Moniczka

jednorazowe świadczenie

Post autor: ~Moniczka »

Witajcie. mam pytanie co do jednorazowego świadczenia pienieżnego na pokrycie niezbędnych wydatków związanych z potrzebami przyjmowanego do rodziny dziecka.
RZ złożyła podanie, w którym zwraca sie o przyznanie tej pomocy, z wyszczególnieniem rzeczy, na które wnioskuje; poza meblami rodzina wnosi również o objęcie tą pomoca zakupu książek szkolnych.
Moje pytanie: Czy w ramach tej pomocy moga byc pokryte koszty podręczników szkolnych czy wyłącznie meble, ewent. odziez?
~Iza

Re: jednorazowe świadczenie

Post autor: ~Iza »

Jeżeli takie są potrzeby i faktycznie rodzina, która przyjęła dziecko musi je wyposażyć również do szkoły od podstaw to raczej nie ma przeciwwskazań, żeby dać i na książki.
~Moniczka

dziękuję bardzo za odpowiedź, tak tez myślałam, ale zawsze lepiej się utwierdzić :-)
~Ja

Post autor: ~Ja »

Moim zdaniem to raczej potrzeby bieżące..
~Iza

Post autor: ~Iza »

bieżące i owszem dla rodziny, która już wychowuje dziecko w rodzinie zastępczej ale dla nowej rodziny takie wydatki tak na \"dzień dobry\" są nieprzewidziane. Skoro dziecko przyszło do nich bez niczego i nie ma możliwości odzyskania rzeczy z poprzedniego miejsca pobytu dziecka bo tych rzeczy np. dziecko nie miało w rodzinie to jak najbardziej są to potrzeby dziecka, na które można przyznać jednorazowe świadczenie
~Monika08

Post autor: ~Monika08 »

Witajcie. Mam pytanie dotyczące jednorazowego świadczenia pieniężnego na częściowe pokrycie kosztów związanych z potrzebami przyjmowanego do rodziny dziecka. Jednakże chciałabym podkreślić, iz dzieci przebywająca w zawodowej nies- pokrewnionej z dzieckiem wielodzietnej rodzinie zastępczej zostały przyjęte w kwietniu a postanowienie Sądu wydane jest w trybie zarządzenia tymczasowego. Proszę o pomoc, z góry dziękuję:)
~Moniczka

Ponownie wracam do pytania dot. jednorazowe świadczenia (art. 78 ust 7a)

Czy jest gdziekolwiek określony termin, do którego rodzina zastepcza ma prawo złożenia wniosku o przyznanie pomocy na jednorazowe świadczenie na pokrycie niezbędnych wydatków związanych z przyjmowanym do rz dzieckiem?

Czy rodzina ma prawo otrzymać taką pomoc np. w sytuacji, gdy dziecko już przebywa np. ponad rok w rodz. zast. a rodzina nie starała się wczesniej o taką pomoc i wniosek złożyła dopiero po ponad roku?
Macie może gdzieś jakąś interpretację?

Dziękuję z góry za wszelką pomoc.
~poca

Post autor: ~poca »

ja bym przyznała w drodze wyjątku jeżeli chodzi o terin ponieważ jeżeli chodzi o niespokrewnione r.z to zupełnie inna bajka.
Po pierwsze jak sama piszesz w sądzie ciagnęła się sprawa i wydano postanowienie w trybie zarządzenia tymczasowego.
Rodzina niby też nie musiała wcześniej wnioskowac o taka pomoc bo nie wiedziała jakie będzie orzeczenie sądu.

Jeżeli chodzi o rodziny spokrewnione to ja zawsze na pierwszym wywiadzie informuję żę jest taka pomoc ale że jest to świadczenie faklutatywne i na podst. wywiadu też się ocenia czy rzeczywiście istnieje taka konieczność i dokładnie tłumaczę co i jak, albo się decydują składać albo nie i do widzenia.
Miałam rodzinę która złożyła po 2 latach taki wniosek na meble dla dziecka i dostała odnowę - odwołali się do SKO a SKO w uzasadnieniu utrzymało w mocy naszą decyzję i podsumowało ,
- że jak dziecko w takim razie funkcjoniowało bez tych mebli przez 2 lata w rodzinie
- i że jest to pomoc na potrzeby PRZYJMOWANEGO dziecka a nie już funkcjonującego w tej rodzinie 2 lata
- mieliśmy także przypadki że dzieci umieszczano w r.z. np. u dziadków i nie zmianiały one np. miejsca zamieszkania wtedy też jest u nas odmowa,
~milka 23.01.2010

Post autor: ~milka 23.01.2010 »

ponownie wracam do pytania dot. jednorazowego świadczenia związanego z przyjmowanym dzieckiem do rodziny zastępczej.
we wniosku r z zwraca się z prośbą o przyznanie tej pomocy na zakup laptopa, podają, że potrzebny jest jej do nauki języków obcych, w szkole uczy się 3 języków obcych. mieliście taki przypadek? pragnę dodac że jest to r z spokrewniona, dziewczynka ma na czym spac ma ubrania itp.
~aja

Post autor: ~aja »

w naszym pcprze nie dostałaby swiadczenia
ODPOWIEDZ