ADOPCJA-Karta dziecka- Zgłaszanie do Ośrodów Adopcyjnych dzieci z rodzin zastępczych - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 09 lip 2012, 11:17

Witam mam pytania:
Jak wygląda u Was zgłaszanie dzieci do osrodków adopyjnych:
1. Kto wypełnia Kartę Dziecka, pracownik PCPR , czy rodzina zastepcza ?
2. Czy bierzecie oświadczenie od rodziców zastępczych,że nie wyrażają oni zgody na adopcję?
3. Jeżeli rodzice zastępczy nie wyrażaja zgody na zgłoszenie dzieci do ośrodków adopcyjnych, czy w takim wypadku można wysłać KARTĘ DZIECKA do OA bez ich zgody?
3. do kiedy trzeba zgłosić dzieci do ośrodków adopcyjnych?

JAK TO U WAS WYGLĄDA? proszę o wpisy

PS. to jest chore,ze musimy zgłaszać wszystkie dzieci z uregulowana sytuacja prawną do ośrodków adopcyjnych z rodzin zastepczych, niezależnie od tego w jakim wieku są. Najgorzej jest z rodzinami zastępczymi spokrewnionymi, kiedy dzieci te praktycznie wychowują dziadkowie od urodzenia , jak w takim przypadku im o tym powiedzieć? Zgłaszanie dzieci do OA w wieku 14,15,16 i 17 lat jest nadużyciem. Jak mamy później odwiedzać te rodziny zastępcze i wzbudzać w nich zaufanie po czymś takim. Rodzice zastępczy są oburzeni i zdenerwowani,że zgłaszamy dzieci do OA . Czy ustawodawca o tym pomyślał?, chyba nie? gratuluję beznadziejnych pomysłów, szkoda słów i tak jest ze wszystkim dotyczącym tej bzdurnej ustawy, totalna paranoja!
~Załamka

Napisano: 09 lip 2012, 14:15

no dokładnie
a do tego mój ośrodek sobie życzy zeby Karta była cała uzupełniona a ja nie mam psychologa
ja rozmawiałąm z wojewódzkim ośrodkiem z Warszawy (bo jestem z mazowieckiego) i niby odp. dostałam taką: karty wypełniać jeśli rodzina wyraża zgodę na adopcję, posiłkować się psychologiem szkolnym np. i ja daję kopię oświadczenia, że rodzina nie wyraża zgody
Ale mój ośrodek znowu marudzi, że niby mam wypełniać częśc karty dot. rodziców ale ja sie z ty,m jie zgadzam i nie bede wypełniać bo to już jest pezesada żeby ciągać te biedne babaki po różnych urzędach
~aga

Napisano: 09 lip 2012, 15:17

Może macie wzór Karty Dziecka to proszę
~Olga

Napisano: 09 lip 2012, 17:07

KARTĘ DZIECKA wypełnia pracownik ośrodka adopcyjnego odpowiedzialny za kwalifikację dziecka do przysposobienia, a nie pracownik PCPR. Koordynator jest zobowiązany przesłać informację na temat dzieci z uregulowaną sytuacją prawną do Ośrodka Adopcyjnego i na tym jego rola się kończy, resztą zajmuje się Ośrodek Adopcyjny, czyli poszukuje dla tych dziecin rodzin przysposabiających .Nie dajmy się zwariować!
W art. 77 ust. 3 ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej wskazano zadania koordynatora rodzinnej pieczy zastępczej, do których ma należeć m.in. w pkt.5: zgłaszanie do ośrodków adopcyjnych informacji o dzieciach z uregulowaną sytuacją prawną, w celu poszukiwania dla nich rodzin przysposabiających; koniec kropka!

KARTA DZIECKA - Rozporzadzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 22 grudnia 2011r. w sprawie wzoru kwestionariusza wywiadu adopcyjnego oraz wzoru karty dziecka
Na podstawie art. 175 ustawy z dnia 9 czerwca 2011r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej ( Dz U. Nr 149,poz.887 i Nr 288, poz.1690)
~Gaga :)

Napisano: 09 lip 2012, 17:21

ja się z Tobą zgadzam ale ośrodek jest rozpuszczony i twierdzi, że mam mu wysyłąć pierwsze strony kart z inf. o rodzicach i dziecku
Nie wiem co mi się uda ale próbuję tego nie robić tam gdzie i tak nie ma szans na adopcję bo rodzina się nie zgadza
~aga

Napisano: 09 lip 2012, 22:53

Nie wiem jak to u was jest ale ja mając 15 rodzin pod opieką nie mam problemu z wypełnieniem karty. co prawda trwa to trochę dłużej bo RZ musi iść z dzieckiem do lekarza rodzinnego a następnie do psychologa ale nie robią mi problemów. Dzieci powyżej 13 r.ż podpisują mi oświadczenia że wyrażają bądź nie wyrażają zgody na przysposobienie. W przypadkach silnej więźi emocjonalnej rodziny zastępczej (zwłaszcza spokrewnionej) a dzieckiem tez nie ma problemu....Zgłaszam dziecko opisując dokładnie sytuacje a OA odchodzi od poszukiwania rodziny adopcyjnej. Myślę ze dobry kontakt z OA to podstawa....jednakże zgadzam sie z tym że trochę odwalamy robotę OA. No ale w końcu to my jesteśmy najbliżej dzieci i to my wiemy o nich najwięcej.
~aga

Napisano: 10 lip 2012, 0:46

1. Organizator zobowiązany jest jedynie zgłosić do OA że dane dziecko przebywające w RZ ma uregulowana sytuację prawną i tyle! reszta to kwestia Waszej dobrej woli i chęci współpracy z OA ich działka jest procedura adopcyjna a nie PCPR-u
2. To ze każde dziecko należy zgłosić do OA jest logiczne - ustawodawca zakładał ze RZ to byt tymczasowy i domyślnie winiec z czasem naturalnie przekształcić się w rodzinę adopcyjną albo dziecko odnajdzie swój dom....
3. Z RZ na temat zgłaszania do OA \"ich\" dzieci należy rozmawiać i tłumaczyć ponadto warto w wielu przypadkach dać notkę, że ze względu na silna więź dziecka z RZ wyklucza się adopcję i tyle

Tak więc najwazniesza jest komunikacja i wyczucie sytuacji wówczas da się to zrobić w przyjaznej atmosferze :)
~szakal31

Napisano: 10 lip 2012, 10:56

My wysłałliśmy informację do Ośrodka Adopcyjnego dotyczącą dzieci z uregulowaną sytuacją prawną. zgodnie z art. 77 ust.3 pkt.5 ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej (Dz.U. z 2011 r. Nr 149, poz. 887 z późn. zm.), już w miesiącu kwietniu i długo była cisza, aż tu nagle
Ośrodek Adopcyjny wystosował w lipcu do nas pismo,że chcą od nas Kartę Dziecka oraz oświadczenie od rodziców zastępczych, czy wyrażają zgodę na przysposobienie dzieci.
Myśle,że to co należało do nas zrobiliśmy, możemy ewentualnie przesłać im oświadczenie rodziców zastępczych, ale karty dziecka nie będziemy wypełniać, ponieważ nie należy to do nas. Mamy i tak dużo własnej pracy i nie będziemy innych wyręczać w ich zadaniach. Szkoda ,że OA teraz sie obudziły jak zaczęły sie wakacje, wiele rodzin zastępczych wyjechało na urlopy z dziećmi i jest problem z ich zastaniem w domach. Rodzice zastępczy szczególnie w rodzinach spokrewnionych bardzo źle reagują na wiadomość,że zgłaszamy informację do OA na temat ich dzieci, ponieważ są z nimi emocjonalnie związani , są nerwy , czasami płacz, a teraz mamy jeszcze wypełniać karty dzieci, jak to sobie wyobrażają, my chodzimy do tych rodzin one mają do nas zaufanie, współpracują z nami, a jak znajdzie się rodzina adopcyjna,to co wtedy?będą do nas miały pretensje, a nie do OA, i oczywiście wszystko to dla dobra dzieci. Ustawodawco wytłumacz to babciom i dziadkom, że chodzi głównie o dobro ich wnuków !
A u Was jak to wygląda w PCPR-ach, piszcie , pozdrawiam !
~Centrum

Napisano: 10 lip 2012, 16:14

Do Ośrodków Adopcyjnych również wysyłamy tylko informację o dzieciach z uregulowaną sytuacją prawną, kart dzieka nie uzupełniamy ani nie bierzemy oświadczeń od rz.
Popieram ~ Centrum~
~Mirka

Napisano: 12 lip 2012, 10:44

nie wypełniam kart dziecka , wysyłam tylko iformację do OA o dziecku z uregulowana sytuacja prawną. To OA takie karty zawsze wypełniały i nic się w tym temacie nie zmieniło, chcą zwalić na nas swoją robotę.
~Hanka

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x