Orzeczenie o niepełnosprawności - od kiedy pomoc? - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 09 lip 2012, 15:12

Witam. Potrzebuję pomocy w kwestii przyznania dodatku rodzinie zastępczej na dziecko niepełnosprawne (art. 81 ust. 1 ustawy). Orzeczenie o niepełnosprawności mam z 21 maja (na wniosek rodziny z 29.02.2012). Rodzina orzeczenie dopiero otrzymała i złożyła w PCPR 6 lipca (bez wniosku o dodatek). Więc przyznam dodatek nie na wniosek ale z urzędu, tylko od kiedy???? Pomocy!!!!
~Iza

Napisano: 10 lip 2012, 9:54

Czy nikt mi nie pomoże? :(
~Iza

Napisano: 10 lip 2012, 10:26

chyba od 21 maja
~Dora

Napisano: 10 lip 2012, 12:09

Dzięki Dora. Pewnie tak będzie najbezpieczniej. Dzieki.
Ps. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie to będę wdzięczna.
~Iza

Napisano: 10 lip 2012, 14:14

Ja bym przyznała od czasu złożenia wniosku, bo obecnie dodatki są na wniosek patrz art 88. Trzeba było przypilnować jak składali orzeczenie, żeby Ci napisali wniosek. Moim zdaniem tutaj potrzebny jest wniosek rodziny, bez tego nie wypłacasz dodatku.
~marynia

Napisano: 10 lip 2012, 14:59

Kurcze, nie było mnie na miejscu jak składali orzeczenie. Ale to żaden problem ściągnąć napisać protokół z wniosku złożonego ustnie i go podpiszą. Jednak moja pani kierownik twierdzi, że owszem na wniosek, ale dodatek przyznaje się na dziecko legitymujące się orzeczeniem a to dziecko legitymuje się tym orzeczeniem od dnia 21 maja, czyli od dnia kiedy była komisja d/s orzekania.
Już nic nie wiem :(
~Iza

Napisano: 10 lip 2012, 15:23

ja tez wypłaciłam bym od daty złozenia wniosku przez rodzinę.tylko pojawia się kwestia czy od m-ca w którym złozony jest wniosek czy od dnia złożenia stosownego wniosku.
~anka

Napisano: 10 lip 2012, 15:57

pewnie, ze na wniosek, ale gdzie w ustawie jest napisane, ze świadczenie od miesiąca złozenia wniosku? ja jestem za 21 maja
~Dora

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x