Akta a dłużnik - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 15 lip 2015, 13:35

dłużnik napisał pisemna prośbę o udostępnienie dokumentu ze jego syn(na którego pobierane jest swiadczenie z fa) nadal kontynuuje naukę.
Napisałam mu pisemko dlaczego pobiera i dołączyłam ksero zaświadczenia ze szkoły oraz zaświadczenie o bezskuteczności egzekucji. Czy prawidłowo?
Lenaa

Napisano: 15 lip 2015, 14:32

"Czy prawidłowo?"
Uznałaś że dłużnik jest Stroną, czy prawidłowo? Moim zdaniem nie za bardzo, co nie zmieni już niczego- udostępniłaś dokumenty.
same nudy

Napisano: 15 lip 2015, 15:31

Lenaa pisze:dłużnik napisał pisemna prośbę o udostępnienie dokumentu ze jego syn(na którego pobierane jest swiadczenie z fa) nadal kontynuuje naukę.
Napisałam mu pisemko dlaczego pobiera i dołączyłam ksero zaświadczenia ze szkoły oraz zaświadczenie o bezskuteczności egzekucji. Czy prawidłowo?
ale błąd. Udostępniłaś dokumenty Dł z postępowania, w którym Dł nie był stroną. Ustawa o FA mówi o czym/ co przekazujemy Dł (art. 27 ust. 7)
ODA

Napisano: 16 lip 2015, 8:15

dł. w post. FA jest ponoć stroną - (ma prawo wiedzieć, na jakiej podstawie jest wypłata świadczeń, które musi zwrócić - tak mówił np. Mazurkiewicz na szkoleniu), wierzyciel w post. wobec dł. natomiast - nie jest
wika2

Napisano: 16 lip 2015, 8:32

Ale pismo z wytłumaczenim dlaczego wypłacamy moge wysłac???
Lenaa

Napisano: 16 lip 2015, 9:15

jawohl!
wika2

Napisano: 16 lip 2015, 9:18

chodzi o to ze dłuznik prosł na jakiej podstawie wypłacamy świadczenie synowi wiec mu opisałm miej wiecej sytuacjie i zacytowałam ustawe.
Lenaa

Napisano: 16 lip 2015, 9:50

no i dobrze, ze szanownemu wyjasniłaś
wika2

Napisano: 16 lip 2015, 13:09

Kolegium zgodziło się z twierdzeniem, że rodzic zobowiązany wyrokiem sądu (ugodą sądową) do płacenia alimentów na rzecz dzieci, wobec którego egzekucja okazała się bezskuteczna (dłużnik alimentacyjny) nie jest stroną postępowania w sprawie przyznania osobom uprawnionym świadczeń z funduszu alimentacyjnego, zastrzegając, że rodzic ten posiada prawo do uzyskania informacji o przyznaniu osobie uprawnionej świadczeń z funduszu alimentacyjnego (art. 27 ust. 7 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów).
wika2

Napisano: 16 lip 2015, 13:16

ogólne zapisy ustawy każdemu można wyłożyć, więc w tym przypadku dłużnik został poinformowany.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x