dłużnik zmarł - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 15 lip 2015, 15:24

12.07.2015 dłużnik zmarł poinformowała OPS pismem wierzycielka. Decyzję uchylam od 01.07.2015 dla wierzycielki a do teczki dłużnika wpinam notatkę?
dzięki za podpowiedź ;)
dsr

Napisano: 15 lip 2015, 15:27

ja bym poinformowała jeszcze komornika (chyba, że już wie), no i oczywiście wygaszenie należności wobec organu wypłacającego FA
ODA

Napisano: 16 lip 2015, 9:52

a nie płacisz wierzycielce za lipiec? przez jedenaście dni lipca dłużnik żył, a wierzycielce za ten okres należy się FA, a fundusz nie dzieli się na dni, dlaczego uchylasz od 1-go lipca? wygląda na to, że chcesz uchylić przed jego śmiercią - a na jakiej podstawie?
alicjaalicja80

Napisano: 16 lip 2015, 12:53

do alicjaalicja80, wskaż mi art, w którym mowa o podzielnym FA w związku ze śmiercią dłużnika? art.28 ust.3
dsr

Napisano: 16 lip 2015, 13:02

uchylasz od sierpnia - prawo do fa .
Ministerstwo każe płacić, bo fa niepodzielne, więc dziecko miało prawo do alimentów w tym miesiącu.
Inne OPS-y - jeśli zgon przed wypłatą - uchylają od miesiąca, w którym zgon nastąpił, a nie od dnia zgonu. Jeszcze inne - w tym mój - uchylają od miesiąca następującego po dniu zgonu.
TANDAM!
WIKA2

Napisano: 16 lip 2015, 13:08

Uchyliłabym od 13.07.2015r. i jeśli Fa za lipiec nie wypłacone to już wypłacone nie powinno być. Zgodnie z art. 28 ust. 3 W przypadku śmierci dłużnika alimentacyjnego należności, o których mowa w ust. 1 pkt 1, 2 i 4, wygasają. tj. data zgony to data wygaszenia świadczeń, wszystko co dłużnik miał zwrócić wygasa. Nie ma podstaw do wypłaty po zgonie - jak to wygasicie? Wygaszamy wszystko co poszło do dnia śmierci.
bleblak

Napisano: 16 lip 2015, 13:10

a co z prawem do świadczeń do 12.07.2015
wika2

Napisano: 16 lip 2015, 13:18

osobisćie uważam, ze po smierni dłuznika już mu dług nie moze rosnąc a to by spowodowała właśnie wypłata FA za lipiec.
niestety u mnie też sie stosuje wykładnię MPiPS.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 16 lip 2015, 13:26

dobrze, mamy wiele sytuacji, gdzie dowiadujemy się czasami o zgonie ponad dwa miesiące od jego daty. Wypłaty lecą i nie mamy na to wtedy wpływu.
wika2

Napisano: 16 lip 2015, 13:32

Ale tu mamy sytuacje gdzie informacja o zgonie jest przed wypłatą świadczeń. A jeśli chodzi o wypłatę świadczeń po zgodnie dłużnika to NP wiadomo, SKO lub Sąd może uchylić nie dlatego że należy płacić po zgonie, tylko dlatego że strona wzięła świadczeń w złej wierzy tj. nie wiedziała o zgonie.
bleblak

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x