Aktualizacja tytułów wykonawczych - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 03 lip 2014, 12:13

Cześć,
mam kobietkę, która pobrała nienależne. Dla dłużnika wystawiłam decyzje zmieniającą wysokość kwoty zwrotowej. I teraz muszę, zaktualizować Tytuły wykonawcze (do tej pory wystawiłam 3 TW czteropozycyjne). Czy robię dobrze:
- na 3-ech TW pisze na 1 stronie "Aktualizacja"
- numery TW zostają stare
- zmieniam dzień wystawienia TW na datę aktualną
- zmieniam podstawę prawną na aktualną decyzję zwrotową
- wystawiam nową ewidencję TW?.
, możecie powiedzieć, czy mój tok rozumowania jest dobry?
Dzięki :)
MisiaMisia

Napisano: 03 lip 2014, 14:48

ja tak właśnie robie, aktualizacja powinna być w 2 egzemplarzach
iza...

Napisano: 04 lip 2014, 7:40

Dziękuję bardzo za odpowiedź. :D
MisiaMisia

Napisano: 10 sie 2014, 23:26

Witam! Jak robicie aktualizacje TW ? Przejęłam fA i z tego co się zorientowałam poprzedniczka robiła informację o stanie zadłużenia bez ponownego drukowania TW. Tylko mam wątpliwość w którym tytule wykonawczym pomniejszyć zadłużenie o zwróconą kwotę? Dodam, iż TW nie były wystawiane na bieżąco tylko wszystkie na raz np. za 3 okresy zasiłkowe.dodatkowo nie rozumiem dlaczego koleżanka robiła również zwroty w exelu.I niektóre zwroty drukowała z systemu a niektóre pisała w Wordzie biorąc dane z exela. Proszę pomóżcie, wytłumaczcie co i jak bo z tymi tytułami mam najwięcej wątpliwości :oops:
Honorata

Napisano: 12 sie 2014, 13:58

Proszę podzielcie się swoją wiedzą...
Honorata

Napisano: 14 sie 2014, 10:06

Dziękuję wszystkim. ;)
Honorata

Napisano: 05 maja 2016, 12:27

Dz.U.2015.2367 z dnia 2015.12.31§ 15.
1. Wierzyciel niezwłocznie zawiadamia organ egzekucyjny o:
1) zmianie wysokości należności pieniężnej objętej tytułem wykonawczym wynikającej z jej wygaśnięcia w całości lub w części, w szczególności gdy wygaśnięcie jest wynikiem:

a) wyegzekwowania jej przez inny organ egzekucyjny,
b) korekty dokumentu, o którym mowa w art. 3a § 1 ustawy, powodującej zmniejszenie wysokości należności pieniężnej,
c) przedawnienia należności pieniężnej,
d) zapłaty do wierzyciela egzekwowanej należności pieniężnej;
2) zdarzeniu powodującym zawieszenie lub umorzenie postępowania egzekucyjnego;
3) zdarzeniu powodującym ustanie przyczyny zawieszenia postępowania egzekucyjnego;
4) okresie, za który nie nalicza się odsetek z tytułu niezapłacenia w terminie należności pieniężnej w wyniku zdarzeń zaistniałych po dniu wystawienia tytułu wykonawczego;
5) uzyskanej informacji o zobowiązanym i jego majątku w zakresie niezbędnym do prowadzenia egzekucji administracyjnej.
2. Zawiadomienie, o którym mowa w ust. 1, zawiera w szczególności:
1) datę jego wystawienia;
2) nazwę wierzyciela i adres jego siedziby lub jego jednostki organizacyjnej;
3) nazwę albo nazwisko i imię zobowiązanego oraz adres jego siedziby albo miejsca zamieszkania;
4) numer i datę wystawienia tytułu wykonawczego;
5) wskazanie okoliczności, o której mowa w ust. 1, i termin zaistnienia zdarzenia;
6) imię i nazwisko oraz stanowisko służbowe osoby działającej z upoważnienia wierzyciela.
Misio

Napisano: 09 maja 2016, 7:50

A to US Ci nie umorzył tytułów - mam na myśli zmiany od września 2015r.
~Magda~

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x