Aktualizacja wyw. środow. przed przyjęciem do DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 21 sie 2011, 23:26

Mamy taki problem:
Dokumenty mieszkańców oczekujących znajdują się w PCPR.
MOPS nie wykonują na bieżąco aktualizacji wywiadów, które są w dokumentach osób oczekujących (aktualizacja co 6 m-cy).
W związku z tym PCPR przed wydaniem decyzji o umieszczeniu pisze do MOPS o przeprowadzenie aktualizacji i wtedy czasami powstaje problem, gdyż zwolniło sie miejsce w DPS a mieszkaniec, który jest do przyjęcia nie ma aktualizacji wywiadu więc PCPR czeka aż będzie a my mamy wolny wakat i kasa ucieka.
Jak to odbywa się w Waszych DPS bo wiadomo w DPS kasy mało.
~iwona

Napisano: 22 sie 2011, 11:28

Ty masz obowiązek jako pracownik socjalny DPS przed przyjęciem mieszkańca do przeprowadzenia wizyty w miejscu zamieszkania osoby umieszczonej.

§ 11 Rozporządzenia w sprawie domów....

Ja osobiście nigdy nie krzycze o aktualizację jeżeli wywiad jest dość stary, a miejsce zwalnia się nagle. Jeżeli Dom poinformuje mnie że mają cięźki stan wtedy daje decyzje umieszczającą, mimo braku wolnego miejsca z adnotacją w decyzji, że o dokładnym terminie przyjęcia powiadomi dyrektor domu odrębnym pismem. Wtedy jest czas żeby była aktualizacja... Prawde powiedziawszy nie wiem po co ta aktualizacja ale .........

~Maciek

Napisano: 22 sie 2011, 11:52

a czy DPS-y mają zgłoszeny zbiór do GIODO o osobach oczekujących ? Jak to wygląda u was, bo pzecież logicznie rozumując przed umieszczeniem musimy daą osobą odwiedzić , sporządzić wywiad itp więc przetwarzamy jej dane , a kiedy ona przyjdzie do DPS nie wiadomo, bywa tak , że robię wywiad umawiam się z tą osobą , bo jest wolne miejsce w DPS , że przybędize za dwa dni a między czasie została hospitalizowana i musi zostać przełożony jej termin przyjęcia.
~wera

Napisano: 24 sie 2011, 1:10

Jako DPS wykonujemy zgodnie z rozp. o dps aktualizacje sytuacji osoby ale to jest co innego niz aktualizacja wywiadu rodz. który powinien być przeprowadzony przez prac. socj. gminy bo do momentu umieszczenia w dps to klient gminy.
Właśnie w tym problem że nasz PCPR upiera się że musi być ta aktualizacja jeżeli główny wywiad jest stary i nie chcą wydać decyzji o umieszczeniu a my nie możemy tej osoby przyjąć.
~iwona

Napisano: 25 sie 2011, 1:05

w czym problem?
w PCPR jest armia ludzi, mają komputery. Bardzo łatwo ustalić, komu z oczekujących upływa 6 miesięcy oczekiwania i niezależnie od długości kolejki winni upomnieć się o aktualizację.
I po problemie.
~jan

Napisano: 25 sie 2011, 16:01

a o GIODO nik się nie wypowie?
~wera

Napisano: 01 wrz 2011, 0:20

My zgłosiliśmy do GIODO zbiór danych mieszkańców bo tak trzeba zrobić ale jeszcze nie dostałam zwrotnej informacji (na marginesie nie wiem czemu to tak długo trawa)
zgłosic można przez internet ale trochę danych trzeba tam wpisać
~iwona

Napisano: 01 wrz 2011, 20:50

mieszkańców tak a oczekujących?
~wera

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x