Aktywny samorząd 2013r.
Re: Aktywny samorząd 2013r.
ja tez sama i jakąś niewielką nagrodę a robiłam prawie wszystko sama przy ponad 60 wnioskach , no nie mówiac o sowich starych zadaniach!!!! tez mmi sie plakac chce!!!!
Chore bo sie na to godzicie i tyle. Ja nie pozowole tak siebie traktowac bo nie jestem zadnych niewolnikiem. Chca ealizowac program wiec niech najpierw powiedza ile zaplaca, a jak nie to niech szukaja innego glupca, bo tych nie brakuje niestety....
Szczerze powiedziawszy nie chcę kasy z tytułu AS i nie chcę babrać się w tym gów***
PFRON dołożył tyle, że jedna osoba nie da sobie rady, bo przecież ma inne obowiązki. W tym roku nikt za żadną cenę nie zmusi mnie do pracy przy AS.Trzeba opracować nowe procedury, umowy, wnioski...chory system!!!
PFRON dołożył tyle, że jedna osoba nie da sobie rady, bo przecież ma inne obowiązki. W tym roku nikt za żadną cenę nie zmusi mnie do pracy przy AS.Trzeba opracować nowe procedury, umowy, wnioski...chory system!!!
Cieszę się że jest odzew co do oceny działań PFRON a właściwie spychoterapii (podrzucania innym) swoich obowiązków. Jak na ironię zamieścili na swojej stronie taki komunikat \"Osoby niepełnosprawne zainteresowane uczestnictwem w programie, w tym dotychczasowych uczestników programu „Student II” prosimy o wyrozumiałość i cierpliwość w oczekiwaniu na wyznaczenie terminu przyjmowania wniosków przez Realizatora programu\" (czytaj powiaty - PCPR). A ja pytam jakim prawem już zdecydował PFRON i sugeruje że będzie to powiat. A ja mówię wolnego Wielmożny PFRONie bo jeszcze powiaty nie podpisały umowy a umowa to wola 2 stron. Wiem że jeżeli będziemy dochodzić swego nagłośnicie jak zwykle że nie chcemy pomagać , że dobro niepełnosprawnych itd. POZOSTAJE TYLKO PYTANIE CZY TAK DZIAŁAĆ POWINNA INSTYTUCJA (ZACNA I JAKŻE ZASŁUŻONA) W PAŃSTWIE PRAWA???????????????
Mam nadzieje, że dostaniemy jakieś wytyczne do wyliczania dofinansowania w Studencie, bo inaczej niewiadomo od czego zacząć
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
A ja myślę ze sama formuła programu jest ciekawa, (pomoc w bardzo różnym zakresie) fajnie ze to w powiatach a nie w województwie, jest szansa ze więcej osób będzie korzystało, bo bliżej, łatwiej itd.
Mam tylko jedno zastrzeżenie: Jak robiły to oddziały, to mieli podane wszystko na tacy (przygotowane przez centralę w Warszawie), czyli,
- materiał informacyjny dla osób
- procedury realizacji programu
- wzór wniosku (+ oświadczenie)
- regulamin rozpatrywania wniosków
- tryb zawierania i rozliczania umów
- wzór umowy
- wzór ankiety ewaluacyjnej
i jeszcze mnóstwo dokumentów wewnętrznych regulujących proces udzielania dofinansowania
A powiatom zrzuca się to dając jedynie główne warunki programu.
Nie ma żadnego wsparcia merytorycznego z oddziału.
Mam tylko jedno zastrzeżenie: Jak robiły to oddziały, to mieli podane wszystko na tacy (przygotowane przez centralę w Warszawie), czyli,
- materiał informacyjny dla osób
- procedury realizacji programu
- wzór wniosku (+ oświadczenie)
- regulamin rozpatrywania wniosków
- tryb zawierania i rozliczania umów
- wzór umowy
- wzór ankiety ewaluacyjnej
i jeszcze mnóstwo dokumentów wewnętrznych regulujących proces udzielania dofinansowania
A powiatom zrzuca się to dając jedynie główne warunki programu.
Nie ma żadnego wsparcia merytorycznego z oddziału.
Kasia
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
do: Majka101
Wydaje mi się że już żadnych wytycznych innych nie będzie.
No chyba że w dokumencie: zasady dotyczące wyboru, dofinansowania i rozliczania wniosków w ramach AS - czyli załącznik do porozumienia coś się pokaże.
Do 28 lutego musimy określić zapotrzebowanie na środki, nie mam pojęcie jak się do tego zabrać.
I jeszcze takie pytanie:
DOFINANSOWANIE OBSZAR B zad. 1 - zakup sprzętu elektronicznego lub jego elementów oraz oprogramowania
Jak to rozumieć?
W tytule zadania jest: sprzęt elektroniczny lub jego elementy oraz oprogramowanie, nie ma nic o urządzeniach brajlowskich.
A zgodnie z definicją sprzętu brajlowskiego u.brajlowskie tam nie wchodzą.
SPRZĘT ELEKTRONICZNY LUB JEGO ELEMENTY LUB OPROGRAMOWANIE – należy przez to rozumieć elektroniczne urządzenia lub ich elementy i dedykowane dla nich oprogramowanie, umożliwiające ograniczanie skutków rodzaju i stopnia niepełnosprawności, z wyłączeniem urządzeń brajlowskich;
URZĄDZENIA BRAJLOWSKIE – należy przez to rozumieć elektroniczne urządzenia, zdolne tworzyć wypukłą formę informacji wyjściowej, możliwą do odczytania przy pomocy zmysłu dotyku;
Wydaje mi się że już żadnych wytycznych innych nie będzie.
No chyba że w dokumencie: zasady dotyczące wyboru, dofinansowania i rozliczania wniosków w ramach AS - czyli załącznik do porozumienia coś się pokaże.
Do 28 lutego musimy określić zapotrzebowanie na środki, nie mam pojęcie jak się do tego zabrać.
I jeszcze takie pytanie:
DOFINANSOWANIE OBSZAR B zad. 1 - zakup sprzętu elektronicznego lub jego elementów oraz oprogramowania
Jak to rozumieć?
W tytule zadania jest: sprzęt elektroniczny lub jego elementy oraz oprogramowanie, nie ma nic o urządzeniach brajlowskich.
A zgodnie z definicją sprzętu brajlowskiego u.brajlowskie tam nie wchodzą.
SPRZĘT ELEKTRONICZNY LUB JEGO ELEMENTY LUB OPROGRAMOWANIE – należy przez to rozumieć elektroniczne urządzenia lub ich elementy i dedykowane dla nich oprogramowanie, umożliwiające ograniczanie skutków rodzaju i stopnia niepełnosprawności, z wyłączeniem urządzeń brajlowskich;
URZĄDZENIA BRAJLOWSKIE – należy przez to rozumieć elektroniczne urządzenia, zdolne tworzyć wypukłą formę informacji wyjściowej, możliwą do odczytania przy pomocy zmysłu dotyku;
Kasia
Oprócz Aktywny samorząd 2013r. - Stare tematy przeczytaj również:
usamodzielnienie niepełnosprawnej osoby
bariery zgoda wlasciciela
Pit-8C
Kontrola Aktywny samorząd
zliczanie KN z RZ do sprawozdania z pieczy
alimenty - pilne
Ocena Zasobów Pomocy Społecznej w 2013r.
szukamy dziewczynki do adopcji
odsetki
adopcja/ rodzina zastępcza
Sprawozdanie rzeczowo-finansowe raz jeszcze
Obszar miejski/wiejski w PEFSie
zespół interdyscyplinarny
!!!
starzy wychowankowie - kryterium
pełnoletni w rodzinie zastępczej przyznanie swiadczenia