alimenty 1200 zł, nie zgłoszone do komornika a wierzycielka upiera się , że nie otrzymuje w pełnej wysokości... Co z tym zrobić? - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 28 ]

Napisano: 29 lis 2013, 16:02

dla uproszczenia podpowiem art. 23 ust. 5a pkt 2
~Elmer

Napisano: 29 lis 2013, 16:03

przerabiałam to z sko kraków - dałam odmowę, bo dochód przekroczył jak wliczyłam z wyroku, bez alimentów nie przekraczał. Sko kazało wziąć z oświadczenia strony.
~ika

Napisano: 29 lis 2013, 16:06

i prawidłowo dzieci zrobiło SKO.
Ustawa się kłania.
Jak weszła w życie ustawa o ograniczeniu barier to nie zmienili rozporządzenia. Zapomnieli...
~Elmer

Napisano: 29 lis 2013, 16:11

§ 2 ust. 2 pkt. 6 lit. j rozporządzenia w sprawie sposobu i trybu postępowania w sprawach o świadczenia rodzinne
~ewa

Napisano: 29 lis 2013, 16:12

to teraz się Ewo skup:
co jest ważniejsze ustawa czy rozporządzenie?
I następnie ponownie się skup:
czy rozporządzenie może wykraczać poza ustawę?
~Elmer

Napisano: 29 lis 2013, 16:19

w art. 23 ust. 5a upkt. 2 stanowi, o udokumentowaniu dochodu; zgadzam się że może oświadczyć że nie otrzymała w pełni alimentów ale musi uzupełnić to oświadczenia , zaświadczenim od komornika o zgłoszeniu do ezekucji
~ewa

Napisano: 29 lis 2013, 16:25

przez chwilę się zastanówmy... Może oświadczyć, ale musi i tak udokumentować.... To po co ma oświadczyć?
Cóż to za nowa dialektyka?
~Elmer

Napisano: 29 lis 2013, 16:31

wg. może oświadczyć , że nie otrzymuje w pełni alimentów + oświadczenie o zgłoszeniu do komornika.
Jeżeli oświadcza tylko, że nie otrzymuje w pełni aliemntów ale nie zgłosiła do komornika, liczyłabym aliemnty w pełnej wysokosci.
~ewa

Napisano: 29 lis 2013, 16:34

nie zgodziłbym się z tym.
Zresztą moje SKO nawet przed ustawą o ograniczeniu barier uwalało przeliczanie alimentów wg wyroków alimentacyjnych. Było zresztą szereg wyroków WSA w tym zakresie
~Elmer

Napisano: 29 lis 2013, 16:39

a znowu moje (sąsiednie) zupełnie inaczej... jak my mamy zajmować jedno stanowisko (dot. każdej sprawy) skoro Ci nad nami też każdy swoje
~Iza

Strona 2 z 3    [ Posty: 28 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x