alimenty - 2 różne przypadki, czy liczyć? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 10 paź 2017, 17:02

Mam 2 różne przypadki, których nie wiem jak ogarnąć poprawnie!
1. Pan składa wniosek (żona i dzieci)i wpisuje mi alimenty jakie płacił w 2016 niby na dziecko (dołącza wydruki przelewów. Mówi, że alimenty płaci na dziecko dobrowolnie, bez zasądzonego wyroku. Czy mogę mu je odliczyć od dochodu (dochód ma). Czy mam wołać od niego jakiegoś oświadczenia, że płaci te alimenty? No bo jak to niby sprawdzić?

2. Samotna matka ma zasądzone alimenty na dziecko i na SIEBIE od byłego męża. Alimenty są płacone, na dziecko doliczam. A co z tymi co matka ma na siebie? Doliczam? Czy ona ma to wpisać w oświadczenie o dochodzie nieopodatkowanym? Dodam, że w grę wchodzi przekroczenie kryterium.

Podpowiedzcie coś, na jakie art. się powoływać? Bo im więcej szukam info tym mniej wiem...
nowy świerzak
Stażysta
Od: 10 paź 2017, 16:34
Zajmuję się: praktykant

Napisano: 10 paź 2017, 19:03

1. odliczyc mozesz tylko te alimenty, ktore sa zasadzone - poczytaj sobie rozporzadzenie, w rodzinnym to paragraf 5 pkt 3 d i e, w 500+ nie pamietam ktory to paragraf ale na pewno jest tak samo
2.dochodem do swiadczen sa alimenty na dzieci, wiec jesli kobieta dostaje alimenty od meza na siebie i nie sa opodatkowane - to nie stanowia dochodu
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 10 paź 2017, 20:15

kb pisze:1. odliczyc mozesz tylko te alimenty, ktore sa zasadzone - poczytaj sobie rozporzadzenie, w rodzinnym to paragraf 5 pkt 3 d i e, w 500+ nie pamietam ktory to paragraf ale na pewno jest tak samo
2.dochodem do swiadczen sa alimenty na dzieci, wiec jesli kobieta dostaje alimenty od meza na siebie i nie sa opodatkowane - to nie stanowia dochodu
Dzięki. w rozporządzeniu faktycznie jest więcej info
5 d) odpis podlegającego wykonaniu orzeczenia sądu zasądzającego alimenty na rzecz osób w rodzinie lub poza rodziną lub odpis protokołu posiedzenia zawierającego treść ugody sądowej, odpis zatwierdzonej przez sąd ugody zawartej przed mediatorem lub innego tytułu wykonawczego pochodzącego lub zatwierdzonego przez sąd, zobowiązujących do alimentów na rzecz osób w rodzinie lub poza rodziną,
e) przekazy lub przelewy pieniężne dokumentujące wysokość zapłaconych alimentów, jeżeli członkowie rodziny są zobowiązani orzeczeniem sądu, ugodą sądową, ugodą zawartą przed mediatorem lub innym tytułem wykonawczym pochodzącym lub zatwierdzonym przez sąd do ich płacenia na rzecz osoby spoza rodziny,
§ 9. 1. W przypadku gdy członek rodziny ma zobowiązania alimentacyjne na rzecz osoby spoza rodziny, od dochodu członka rodziny odejmuje się kwotę alimentów zapłaconych na rzecz tej osoby.

co do drugiego pytania, to rozumiem, że jak by te alimenty były opodatkowane, to mam dzielić przez 12 miesięcy - jeśli cały rok pobierała?

Możesz mnie jeszcze utwierdzić w przekonaniu, że chorobowego z KRUS się nie utraca? I czy też dzielimy przez 12?
nowy świerzak
Stażysta

Napisano: 11 paź 2017, 9:39

tak jesli alimenty dla eks zony bylyby opodatkowane to jako dochod podlegajacy opodatkowaniu uwzgledniasz i dzielisz przez 12 (kazde alimenty otrzymane w roku dzielisz przez 12, bo to nie uzysk,zeby dzielic inaczej), tak samo zasilki chorobowe z KRUS - nie sa w katalogu dochodu uzyskanego i utraconego,a to znaczy,ze otrzymane w roku bazowym dzielisz przez 12
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 11 paź 2017, 19:10

kb pisze:tak jesli alimenty dla eks zony bylyby opodatkowane to jako dochod podlegajacy opodatkowaniu uwzgledniasz i dzielisz przez 12 (kazde alimenty otrzymane w roku dzielisz przez 12, bo to nie uzysk,zeby dzielic inaczej), tak samo zasilki chorobowe z KRUS - nie sa w katalogu dochodu uzyskanego i utraconego,a to znaczy,ze otrzymane w roku bazowym dzielisz przez 12
jeszcze raz dzięki za odpowiedź.
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące alimentów. Osoba pełnoletnia ubiegająca się o 500 na własne dziecko, która miała jako dziecko od rodzica alimenty na siebie (w 2016 wyegzekwował komornik lub otrzymywał)czy ten dochód doliczać jako nieopodatkowany. W oświadczeniu wymienione jest:
-alimenty na rzecz dzieci,
-zaliczkę alimentacyjną określoną w przepisach o postępowaniu wobec dłużników alimentacyjnych oraz zaliczce alimentacyjnej,
-świadczenia pieniężne wypłacane w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów,
w rozporządzeniu tylko:
f) w przypadku gdy osoba uprawniona nie otrzymała alimentów albo otrzymała je w wysokości niższej od ustalonej w orzeczeniu sądu, ugodzie sądowej lub ugodzie zawartej przed mediatorem lub innym tytule wykonawczym pochodzącym lub zatwierdzonym przez sąd: – zaświadczenie organu prowadzącego postępowanie egzekucyjne o całkowitej lub częściowej bezskuteczności egzekucji alimentów, a także o wysokości wyegzekwowanych alimentów
a w ustawie:
g) utratą zasądzonych świadczeń alimentacyjnych w związku ze śmiercią osoby zobowiązanej do tych świadczeń lub utratą świadczeń pieniężnych wypłacanych w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów w związku ze śmiercią osoby zobowiązanej do świadczeń alimentacyjnych,
nowy świerzak
Stażysta

Napisano: 11 paź 2017, 19:26

Dołączam się do pytania. To co komornik wypłacił w 2016 roku matce młodej (teraz już pełnoletniej) wnioskodawczyni to świadczenia pieniężne wypłacane w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów, które ona wpisuje w oświadczeniu?
shannon
Stażysta
Od: 16 sie 2017, 9:36
Zajmuję się: świadczenie wychowawcze, świadczenia rodzinne

Napisano: 11 paź 2017, 19:43

dla mnie alimenty na rzecz dzieci to te , ktore dziecko mialo zasadzone od swego rodzica, wiec jesli teraz takie dziecko jest pelnoletnie i ubiega sie o swiadczenie na wlasne dziecko to dla mnie alimenty, ktore otrzymalo wczesniej czy tez swiadczenia z fa, bo egzekucja byla bezskuteczna, to jest dochod, ktory powinno wpisac w oswiadczenie,jesli takie na siebie dostalo w roku bazowym...ale zdaje sie, ze nie wszyscy tak do tego podchodza:)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 11 paź 2017, 19:48

shannon pisze:Dołączam się do pytania. To co komornik wypłacił w 2016 roku matce młodej (teraz już pełnoletniej) wnioskodawczyni to świadczenia pieniężne wypłacane w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów, które ona wpisuje w oświadczeniu?
no jak komornik wypłacił to chyba była częściowa lub całkowita skuteczność egzekucji.
w przypadku bezskuteczności egzekucji to chyba fundusz alimentacyjny (o ile przysługuje). Ale mi się już w głowie miesza od tych "przypadków" i też liczę na kogoś z ugruntowaną wiedzą.
nowy świerzak
Stażysta

Napisano: 11 paź 2017, 19:53

kb pisze:dla mnie alimenty na rzecz dzieci to te , ktore dziecko mialo zasadzone od swego rodzica, wiec jesli teraz takie dziecko jest pelnoletnie i ubiega sie o swiadczenie na wlasne dziecko to dla mnie alimenty, ktore otrzymalo wczesniej czy tez swiadczenia z fa, bo egzekucja byla bezskuteczna, to jest dochod, ktory powinno wpisac w oswiadczenie,jesli takie na siebie dostalo w roku bazowym...ale zdaje sie, ze nie wszyscy tak do tego podchodza:)
no w właśnie - stąd moje wątpliwości.
dzięki Ci wielkie
nowy świerzak
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x