Proszę o pomoc. Mam sytuacje gdzie na pierwsze dziecko będzie odmowa na drugie przyznanie. Wiem że Pani będzie chciała się odwołać czy w takuej sytuacji wypłacam normalnie na drugie dziecko czy wstrzymuje się do czasu otrzymania odpowiedzi z SKO ?
Pytam bo mam taką wątpliwość iż odliczyłam alimenty za 2016 rok tak jak mi wnioskodawca oświadczył a teraz Pani doniosła mi zaświadczenie od komornika że teraz od lipca płaci więcej niż zasądzone bo doszły koszty komornicze bo od stycznia 2017 płacił mniej . W związku z tym pytanie czy alimenty odliczam te z roku bazowego czy powinnam odjąć za sierpień tą kwotę większą ( czyli ta z wyroku + odsetki)
W pierwszej kolejności odliczasz kwoty alimentów zapłaconych terminowo w roku bazowym od trwającego dochodu gościa zobowiązanego. Jeśli komornik poświadczy Ci, że alimenty były terminowo przekazywane uprawnionemu możesz je odjąć, ale bez kosztów komorniczych. To, że teraz płaci więcej, nie ma dla Ciebie znaczenia.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus
Dziękuję za odpowiedź. Ostatnie pytanie jeśli mogę , czy jeśli sko kazało by mi jednak później wypłacić na te pierwsze dziecko to w systemie jest to później do zrobienia. Chodzi mi technicznie . Bo jak teraz z tego wniosku wypłace na drugie to jak to jest później w systemie ?