alimenty - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 19 mar 2014, 16:51

5 lat temu zostały mi zasądzone alimenty w wysokości 400 zł
szybko jednak wrócilismy z partnerem do siebie i w zwiazku z czym ich nie płacić
ja przez 2 lata pobierałam zasiłek.
jednak nie mówiłam o tych alimentach ponieważ nie dostawałam tych pieniedzy
teraz znowu sie rozstalismy i w ops kazali mi złozyc pozew o alimenty, a ja juz mam je zasadzone
co teraz ????????????/
~marta

Napisano: 19 mar 2014, 16:53

kłamstwo ma krótkie nóżki... nastała pora na szczerość...
~ja

Napisano: 19 mar 2014, 16:54

do zwrotu - nienależnie pobrane
~ja

Napisano: 19 mar 2014, 16:54

do zwrotu - nienależnie pobrane
~ja

Napisano: 20 mar 2014, 11:03

ale jak nie należnie przecież wróciliśmy do siebie wtedy i on nie placił mi alimentów a nie wiedziałam ze można uchylic wniosek sądu
~marta

Napisano: 20 mar 2014, 12:08

jeżeli byliście w pomocy społecznej kiedy pobierałaś świadczenia wykazywani jako wspólniegospodarujący z ojcem dziecka i z jego dochodami to tragedii wielkiej nie będzie... gorzej jesli i w tym temacie była z twojej strony jakaś ściema
~ja

Napisano: 20 mar 2014, 14:05

nie bylo zadnej sciemy, zawsze dawałam swoje dokumenty i jego
opiekunka przychodziła na wywiady do domu i widziała ze razem mieszkamy , rozmawiala z nim itp
boje sie teraz co mam zrobic
poniewaz zostałam bez pieniedzy
i boje sie czy beda kazali mi zwracac
i jak to teraz wyglada z rodzinnym jezeli nie dawalam nigdy wyroku z sadu bo bylismy razem a teraz chca
~marta

Napisano: 20 mar 2014, 14:21

jeśli ops o wszystkim wiedział, to wszystko ok, nie masz co się bać. jak byliście razem, to wyrok o alimentach nie miał większego znaczenia (rozumiem, że egzekwowanie alimentów nie było konieczne, bo facet będąc z tobą we wspólnym gospodarstwie łożył na utrzymanie rodziny). teraz po prostu przedstaw wyrok w ops i egzekwuj alimenty. jeśli będzie konieczne, wystąp do komornika, jeśli komornik nie ściągnie, to wystąp o alimenty z funduszu al.
~p

Napisano: 20 mar 2014, 14:25

Oczywista oczywistość. Jak prowadziliście wspólne gospodarstwo domowe to trudno wymagać, żeby gościu płacił alimenty i dodatkowo utrzymywał dom. Podobnie jak w świadczeniach rodzinnych, w takich sytuacjach bierze się dochód partnera a nie zasądzone alimenty (one są jakby nieformalnie zawieszone)
~ja

Napisano: 20 mar 2014, 15:03

Rozumiem ale ja całkiem zapomniałam o tych zasądzonych alimentach bo to było 5 lat temu.
I teraz powiedziałam w ops ze juz z nim nie jestem od 3 marca.
I oni kazali mi przynieść papiery ze złożyłam pozew o alimenty,podpisałam wszystko ze zloze pozew i dopiero w domu jak szukałam dokumentów to znalazłam stare pismo o zasadzonych alimentach.
I boje się ze jak teraz pójde do Ops to powiedzą że ich okłamywałam i ze dlatego nie powiedziałam o alimentach.:(
co mam teraz zrobic?
~marta

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x