Alimenty a skład rodziny - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 02 lut 2017, 11:21

Witam. Kobieta od kwietnia pobiera świadczenie wychowawcze na 1 dziecko, do składu rodziny podała ojca dziecka i jego wszystkie dochody. Od listopada zaczęła pracę na podstawie umowy zlecenie. Biorę jej dochody za m-c grudzień i przekroczy. Z dniem 20 listopada 2016 r. mam wypis z protokołu ugody, że ojciec dziecka jest zobowiązany płacić alimenty od 1 grudnia 2016r. I czy w tym przypadku może wykreślić go ze składu rodziny? czy będzie nienależnie pobrane?
Gość

Napisano: 02 lut 2017, 11:42

Gość pisze:Witam. Kobieta od kwietnia pobiera świadczenie wychowawcze na 1 dziecko, do składu rodziny podała ojca dziecka i jego wszystkie dochody. Od listopada zaczęła pracę na podstawie umowy zlecenie. Biorę jej dochody za m-c grudzień i przekroczy. Z dniem 20 listopada 2016 r. mam wypis z protokołu ugody, że ojciec dziecka jest zobowiązany płacić alimenty od 1 grudnia 2016r. I czy w tym przypadku może wykreślić go ze składu rodziny? czy będzie nienależnie pobrane?
jeżeli nie są małżeństwem, to możesz na podstawie oświadczenia tej pani wykreślić ojca dziecka ze składu rodziny.
inga3

Napisano: 02 lut 2017, 12:22

a bez oświadczenie nie mogę tego zrobić? bo ta Pani już teraz nie mieszka na terenie naszego ośrodka.
Gość

Napisano: 02 lut 2017, 14:28

inga3 pisze:
Gość pisze:Witam. Kobieta od kwietnia pobiera świadczenie wychowawcze na 1 dziecko, do składu rodziny podała ojca dziecka i jego wszystkie dochody. Od listopada zaczęła pracę na podstawie umowy zlecenie. Biorę jej dochody za m-c grudzień i przekroczy. Z dniem 20 listopada 2016 r. mam wypis z protokołu ugody, że ojciec dziecka jest zobowiązany płacić alimenty od 1 grudnia 2016r. I czy w tym przypadku może wykreślić go ze składu rodziny? czy będzie nienależnie pobrane?
jeżeli nie są małżeństwem, to możesz na podstawie oświadczenia tej pani wykreślić ojca dziecka ze składu rodziny.
A jeśli są małżeństwem i nie mają rozwodu, a kobieta ma zasądzone sądownie alimenty na dziecko, to liczę do dochodu alimenty i ojca do składu rodziny?
Gops456
Stażysta
Od: 31 sty 2017, 15:36
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR

Napisano: 02 lut 2017, 14:30

ale skoro ta Pani nie mieszka już na Waszym terenie to z jakiej racji nadal rozpatrujecie jej wniosek?
Gość

Napisano: 02 lut 2017, 14:49

Bo za styczeń miała wypłacono świadczenie, a jak doliczę jej dochód uzyskany do dochodu ojca dziecka to przekracza kryterium.
Gość

Napisano: 02 lut 2017, 15:09

Ja bym ją wezwała do złożenia wyjaśnień. Niech napisze prośbę o wykreślenie męża z wniosku i uchylenie decyzji w związku ze zmianą miejsca zamieszkania. Skoro nie są już małżeństwem od stycznia to nie bierzesz już jego dochodów i jej nie przekracza, tak? A i tak musi przyjechać złożyć pismo, żeby uchylić jej decyzję.
oko12
Awatar użytkownika
Referent
Od: 13 paź 2016, 14:59
Zajmuję się: ŚW/Stypendia

Napisano: 02 lut 2017, 15:15

Nie byli małżeństwem, prowadzili jedynie wspólne gospodarstwo domowe, a od 1 grudnia facet płaci jej alimenty i nie mieszkają już razem. A doliczając jej dochód uzyskany za grudzień to przekroczy im kryterium.
Gość

Napisano: 02 lut 2017, 15:33

no to widac jej sytuacja rodzinna sie zmienila :) wiec jak najbardziej powinna zostac zweryfikowana - od grudnia ma inny sklad rodziny i inny dochod
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 03 lut 2017, 11:14

także co w tym przypadku mam zrobić? wezwać ją aby wykreśliła ojca dziecka ze składu rodziny?
Gość

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x