Kochani proszę o pomoc Pan ma przyzywane 500 na pierwsze dziecko od 2016-12-01 do 2017-09-30, wypłaty w styczniu zrobione. Niestety Pan dostał tylko 500 za styczeń. Co teraz zrobić? Pomóćie
prawdopodobnie nie uzupełniłaś listy wypłat o wyrównania za zaległy miesiąc.
Nie wiem czy jest możliwe i prawidłowe teraz wygenerować listę za miesiąc grudzień 2016 z wypłatą w lutym 2017, jakby ci się udało - to powinien tylko ten pan wskoczyć za miesiąc grudzień.
wejdź na listy wypłat.
Ja proponuję ci 3 opcje, może któraś ci wyjdzie:
kliknij utwórz listę -- pojawi ci się okno do tworzenia listy - tu wybierz okres na luty. Poniżej w zakładkach masz filtr nazwisko i chyba imię(wpisz nazwisko i wyszukaj tego pana)
zaakceptuj i lista ci się wygeneruje. Na nowej liście powinnaś mieć tylko 1 pozycję dotyczącą tego Pana (jeśli masz kogoś więcej to pousuwaj te pozycje - musisz mieć tylko tego pana)
I teraz podświetl to nazwisko -- teraz widzisz jaką kwotę masz wypłacić
1. = jeśli widnieje tam 1000zł (co mało prawdopodobne) - spójrz na dół okna w pozycje źródłowe i zaznacz luty i klawiszem "usuń pozycje źródłowe" usuń ten miesiąc - pozostanie tylko grudzień do wypłaty.
2. = jeśli widnieje tam 500zł (prawdopodobnie będzie to SW za luty) -- spójrz na zakładki na dole okna - znajdź pozycje źródłowe -- tu widzisz kwotę świadczenia, na które dziecko za który miesiąc i z jakiej decyzji jest wypłacane użyj suwaka, żeby przewinąć by zobaczyć te dane.
Jeśli na tej liście masz tylko 500 za luty (a tak raczej będzie), to musisz UZUPEŁNIĆ LISTĘ.
wychodzisz z nowo utworzonej listy wypłat, na główne okno "listy wypłat" - musisz podświetlić utworzoną listę i na dole okna poszukaj klawisza "uzupełnij listę".
Wczytają ci się wszystkie pozycje przeznaczone do wypłaty na luty. Nie pamiętam czy tu znajduje się filtr jeśli tak to wpisz nazwisko i imię powinien wyskoczyć. Jeśli nie ma to musisz ręcznie go znaleźć ale lista powinna być alfabetyczna to będzie łatwiej.
Jak już go znajdziesz to podświetl go (kliknij myszką na niego) i zaakceptuj u góry zielonym znaczkiem.
powinna otworzyć ci się teraz lista wypłat, na której dalej będzie tylko jedna pozycja z nazwiskiem tego pana ale z kwotą powiększoną o 500zł. podświetl go i znów zajrzyj na dole okna na "pozycje źródłowe" --- tu powinnaś mieć 2 pozycje luty i grudzień --- teraz podświetl luty i obok będzie klawisz "usuń pozycje źródłowe"
teraz na głównej liście powinna być tylko jedna pozycja za grudzień. Mam nadzieję, że tak będzie i normalnie akceptujesz listę i generujesz przelew potem potwierdzasz przelew drukujesz
3 = jeśli nie uda ci się usunąć wypłaty za luty to spytaj kierownika czy w ramach rekompensaty za przeoczenie możesz mu wypłacić mu wcześniej za luty, oczywiście o ile macie kasę.
Mam nadzieje, że moje "wypociny" ci pomogą. Możesz jeszcze zadzwonić do firmy, która dostarcza wam program, oni ci powiedzą jak to poprawnie zrobić. Na przyszłość pamiętaj o uzupełnianiu listy wypłat