alimenty a zabezpieczenie

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
apilaw
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

alimenty a zabezpieczenie

Post autor: apilaw »

Czy na postanowienie o zabezpieczeniu roszczeń alimentacyjnych przysługują prawa do świadczeń rodzinnych i świadczeń z funduszu alimentacyjnego? Czy „zabezpieczenie roszczeń alimentacyjnych” i „alimenty” to pojęcia wymienne?
yomica

Re: alimenty a zabezpieczenie

Post autor: yomica »

z orzecznictwa sądów wynika ze zaróno zabezpiecznie jaki i wyrok/ugoda sa tytułami wykonawczymi uprawniajacymi do FA
ZIUTAAAA

Post autor: ZIUTAAAA »

ja też mam takowe postanowienie na czas trwania procesu rozwodowego, zabezpieczony w klauzulę wyknalnosci02-02-2015 i teraz kwestia wydania zaświadczenia przez komornika bo mam już zaświadczenie o bezskuteczności egzekucji, tyle tylko, że Pani pobiera u nas na starszą córkę- na tej podstawie mogę przyznać FA?
anetag
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: anetag »

fa tak rodzinne nie
ZIUTAAAA

czyli mogę przyznać na tej podstawie i wystawienia przez komornika zaświadczenie o bezskuteczności, ponieważ egzekucja względem dłużnika toczy się ? czy muszą być te dwa miesiące?
lucB

Post autor: lucB »

u nas czekamy 2 miesiące, bo to jest inne postepowanie.
ZIUTAAAA

wniosek przyjęłam, czyli co mam zrobić przedłużenie i czekać ?
ZIUTAAAA

sorki, że znowu pytam ale co mam zrobić czekać pisać o przedłużenie???
Awatar użytkownika
nitka
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: nitka »

Zaświadczenie o bezskuteczności egzekucji ma dotyczyć konkretnego dziecka, jeżeli na dzień złożenia wniosku egzekucja bezskuteczna nie jest (bo np. nie minęły dwa miesiące od wszczęcia) dałabym odmowę.
nitta

Post autor: nitta »

A ja mam taki problem
Przyszła do mnie dziś kobieta z wyrokiem sądu o zabezpieczeniu alimentów na dziecko.
Ojciec dziecka jest obcokrajowcem i przebywa poza granicami kraju.
czy należy jej się fundusz???
Wydaje mi się , ze komornik nie wystawi zaświadczenia o bezskuteczności, bo dłużnik jest za granicą.
Jak to ogryźć
ODPOWIEDZ