alimenty- czy dobrze myśle? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 12 maja 2015, 15:33

dziewczyna 19 lat oraz jej chłopak złożyli wniosek o becikowe na swoje dziecko. Na dziewczynę do marca 2015 r.były przysadzone alimenty 380 zł. Liczę je te alimenty do dochodu za cały 2013 r. W okresie zasiłkowym 2015/2016 za cały 2014 a w kolejnym okresie zasiłkowym za 3 miesiące i dziele przez 12 tak?
mok

Napisano: 12 maja 2015, 15:38

Ja takich alimentów nie liczę. W tym wniosku dziewczyna jest wnioskodawcą/rodzicem a nie dzieckiem. ..... a przecież liczy się alimenty na rzecz dzieci
~o~

Napisano: 12 maja 2015, 15:45

Ale te alimenty były zasądzone na nią gdy wychowywał ja ojciec i dlatego nie wiem czy moge to utracić tak sie własnie zastanawiam.
mok

Napisano: 12 maja 2015, 15:48

W ustawie w dochodach utraconych jest zapis o smierci osoby zobowiazanej do płacenia i to jest podstawa utraty- jestem w kropce bo te alimenty niestety zaważą na przyznaniu lub nie ZR i dodatku
mok

Napisano: 12 maja 2015, 15:57

w dochodach niepodlegających opodatkowaniu wykazuje się alimenty na na rzecz dzieci. W tym wniosku, w tej rodzinie , dziewczyna nie jest dzieckiem tylko rodzicem i nie powinna wykazywać swoich alimentów.
~o~

Napisano: 12 maja 2015, 16:01

no fakt....ok dzieki bede sie tym argumentowac jakby co / ;)
mok

Napisano: 12 maja 2015, 16:02

Faktem jest ze w pouczeniu jest napisane " alimenty na rzecz dzieci" jednak dlaczego liczyc alimenty na dzieci jako dochod nieopodatkowany a nie liczyc alimentow na dorosla osobe ktora rzekomo tez jest w jakims stopniu dzieckiem.
mastermind

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x