alimenty na rzecz inny osób

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
anastazja22

alimenty na rzecz inny osób

Post autor: anastazja22 »

Cześć mam taki przypadek i nie bardzo wiem jak postąpić:

Małżeństwo, gość ponosi alimenty z na rzecz innych dzieci z poza rodziny, zgodnie z zaświadczeniem od komornika, wyegzekwowano mu w 2014r. ok. 4100 zł (postępowanie egzekucyjne prowadzone jest od dnia 28.05.2014r.). Mają 1 wspólne dziecko na które składają.

Kobieta:
1. Kobieta ma zawieszoną działalność, dochody netto z 2014r. to około 7500 zł, zawieszenie nie podlega utracie zatem jej miesięczne dochody to 625 zł.
2. Do tego kobieta od 04.05.2015r. wykonuje umowę zlecenie dochód uzyskany za miesiąc czerwiec to: 450 zł

Zatem jej łączne miesięczne dochody netto to 1075 zł.

Mężczyzna: - ponosi alimenty na rzecz innych dzieci
1. Dochody z 2014r. całe idą do utraty, dlatego że od października 2015 roku już nie pracuje w tej firmie.
2. Aktualnie ma zasiłek dla bezrobotnych przyznany od 10.11.2016r. dochód netto za miesiąc grudzień w wysokości 717,30 netto.

Teraz zaczyna się mój problem:
kiedy mam uwzględnić alimenty ojca na rzecz innych osób?

Czy w związku z tym, że kobieta ma zawieszoną działalność ale liczę jej dochody z 2014r. mam od tego odjąć alimenty płacone przez ojca (od niego z 2014 nie odejmę bo utrata) czyli dochody z 2014r. wyszłyby 7500 (pani) - 4100 (alimenty ojciec) = 3400

A może nie mogę odjąć alimentów od kobiety, czyli jej dochody bez zmian, tylko powinnam odjąć ojca uzysku czyli:
- jego uzysk 717,30 zł - (4100 : 12 mc czy na 8 mc bo egzekucja od maja)
lub błędne myśle i powinnam

- od jego uzysku 717,30 - odjąć alimenty potrącone z miesiąca uzysku czyli w tym wypadku zaświadczenie od komornika za miesiąc grudzień 2016r.??

Bardzo was proszę o pomoc.
anastazja22

Re: alimenty na rzecz inny osób

Nikt się nie wypowie, może ktoś z was był na szkoleniu i słyszał coś w tej kwestii, a może się dowiadywał i już wie jak postąpić. Bardzo was proszę.
Pau

Post autor: Pau »

Alimenty odejmujemy od dochodu rodziny
anastazja22

Pau pisze:Alimenty odejmujemy od dochodu rodziny
No ale od dochodu rodziny tylko i wyłącznie z 2014r czyli roku bazowego? Przecież ktoś może mieć całkowitą utratę dochodów z roku bazowego i mieć uzyski z roku 2015 wiec te uzyski też są dochodami rodziny.
zielonka001

Post autor: zielonka001 »

na szkoleniu mówili, że od dochodu uzyskanego- odejmujemy alimenty z danego miesiąca tj. jeżeli dochód uzyskany od listopada 2016, to dochód za grudzień 2016 i odejmujemy alimenty zapłacone w grudniu 2016.
anastazja22

Spoglądam teraz w rozporządzenie i jest zapis paragraf 6.1. , że w przypadku gdy członek rodziny ma zobowiązania alimentacyjne na rzecz osoby spoza rodziny, od dochodu członka rodziny odejmuje się kwotę alimentów zapłaconych na rzecz tej osoby.

Więc jeden problem będzie rozwiązany, że muszę obowiązkowo od dochodu tego członka rodziny odjąć alimenty, zatem do tej jego żony nie mogę.

Teraz zostaje tylko 1 kwestia: we wniosku jest miejsce tylko na alimenty płacone na rzecz osób z spoza rodziny z roku bazowego czyli 2014r., nie ma mowy o tych miesięcznych przy uzysku, zatem mam dylemat czy tak wolno
- jeśli Pan ma utratę dochodu z 2014r. wiec wiadomo, ze od tego nic nie odejmę,
- ale czy zatem wolno nam jest odjąć z dochodu uzyskanego przez niego czyli zasiłku dla bezrobotnych miesięczną kwotę potwierdzoną przez komornika? Na jaką podstawę sie powoływali gdy mówili tak na szkoleniach?
ODPOWIEDZ