alimenty na rzecz innych osób - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 26 sie 2015, 13:06

mąż ma zasadzone alimenty od stycznia 2015 teraz zona sklada wniosek i daje nam zaswiadczenie o dochodzie netto za miesiac lipiec meza, czy moge te alimenty odliczyc od tego dochodu za miesiac lipiec ???? jesli tak to czy jakis art to reguluje czy tylko jak mial alimenty za 2013 rok to odliczyc mozna. ??
debora11

Napisano: 26 sie 2015, 13:46

nikt nie wie???
debora11

Napisano: 26 sie 2015, 13:50

Nie, alimenty zapłacone w 2013 r. odlicza się od dochodu z 2013 r. jak ma zmianę w dochodach to nic nie zrobisz, jak utracił dochód z 2013 r. to nie masz od czego odliczyć.
Elzka

Napisano: 26 sie 2015, 13:55

no wlasnie tez tak mysle, jednak podobno zmienilo sie stanowisko ministerstwa w tej sprawie i takie pomniejszanie dochodu mozna robic tylko nie wiem na jakiej podstawie
debora11

Napisano: 26 sie 2015, 14:36

ktos cos slyszal???
debora11

Napisano: 26 sie 2015, 15:20

niedawno miałam odwołanie od decyzji. SKO odliczyło alimenty z dochodu uzyskanego i przyznało zasiłek rodzinny
wiwi

Napisano: 26 sie 2015, 15:38

wiwi pisze:niedawno miałam odwołanie od decyzji. SKO odliczyło alimenty z dochodu uzyskanego i przyznało zasiłek rodzinny
a powolali sie na jakis konrektny artykuł bardzo by mi to pomoglo przekonac pewna osobe ???
debora11

Napisano: 26 sie 2015, 15:54

Poszukaj w rozporządzeniu. ;)
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 26 sie 2015, 16:43

Iks pisze:Poszukaj w rozporządzeniu. ;)
no ja wiem że jest to w par 14 jednak czy on daje możliwośc do takiego postępowania ???? moze to trzeba interpretowac ze dochodu czlonka rodziny z roku bazowego czyli w tym przypadku 2013 a nie dochodu biezacego
debora11

Napisano: 26 sie 2015, 17:25

art. 5 ust.4b. W przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny, osobę uczącą się lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego po roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy dochód ich ustala się na podstawie dochodu członka rodziny, dochodu osoby uczącej się lub dochodu dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, powiększonego o kwotę uzyskanego dochodu z miesiąca następującego po miesiącu, w którym dochód został osiągnięty, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w dniu ustalania prawa do świadczeń rodzinnych.

art. 3 Ilekroć w ustawie jest mowa o:
1) dochodzie – oznacza to, po odliczeniu kwot alimentów świadczonych na rzecz innych osób:
a) przychody podlegające opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27, 30b, 30c i 30e ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodo-wym od osób fizycznych (Dz. U. z 2010 r. Nr 51, poz. 307, z późn. zm.1)), pomniejszone o koszty uzyskania przychodu, należny podatek dochodowy od osób fizycznych, składki na ubezpieczenia społeczne niezaliczone do kosztów uzyskania przychodu oraz składki na ubezpie-czenie zdrowotne,
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x