Mądre głowy podpowiedzcie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 26 sie 2015, 12:15

Mam taki problem.
Babka pobiera u nas świadczenia rodzinne, zgłosiła, że mąż podjął pracę za granicą i zobowiązała się do dostarczenia niezbędnych danych żebyśmy mogli wysłać wniosek z pytaniem o koordynację do ROPS-u.
W wymaganym terminie nie pojawiła się. Wysłałam więc wezwanie, z informacją, że jak nie dostarczy dokumentów w ciągu 14dni to uchylę prawo do świadczeń.
Wezwanie odebrała, ale nie pojawiła się, zrobiłam wszczęcie. Korespondencję odebrała. Zastanawiam się na jaki artykuł się powołać przy uchyleniu?
Oolka

Napisano: 26 sie 2015, 12:18

ale ty nie uchylasz tylko wstrzymujesz wypłatę
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 26 sie 2015, 12:21

Elmer, bez prośby o wstrzymanie wypłaty?, Pani przyszła nas poinformować o wyjeździe męża i dopiero miała donieść wszystkie dokumenty. Wezwaniem chciałam ją postraszyć :) liczyłam, że ją zmobilizuję
Oolka

Napisano: 26 sie 2015, 12:35

Strona nie może poprosić o wstrzymanie wypłaty, nigdy. Znaczy może, ale nie ma podstawy prawnej która na to pozwala. Jedyne przypadki wstrzymania są opisane w art. 28 i do żadnego z nich nie jest potrzebna zgoda strony. Do uchylenia za to zgoda strony jest potrzebna nieco częściej, a dodatkowo na prośbę strony możesz uchylić zawsze i wszędzie.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 26 sie 2015, 12:44

Do wstrzymania wypłaty, biorę oświadczenie strony i na tej podstawie wstrzymuję, i wysyłam im pismo, że na ich prośbę wypłata została wstrzymana.

Ale co mogę w tym przypadku, który opisałam? nie mam zgody, Pani zobowiązała się do dostarczenia wszystkich danych, a teraz nie chce współpracować, odebrała wszczęcie przed uchyleniem i muszę coś zrobić.
Oolka

Napisano: 26 sie 2015, 12:57

art. 28 ust. 1
Jolla

Napisano: 26 sie 2015, 13:01

Oolka pisze:Do wstrzymania wypłaty, biorę oświadczenie strony i na tej podstawie wstrzymuję, i wysyłam im pismo, że na ich prośbę wypłata została wstrzymana.
Może jeszcze raz: Nie masz na to podstawy prawnej, nie możesz tak robić.
Oolka pisze:Ale co mogę w tym przypadku, który opisałam? nie mam zgody, Pani zobowiązała się do dostarczenia wszystkich danych, a teraz nie chce współpracować, odebrała wszczęcie przed uchyleniem i muszę coś zrobić.
W tym przypadku w wezwaniu powinnaś powołać się na §13 ust. 1 rozporządzenia i w przypadku braku reakcji wstrzymać wypłatę na podstawie art. 28 ust. 1 ustawy. Nie istnieje podstawa pozwalająca na uchylenie decyzji po wezwaniu do wyjaśnień.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 26 sie 2015, 13:03

[quote="Oolka"]Do wstrzymania wypłaty, biorę oświadczenie strony i na tej podstawie wstrzymuję, i wysyłam im pismo, że na ich prośbę wypłata została wstrzymana.

co za bzdury. wstrzymanie wypłaty masz opisane w art. 28, trzeba jej było wysłać wezwanie do udzielenia wyjaśnień, w przypadku nie udzielenia wstrzymujesz wypłatę a nie od razu wszczęcie o uchyleniu.

nigdzie nie masz napisane że możesz wstrzymać wypłatę na oświadczenie strony to ropsy każą nam tak robić ale to jest nieprawidłowe.
edyta123

Napisano: 26 sie 2015, 13:06

Iks pisze:odebrała wszczęcie przed uchyleniem i muszę coś zrobić.
Bez sensu. Co Ty wszczynałaś? Powinnaś wysłać zapytanie do Marszałka czy w tej rodzinie mają zastosowanie przepisy dot. koordynacji ponieważ jeden z rodziców podjął pracę za granicą. Podać dane rodziców, pesele i to wystarczy. ROPS jeśli czegoś od strony będzie chciał to ją wezwie. Jak już bardzo chciałaś zebrać kwity od strony to wystarczyło wezwanie, potem wstrzymanie wypłaty.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 26 sie 2015, 13:07

edyta123 pisze:ropsy każą nam tak robić ale to jest nieprawidłowe.
To jest bardzo nieprawidłowe i nigdy bym tak nie zrobił. Na szczęście mój ROPS ogarnia przepisy i takich bzdur nie sugeruje.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x