Alimenty na żonę

Wybrane tematy:
coś pozytywnego Dobra książka
ODPOWIEDZ
maria33

Alimenty na żonę

Post autor: maria33 »

Jestem po rozwodzie z winy męża. Otrzymuję alimenty na dzieci. Czy moge wystapić o alimenty na siebie gdyż sytuacja moja pogorszyła się, mimo że pracuję, rozpoczynam życie jakby na nowo, mąż pozbawia mnie wszelkich dóbr materialnych wynosząc je sukcesywanie z domu
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Alimenty na żonę

Post autor: de Charette »

rozwód z orzeczeniem winy męża?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Gość

Post autor: Gość »

Tak. Jest w prawie opisane,ze małżonek, który nie posiada winy w przypadku rozpadu małżeństwa moze do 5 lat żadać alimentów. A w przypadku dłuższej choroby nawet dłużej. Na stronie jest artykuł ktory porusza tą kwestię
https://szybkirozwod.net.pl/rozwod/alime ... -malzonka/

Proponuje sobie poczytać.
Wredna1

Post autor: Wredna1 »

Widze ,że czytanie za zrozumieniem leży sobie wygodnie .
Osoba niewinna rozpadu może całe życie ubiegać się o alimenty od byłego małżonka winnego rozpadu małżeństwa( orzeczenie winy w wyroku) 5 lat dotyczy rozwodów bez winy.
I teraz jak masz alimenty od winnego to po jego śmieci masz prawo do renty rodzinnej po nim
Przy ubieganiu się o alimenty od winnego nie musisz wykazać ubóstwa tylko pogorszenie sytuacji. ( razem tyle a teraz tyle - nap razem 4500 na 3 osoby a teraz masz 2ooo na 2 . Pogorszenie stany zdrowia, leki itp ...
Co to znaczy pozbawia cię rzeczy??? mieszkasz z nim, zgłosiłaś na policję, wniosłaś o eksmisję?
ODPOWIEDZ