Alimenty - ugoda sądowa, czy wyrównać
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Alimenty - ugoda sądowa, czy wyrównać
Co w sytuacji, gdy wniosek złożony 31.10.2017 przez osobę samotnie wychowującą, alimenty przyznane na podstawie ugody sądowej od 1 stycznia, klauzula wykonalności od 31.01.2018. Ugoda dostarczona w terminie, tj. 31.01.2018. Czy w takiej sytuacji przyznajemy od października czy od stycznia? Bardzo Was proszę o odpowiedź bo już mam mętlik w głowie.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: św, fa, śr, zdo
- Kontakt:
Re: Alimenty - ugoda sądowa, czy wyrównać
od stycznia
od miesiąca złożenia wniosku, nie wcześniej niż od miesiąca, od którego rodzic został zobowiązany do zapłaty alimentów, jeżeli spełnione są pozostałe warunki uprawniające do świadczenia - w przypadku dostarczenia tytułu wykonawczego; art 19 ust 6
od miesiąca złożenia wniosku, nie wcześniej niż od miesiąca, od którego rodzic został zobowiązany do zapłaty alimentów, jeżeli spełnione są pozostałe warunki uprawniające do świadczenia - w przypadku dostarczenia tytułu wykonawczego; art 19 ust 6
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Też myślę, że od stycznia, tylko zastanawiam się z tym art. 19 ust.6 czy to na pewno będzie ten, bo Pan dostarczył w terminie i nie wiem tak naprawdę jaka podstawa powinna być... A decyzję byście zrobili jaką, przyznająco-odmowną? Nie wiem jak to ugryźć.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA
- Kontakt:
mam taką sytuację, że osoba samotnie wychowująca złożyła wniosek dnia 24.08.2017r. do wniosku przedstawiła ksero pozwu o alimenty z czerwca 2017r., dnia 11.10.2017r. daliśmy jej termin 3 miesięcy na dostarczenie tytułu wykonawczego, w listopadzie 2017r. poinformowała nas, że ma wyznaczony termin rozprawy na styczeń 2018r., na początku stycznia poinformowała nas, że z powodu choroby sędziego termin rozprawy zostaje przesunięty na marzec 2018r. W dniu dzisiejszym dostarczyła ugodę, klauzula wykonalności od 03.04.2018r. alimenty przyznane na podstawie ugody sądowej od 27 marca 2018r. Czy w tej sytuacji powinna złożyć nowy wniosek ? a świadczenia za okres od października 2017 do marca 2018r. jej nie przysługują ?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: referent
- Kontakt:
Świadczenie wychowawcze należy przyznac zgodnie z art. 19 ust. 4 czyli od miesiąca w którym złożono wniosek. Art. 19 ust. 6 odnosi sie do ust. 5 i tylko w przypadku gdy wniosodawca otrzyma odmowę zabezpieczenia alimentów.
Oprócz Alimenty - ugoda sądowa, czy wyrównać - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
stwierdzenie nieważności decyzji- SKO i co dalej?
wydruk sygnity- jak wygenerowac przyznane św.
dot decyzji w formie rzeczowej lub w formie opłacania usług
weryfikacja dochodu po utracie!
Utrata dochodu, zmiana etatu po urlopie macierzyńskim
Śmierć dziecka , a kwota świadzeniana kolejne dziecko ?
Zgon dziecka, a wniosek o 500+
decyzja uchylająca - wzór decyzji
dziecko w rodzinie zastępczej
Niemcy, Polska, Niemcy... - i tak co 3 mce
dodatek do wychowawczego - orzeczenie
wniosek o udostępnienie danych z policji
Decyzja wojewody, koordynacja.
Decyzja na męża, mąż nie daje pieniędzy na dzieci
Czy należy doliczyć do dochodu rodziny staż współfinansowany
Członek rodziny konczy 25 lat do kiedy w składzie