alimenty w pieczy - kierownik PCPR - Stare tematy

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 27 mar 2013, 16:38

A co z opinią koordynatora? Czy w pieczy trwającej ponad rok jest potrzebna? czy nie bo wtedy wystąpienie przez kierownika jest obligatoryjne?
I czego ta opinia ma dotyczyc? Potrzeb dziecka? Bo przecież z biologicznym koordynator nie współpracuje...?

To jakiś bzdet...ta konieczność.
~Morenika

Napisano: 27 mar 2013, 22:13

Pod kątem prawnym Kierownik ma w tym postępowaniu prawa Prokuratora więc jest w lepszej sytuacji niż rodzice zastępczy i ma większe uprawnienia. To że RZ nie chcą występować o alimenty nie znaczy że nie będą wzywane do sądu ponieważ jako osoby reprezentujące dzieci to one będą zobowiązane do odbierania tych świadczeń.
Jednak jeżeli chodzi o współpracę z biologicznymi to że sędzia przeczyta na rozprawie że o alimenty wystąpił Kierownik a nie RZ spowoduje że nie będzie wrogości wobec tej rodziny ze strony biologicznych
~LeOn

Napisano: 28 mar 2013, 13:52

A co z opinią koordynatora?
Wiem, że się \"uczepiłam\" tematu...ale coś muszę zrobić z tymi przeklętymi alimentami ( rodziny zastępcze odmówiły wszystkie).
Znów pora na mój ruch.

Wesołych Świąt- tak przy okazji!
~Morenika

Napisano: 23 kwie 2013, 10:51

a możecie udostepinić wzór takiego pozwu
~mloda

Napisano: 25 kwie 2013, 13:14

A jak wygląda to z alimentacją rodzin biologicznych dzieci w placówkach?
~Kimi

Napisano: 26 kwie 2013, 17:20

Tak samo.
~Morenika

Napisano: 28 kwie 2013, 13:47

opinii koordynatora nie potrzeba jeśli dziecko jest powyżej roku w pieczy
~asia*

Napisano: 29 kwie 2013, 12:28

A- ciągnąc temat- co z rodzicami, którzy nie mają żadnych pieniędzy ( a wiemy, że niektórzy mają 300zł renty). Co z nimi?
Też do sądu?

Czy w jakikolwiek sposób możemy \"przefiltrować\" biologicznych?
Jak ustalić ile rzeczywiście mają dochodów? Wysłać MOPS?

Nie widzę sensu w ciąganiu do sądu kobiety, która mieszka w \"lepiance\" i nie ma pieniędzy bo żyje ze zbierania smieci.
Jak taką ominąć. Robił to ktoś?

Miłego dnia
~Morenika

Napisano: 08 maja 2013, 10:33

To wszystko nie trzyma się kupy. Wszystkie rodziny biologiczne u mnie nie płacą za pobyt dzieci w pieczy z powodu złej sytuacji dochodowej, a teraz mam występować do sądu o alimentację na rzecz tych dzieci???? Czy ktoś pomyślał tworząc ten przepis, że można to czynić ale jedynie w uzasadnionych przypadkach.
~Zibi

Napisano: 09 maja 2013, 9:52

Trzeba pozywać wszystkich, którzy nie płacą. Sad zbada ich sytuację i zasądzi alimenty lub nie. Dotyczy to także rodziców niepełnosprawnych i chorych. Nie ma wyjątków. Możemy wtedy podać w pozwie niską kwotę, w naszym przypadku to 20% najniższej renty.
~pcpr

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x