Anioł stróż - HYdE PaRK

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 09 lis 2013, 15:44

Trochę jak pracownik socjalny ;)
Guardian Angel - Anioł stróż
https://www.youtube.com/watch?v=Mlz6VKOfjeY
~youtube

Napisano: 09 lis 2013, 16:02

Przesada.
~Adam

Napisano: 09 lis 2013, 16:15

Czyżby na pewno przesada?

Praca socjalna jest to zawód, który promuje społeczne zmiany, rozwiązywanie problemów we wzajemnych ludzkich relacjach oraz wzmocnienie i wyzwolenie ludzi dla osiągnięcia przez nich dobrostanu. Korzystając z teorii ludzkich zachowań i systemów społecznych, praca socjalna ingeruje dokładnie tam, gdzie dochodzi do wzajemnego oddziaływania ludzi z ich środowiskiem.

Praca socjalna jest skierowana wobec barier, krzywd i niesprawiedliwości, które istnieją w społeczeństwie. Odpowiada zarówno na nagłe sytuacje kryzysowe, jak i na codzienne osobiste i społeczne problemy.

https://zalaczniki.ops.pl/nowa_definicja ... jalnej.doc

~youtube

Napisano: 09 lis 2013, 17:04

Ładna teoria totalnie mijająca się z praktyką.
~Adam

Napisano: 10 lis 2013, 15:52

Co za bzdury
~MSC

Napisano: 10 lis 2013, 16:54

Jakie znowu bzdury? Praca socjalna to bzdury?
~głos

Napisano: 10 lis 2013, 23:42

Tak praca socjalna to w 99% przypadkow bzdury.
~MSC

Napisano: 11 lis 2013, 1:08

Praktyka i teoria pracy socjalnej to dwie różne kwestie. Ufam, że z każdym rokiem w tej sprawie będzie lepiej a nie gorzej. Niebawem 21 listopada - święto realizatorów pracy socjalnej w Polsce - Dzień Pracownika Socjalnego!
~głos

Napisano: 11 lis 2013, 16:15

Obawiam się, że w stosunkowo niedługim czasie wielu pracowników socjalnych, wbrew bezmyślnemu hura optymizmowi, stanie się podmiotami pracy socjalnej. Włada szykując zmiany dla siebie na lepsze nigdy nie dba o społeczeństwo. Przykład Warszawy, w której to HGW dopiero pod presją odwołania jej ze stanowiska zrobiła cokolwiek dla społeczeństwa. Niestety niemal tuż po referendum zaczęły zapadać decyzje przeciw temu społeczeństwu. Że zestawię tutaj tylko dwa wydarzenia ale jakże wymowne.

Pierwsze z nich: brak zgody na budowę pomnika katastrofy smoleńskiej przed pałacem prezydenckim. POwód: pomnik rzekomo zaburzy zabytkową strukturę Starego Miasta.

Drugi przypadek: wydanie zgody na budowę, na tymże Starym Mieście biurowca. Autorem projektu jest syn osoby, która wydała pozwolenie na jego budowę. Po skandalu medialnym pani wydająca pozwolenie zostaje przesunięta na inne stanowisko, prawdopodobnie równie atrakcyjne, lecz biurowiec będzie budowany.

Zauważcie, stosunkowo niewielki pomnik zaburza lecz ogromny biurowiec nie zaburza.

To pokazuje, że nie liczy się żadna idea czy szlachetny cel. Ważne są jedynie pieniąchy, które wszystko usprawiedliwiają. Władzę sprawują dawni cinkciarze, którzy maja jeden cel: jak najwięcej zarobić jak najmniejszym wysiłkiem.

Dlatego drodzy pracownicy socjalni już powinniście zaczynać nosić żałobę, gdyż tryby maszyny, która was pożre już mielą.

Przestańcie myśleć życzeniowo. Popatrzcie ilu nauczycieli poszło na zielona trawkę a nauczyciele w odróżnieniu od was posiadają przynajmniej dwie bardzo silne organizacje związkowe. A wy co macie? Kto się o was upomni? Kto się upomniał o pracowników socjalnych z Warszawy?

W dużych miastach to jeszcze może jakaś część tych pracowników znajdzie jakieś zatrudnienie. W małych miastach i wiejskich pipidówkach?

Ja wiem, że wy odpychacie od siebie świadomość tego co was czeka, dokładnie tak samo, jak osoby chore na nieuleczalną chorobę. Tylko, że ani chorzy od tego nie zdrowieją ani wy nie unikniecie swojego losu na bezrobociu.

Pomyślcie dobrze, kto przyjdzie do was, jeśli już nie będziecie przyznawać zasiłków? Tylko odpowiedzcie sobie na to uczciwie, bo przecież to, że OPS-y nie będą wypłacały zasiłków jest już przesądzone. Ilu klientów do was trafi? Pięć rodzin? Dziesięć? Dwadzieścia? A przecież od 2015 roku wchodzi już uchwalony przepis, że na pracownika socjalnego ma przypadać nie więcej niż 50 środowisk. Sądzicie, że to jest bardzo dobry przepis? To jesteście id.iotami. Bo jeśli Ośrodek zatrudnia 3 pracowników socjalnych a środowisk będzie 20, no nawet niech będzie 49 to co zrobi wójt z dwoma pracownikami? Powie to ja i tak was będę zatrudniał? Ja sądzę, że raczej niezwłocznie was zwolnii żaden sąd tego nie zmieni, bo ustawa mówi 50 środowisk na jednego pracownika a jest 49. A jak wszystkim wiadomo 49 to nie co najmniej 101.

Ja wiem, że wy świadczycie teraz pracę socjalną, może nawet dla większej liczby środowisk niż 50 środowisk. Ale w przytłaczającej większości jest to praca socjalna przy okazji wywiadów do pomocy finansowej. Jak odejdzie kaska to wam zostanie tylko tych kilka rodzin, które przychodziły wyłącznie po pracę socjalną.

Jak czytam narzekania pracowników socjalnych, że tak im się ciężko pracuje bo mają za duże rejony, to mnie pusty śmiech ogarnia, bo już niedługo zatęsknicie za tymi rejonami ale będzie już za późno. Właściwie to już jest za późno, bo pan Boni się o to postarał.

~lena

Napisano: 11 lis 2013, 16:27

Jaki jest pracownik socjalny? Jest leniwy i głu.pi. Leniwy, bo narzeka, że ma dużo pracy, a głu.pi, bo wierzy, że ktoś poprawi jego sytuację na lepszą i za mniej pracy zapłaci mu więcej. A tymczasem nie będzie ani pracy ani tym bardziej więcej kasy.
~karol

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x