Ankieta NIK i nie tylko. Dyskusja - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 9 z 11    [ Posty: 103 ]

Napisano: 21 lis 2018, 13:15

NFZ przede wszystkim nie ma na wszystko pieniędzy - dlatego, że gros kasy która powinna do nich trafiać, leci do prywaciarzy, a część nie trafia wcale bo niektórzy nie płacą składek. Tak samo zresztą ZUS - dziura się z niczego nie wzięła, to jest efekt uśmieciowienia rynku pracy, plagi umów o dzieło, fikcyjnego samozatrudnienia, niskich stawek a przede wszystkim tego, że część kasy zamiast płynąć do ZUS popłynęła do OFE i poszła na milionowe premie dla prezesów. Często spotyka się pogląd, że ZUS to jest strasznie kosztowna biurokratyczna machina, podczas gdy koszty finansowania nie przekraczają jeśli dobrze pamiętam 1,5 czy 2% - a OFE łoiło nas na 20% i więcej i nikomu to nie przeszkadzało. A jeszcze kiedyś dostałem ze swojego funudszu list, że była wtopa na rynkach, bessa na giełdzie i z mojej uciułanej kasy nie zostało nic. (prezesi oczywiście premie za te lata wzięli również).
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 21 lis 2018, 14:20

Mój mąż pracował na etacie, prowadził działalność i miał spółkę cywilną, składkę zdrowotną płacił co miesiąc 3 razy (tzn. 3 składki) i tak latami - miesiąc w miesiąc 3 składki. Stomatolog, dentysta, okulista, laryngolog, ginekolog, alergolog, a nawet chirurg (!) OCZYWIŚCIE prywatnie. Natomiast gdyby nieubezpieczony żul z ławki spadł z tejże ławki, ojejku ! prosto na SOR i w pierwszej kolejności na salę. Mój mąż musi czekać w kolejce, no bo przecież pracuje - prawda ? Może sobie postać, albo kupić usługę (wizytę u lekarza). Ja nie wiem, Iks, czy ty tu na forum jesteś na gościnnych występach ? Ty nie pracujesz w żadnym OPS ? Bo trudno mi uwierzyć, że ktoś pracujący nie widzi jaka to jest skala zjawiska ... ci wszyscy "nie pracujący" beneficjenci 500 + i te wszystkie "samotne" i ci na zerowym dochodzie.
Jesteśmy straconym pokoleniem, pokoleniem, które uwierzyło, że warto się kształcić i żyć uczciwie, a trzeba było produkować nowych beneficjentów 500 + (no bo przecież wszyscy wiemy, że nie są to dzieci, które kiedykolwiek zapracują na twoją emeryturę !).
askalon
Praktykant
Od: 20 cze 2018, 8:22
Zajmuję się: 500 +

Napisano: 21 lis 2018, 14:54

ANECDATA. Zresztą nieprawdziwa w kontekście żula.
askalon pisze:Bo trudno mi uwierzyć, że ktoś pracujący nie widzi jaka to jest skala zjawiska ... ci wszyscy "nie pracujący" beneficjenci 500 + i te wszystkie "samotne" i ci na zerowym dochodzie.
Trudno mi uwierzyć, że ktoś pracujący w jakimkolwiek biurze gdzie ma kontakt z ludźmi nie potrafi spojrzeć szerzej niż na swoje podwórko i własną kieszeń. Skala zjawiska jest zdecydowanie mniejsza niż ci się wydaje co potwierdzają wszelkie możliwe dane, gwarantuje, że nawet te z twojego własnego ośrodka. Skąd ci się biorą te armie bezrobotnych na zasiłkach i samotnych matek, skoro po uszczelnieniu ustawy samotne niepracujące muszą mieć alimenty żeby dostać świadczenie, a samotne - pracujące świadczenia nie dostaną bo przekroczą dochód. Z zasiłku dla bezrobotnych w PL korzysta maks kilkanaście % bezrobotnych, stopa bezrobocia to kilka % w tym ta liczona RAZEM z szarą strefą, a przecież nie wszyscy bezrobotni mają dzieci w odpowiednim wieku, żeby dostać 500+, nie wszyscy mają dzieci w ogóle bo bezrobocie podaje się dla populacji w wieku od 15 do 65 roku życia. Więc "skala problemu" to jest kilka procent z kilku procent z kilku procent - no bo chyba sam przyznasz, że nie każdy bezrobotny to leń z wyboru. OCZYWIŚCIE - zdarzają się i tacy, ale skala jest na tyle marginalna, że zaostrzenie kryteriów mogłoby być bardziej kosztowne (i w pieniądzu i w czynnikach poza pieniężnych) niż pozwolenie na jazdę na gapę tej garstce.
askalon pisze:a trzeba było produkować nowych beneficjentów 500 + (no bo przecież wszyscy wiemy, że nie są to dzieci, które kiedykolwiek zapracują na twoją emeryturę !).
A tutaj to już wyłazi paskudny klasizm i uprzedzenia, zresztą to jest kosmiczne wręcz uogólnienie, bo już ustaliliśmy wyżej, że to nie jest 80% beneficjentów 500+, a pewnie nawet nie 20. To się po prostu nie trzyma kupy, bo ci się liczba bezrobotnych w kraju nie zgodzi względem liczby ludności, części aktywnej zawodowo i liczby osób korzystających ze świadczenia.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 21 lis 2018, 15:41

mam duże grono znajomych pracujących jako ratownicy medyczni i to są fakty, a nie żadne anecdaty.
a mnie jest trudno uwierzyć, że ktoś pracujący w ops pisze takie bzdury :o .

ps. używanie obcojęzycznych słów nie sprawi, że opowieści dziwnej treści staną się faktami !
askalon
Praktykant

Napisano: 21 lis 2018, 15:43

i jeszcze, nigdzie nie napisałam, że armia bezrobotnych żeruje na 500 +, chodziło mi o armię "bezrobotnych". ale to rozumie każdy, kto choć chwilę popracował w ops.
askalon
Praktykant

Napisano: 21 lis 2018, 20:17

Trwa Ogólnopolski Protest!
Czarny Tydzień w Pomocy Społecznej
Załączniki
protest.jpg
Ernesto
Stażysta
Od: 09 lis 2017, 0:23
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 22 lis 2018, 8:09

askalon pisze:mam duże grono znajomych pracujących jako ratownicy medyczni i to są fakty, a nie żadne anecdaty.
a mnie jest trudno uwierzyć, że ktoś pracujący w ops pisze takie bzdury :o .

ps. używanie obcojęzycznych słów nie sprawi, że opowieści dziwnej treści staną się faktami !
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dow%C3%B3d_anegdotyczny

https://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_potwierdzenia
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 22 lis 2018, 9:48

Sorry ale widzę że bronisz polityki Państwa rękami i nogami i opierasz się na danych GUS a nie rozmawiasz z przedsiębiorcami. Wszyscy wiemy jak czasem dawaliśmy dane do UW- wyssane z sufitu. Ty wierzysz w coś innego, my w coś zupełnie odmiennego.

Dotknę tylko kilka obszarów OPS bo już co innego mam na głowie w sferze zawodowej:
- usunąć 500+ i dać wyższą ulgę na dziecko. Zamiast 1000zł podwyższyć na 1500 lub 2000zł. Urzędnicy z 500+ (jak i obsługa) są zbyteczni więc jest oszczędność a w US nie będzie trzeba tworzyć nowych miejsc pracy,
- zero pomocy od Państwa w przypadku gdy rodzina jest zdrowa i pełna, są w kwiecie wieku i unikają podjęcia jakiejkolwiek pracy (ile jest rodzin z zerowymi dochodami to każdy wie ze swojego podwórka),
- FA: dawać każdemu określoną kwotę bez względu na dochód. Dlaczego matka/ojciec ma być poszkodowany jak zarabia więcej niż ustalone kryterium? Przecież to są pieniądze mające na celu utrzymanie dziecka. Nie pojmuję, dlaczego Państwo krzywdzi osoby bardziej majętne a będą w tak samej patowej sytuacji odnośnie dłużnika alimentacyjnego jak mniej majętne. Co dziecko jest winne, że rodzic uchyla się od obowiązku płacenia alimentów? To jest patologia,
- rodzic/pełna rodzina z niepełnosprawnym dzieckiem, które uniemożliwia podjęcie pracy z powodu całodobowej opieki (czyt najczęściej znaczny stopień niepełnosprawności)- dogłębna analiza co ile kosztuje (leki, rehabilitacja)+ "wypłata". "Wypłata" w wysokości pi razy oko na dzień dzisiejszy 2500zł do ręki (opodatkowana tzn że będzie emerytura) i dajmy na to 1000zł na utrzymanie niepełnosprawnego dziecka. Lub jak rodzic chce podjąć pracę to opłacenie w 100% opiekunki/instytucji gdzie dziecko będzie przebywać na podstawie stosownej umowy między opiekunką/instytucją a rodzicem. Prawda że łatwe?

Nie dotykam niuansów zasiłku rodzinnego rodzinnego, innych stopni niepełnosprawności etc bo jestem po 8 godzinach pracy w nocy ale przecież te rozwiązania są nie dość, że łatwiejsze do realizacji i na pewno pieniądze trafiałyby do osób naprawdę potrzebujących a ukróciłoby się dziadowanie i cwaniakowanie. Zero dochodów utraconych/uzyskanych (jedynie informacja czy ktoś podjął pracę czy też nie w przypadku dzieci niepełnosprawnych), zero mataczenia, zero dawania "pseudo emerytury" z OPS dla zdrowych osób (nie mających dzieci czy współmałżonka chorych) bo żyli na koszt państwa i pracowali "na czarno". To są tak proste rozwiązania że w głowa mała.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 22 lis 2018, 12:13

No ale twoje opinie wynikają z ideologii, a nie z badań nad problemem biedy i nierówności które były i są prowadzone na całym świecie. Każdy wierzy w to, w co wierzy. :D My mamy po prostu diametralnie inną wizję państwa i tego co państwo powinno, więc nie dogadamy się co do meritum.

Tylko powiedz, skoro te twoje rozwiązania są takie fajne i proste, to czemu jednak na całym świecie płaci się świadczenia w gotówce? Wszyscy eksperci się mylą, a tylko Voodoo ma rację? Z całym szacunkiem, nie jesteś raczej ekspertem w dziedzinie polityki społecznej i ja też nim nie jestem, ale ja na opiniach ekspertów i naukowców opieram swoje argumenty. Ty podnosisz postulaty neoliberalne - to jest określona ideologia, głoszona przez określone osoby, popularna na świecie przez ostatnie 30 lat, natomiast na tą chwilę już wiadomo, że przyniosła więcej szkody niż pożytku.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 22 lis 2018, 20:09

"Czarny Tydzień w Pomocy Społecznej" jako ogólnopolski test (sprawdzian) integracji zawodowej osób, które realizują zadania pomocy społecznej i pracy socjalnej w Polsce.

https://youtu.be/wT_ObQMSs3U
Ernesto
Stażysta
Od: 09 lis 2017, 0:23
Zajmuję się: pracownik socjalny

Strona 9 z 11    [ Posty: 103 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x