Ja dziś dzwoniłam i to samo mi powiedzieli albo nowy członek rodziny albo uzupełnienieuser08 pisze: ↑13 maja 2022, 11:09Ja miałam taki przypadek, student chciał przedłużyć kartę, jego dane wygasły. Help Desk mi odpisał, że automatyczna anonimizacja danych weszła w życie od 01.04.2022. Jeśli osoba od ponad roku nie miała ważnej aktywnej karty to jej dane nie istnieją w SIKDR ze względu na automatyczną anonimizacje.
Taką osobę należy traktować jako nowego członka rodziny oraz przyznać mu rolę w rodzinie jako dziecko powyżej 18 roku życia kontynuującego naukę lub wprowadzić wniosek jako uzupełnienie rodziny.
Mam nadzieję, że komuś to pomoże.
Czy mozna prosic o te pismo z Ministerstwa?Poppy24 pisze: ↑25 kwie 2022, 7:46My usuwamy dane osoby, która utraciła prawo do karty (wniosek papierowy), następnie protokół na okoliczność anonimizacji (zbiorczy za okres) i po temacie. Mieliśmy pewne obiekcje ale Ministerstwo udzieliło taką opinię, więc się jej trzymamy. Zwracaliśmy się do UODO oni stwierdzili, że przepisy są zastanawiające, zresztą nasze pytanie zamieścili w swoim newsleterze i stwierdzili, że należołaby im to zasygnalizować, że są one niewłaściwe, gdyby nie wiedzieli, ale my usuwamy i tyle