Art. 15 zzs ust. 9 specustawy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]

Napisano: 24 kwie 2020, 16:27

A ja z zapytaniem praktycznym - jakie decyzje wolno wydawać, Waszym zdaniem, w organach pomocy społecznej w związku z artykułem o powyższym brzmieniu.

W okresie, o którym mowa w ust. 1 (zawieszenie terminów procesowych i sądowych), organ lub podmiot może wydać odpowiednio decyzję w całości uwzględniającą żądanie strony lub uczestnika postępowania, zaświadczenie o braku podstaw do wniesienia sprzeciwu, wyrazić stanowisko albo wydać interpretację indywidualną lub decyzję w sprawach, o których mowa w ust. 3a.

W przypadku świadczeń pieniężnych nie ma wątpliwości, iż są to decyzje wydane w oparciu o żądanie strony (jeśli żądanie strony zostanie uwzględnione). Podobnie z decyzjami uwzględniającymi ulgę, o którą wnioskuje strona. W drugą stronę, decyzje o nienależnie pobranych świadczeniach czy decyzje uchylające świadczenie bądź decyzje odmowne/odmawiające zastosowania ulgi, ponieważ działają na niekorzyść strony. Podobnie z decyzją osób zobowiązanych za odpłatność za DPS.

A co z decyzjami, które przewidują obowiązek i powinny być wydawane z urzędu? Dla przykładu, decyzja ustalająca odpłatność za DPS dla mieszkańca, decyzja o odpłatności za usługi opiekuńcze. Konkretyzują one obowiązek wynikający z uchwał/ustaw, nie ma tutaj żądania strony. W przypadku umieszczenia i skierowania na wniosek do DPS, mamy do czynienia z żądaniem strony. Ale gdy występuje tzw. interwencyjne umieszczenie na podstawie postanowienia o zabezpieczeniu? Prowadzimy wtedy postępowanie z urzędu, a powyższy przepis "blokuje" nam możliwość wydawania takich decyzji. Chyba, że już źle myślę, pomożecie?
SocialBydAider
Praktykant
Od: 20 gru 2018, 17:58
Zajmuję się: Realozacja Świadczeń

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x