art 240 ust 3 - pilne - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 12 paź 2012, 10:49

czy ktoś już wydał decyzje na tej podstawie art 240 ust 3 ???
Rany u nas mówią że skoro ministerstwo w interpretacji powołuje sie na rozporządzenie o kryteriach dochodowych z 29.07.2009r. to w nim nadal podane jest kryterium w wysokości 477 zł i że niby pomoc nadal by się nie należała jak sie wszystko przeliczy.
Jak wy wydajecie takie decyzje?? Może ktoś podać podstawe prawną?? i wysyłacie takim osobom jakieś informacje na piśmie??
~ewelina

Napisano: 12 paź 2012, 11:14

aktualnie mam nastepujacy przypadek-wychowanek z RZ na starych zasadach uzyskał dochód przekraczający kryterium dochodowe (od X 1.084 zł). wydałam mu decyzję pozbawiajacą KN, jednocześnie poinformowałam o mozliwości złożenia ponownego wniosku o przyznanie świadczenia zgodnie z art.240 ust.3. zamierzam przyznać mu pomoc pieniężną na kontynuowanie nauki nie uwzględniając kryterium dochodowego (na nowych zasadach), z tym że w starej kwocie-494,10 zł zgodnie z interpretacją MPIPS
~ask

Napisano: 12 paź 2012, 17:57

tak jak ask
~deda

Napisano: 15 paź 2012, 10:01

nowy wniosek niech zloży i zmieniło sie juz kryterium jak się będzie kwalifikował to wydajesz decyzje, jeśli znowu przekroczy dochód to na podstawie 240 ust. 3 w kwocie 494,10
~Iza

Napisano: 15 paź 2012, 10:19

Wydaje mi , że jeśli przepisy dotychczasowe to kryterium stare
~w....

Napisano: 15 paź 2012, 13:09

nie komplikujcie sobie pracy, w nowych zasadach wogóle nie ma mowy o kryterium, więc jak może rozporządzenie dotyczyć kogos innego jak nie wychowanków na starych zasadach!! A jesli ustawodawca miałby na myśli stosowanie starego kryterium to po jakiego grzyba wydawałby nowe na podstawie u.o.p.s
~Iza

Napisano: 15 paź 2012, 13:47

czyli w opini ministerstwa jezeli mowa o o rozporządzenie o kryteriach to bierzemy pod uwagę wyłączne kwotępodstawy??
macie pomysł ja powinna wyglądać podstawa do przyznania pomocy na postawaiwe tego art??
~ewelina

Napisano: 15 paź 2012, 14:15

Di Izy - wg mnie nowe kryterium jest dla usamodzielnianych na podstawie uops, czyli opuszczających MOSy, MOWy. A wychowankowie z placówek i rodzin zastępczych, którzy opuścili rodzinę lub placówkę przed 1.01.2012 stare kryterium (przepisy dotychczasowe) i dopiero po przekroczeniu kryterium 240 ust. 3.
~w....

Napisano: 15 paź 2012, 17:44

jak w... !!!!!!!!!!!!!!!!! starych obowiązują stare przepisy!! jakkolwiek niedorzecznie to brzmi!!
~Dora

Napisano: 15 paź 2012, 18:44

zgadza się jak Dora
~deda

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x