art. 5 ust 3 ustawy o SR - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 07 lip 2015, 10:28

Moi drodzy jak uważacie w tym okresie facet składa wniosek o sr i przekracza o kwotę 20 zł , w poprzednim okresie nioe składał wniosku czy badacie sytuację czy by mu przysługiwał czy ważne jest czy pobierał?
XXXXXXXXXX

Napisano: 07 lip 2015, 10:35

pilnie proszę podpowiedź
XXXXXXXXXXX

Napisano: 07 lip 2015, 10:37

Skoro nie składał wniosku, to zasiłek rodzinny mu nie przysługiwał a taki jest warunek art. 5 ust. 3
Nie badasz sytuacji, bo nie ma to sensu. W tym wypadku odmowa.
kawa i ciasto

Napisano: 07 lip 2015, 10:40

a może ma ktoś ma taką decyzję odmowną bo facet na pewno sie odwoła bo już mi zaznaczył ze przysługiwał to nie znaczy pobierał :(
XXXXXXXXXX

Napisano: 07 lip 2015, 10:49

według interpretacji SKO facet ma rację.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 07 lip 2015, 10:52

Jeśli na pewno się odwoła to sprawdź to od razu. Poproś o dochody za poprzedni rok i ustal czy zasiłek by mu przysługiwał - jeśli nie, wklej to w uzasadnienie i daj odmowę.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 07 lip 2015, 11:05

a w sytuacji jak nie zbadam i odwoła się i pewnie dadzą do ponownego rozpatrzenia i by przysługiwało to przyznać ?
XXXXXXXXXXXX

Napisano: 07 lip 2015, 11:06

A czy nie jest tak że "przysługiwał w poprzednim okresie " to to samo co miał ustalone prawo.
Jak na moje odmowa, nie składał wniosku z zeszłym roku to nie wiesz czy by mu się należało. Idąc tym tropem to może on jeszcze będzie chciał spłaty za poprzedni okres bo przecież się "przysługiwał".
Agx

Napisano: 07 lip 2015, 11:09

mam podobna sytuacje babka się odwołała SKo dało do ponownego rozpatrzenia wskazując zeby zbadać czy by przysługiwał w poprzednnim okresie i teraz nie wiem czy przyznać czy nie
A_SIK

Napisano: 07 lip 2015, 11:25

XXXXXXXXXXXX pisze:a w sytuacji jak nie zbadam i odwoła się i pewnie dadzą do ponownego rozpatrzenia i by przysługiwało to przyznać ?
Jak dadzą do ponownego to każą Ci sprawdzić - więc, żeby nie tracić czasu zrób to od razu. Jak "przysługiwałby" to przyznaj.
Agx pisze:A czy nie jest tak że "przysługiwał w poprzednim okresie " to to samo co miał ustalone prawo.
Nie jest. Jeśli coś przysługuje to można z tego skorzystać lub nie, jeśli masz ustalone prawo to to masz.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x