art.7 ust.10 - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 23 maja 2023, 9:29

zmiany danych zawartych we wniosku lub deklaracji złożonej przez wnioskodawcę, które nastąpiły w okresie 6 miesięcy od dnia przyznania dodatku mieszkaniowego, nie mają wpływu na wysokość wypłacanego dodatku mieszkaniowego. A co z tytułem prawnym? utracony po przyznaniu ?
patka11
Stażysta
Od: 31 sty 2019, 12:50
Zajmuję się: dm

Napisano: 23 maja 2023, 9:41

A co z tytułem prawnym? utracony po przyznaniu ?
żeby można było stwierdzić wygaszenie decyzji ze 162 kpa
osoba musi wyprowadzić się z lokalu
jeśli więc nadal zamieszkuje natomiast utraciła tyt. prawny w trakcie trwania dodatku to zastosowanie ma
art. 7 ust. 10 UDM
czytaj... nie można wygasić decyzji ;)
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 23 maja 2023, 9:43

Wezwać do wyjaśnienia. Może to sytuacja o której mowa w art. 2 ust. 1 pkt 5 ustawy DM. Jeśli nie trzeba ustalić czy wnioskodawca dalej zamieszkuje w lokalu i ponosi związane z tym wydatki bo w jeśli to nie jest jego lokal, nie na niego wystawiane są rachunki za użytkowanie wówczas zgodnie z ustawą nie należy się dodatek bo nie ponosisz wydatków za lokal. Ale wszystko zależy od sytuacji. Ja miałem takie przypadki, że np. matka przepisywała mieszkanie na dzieci ale dalej w lokalu zamieszkuje. Wówczas mogą np. zrobić sobie umowę użyczenia lokalu z zastrzeżeniem, że zamieszkujący ma pokrywać wydatki na lokal i może spokojnie dalej wnioskować o DM.
MadJack
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 lip 2017, 9:29
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW

Napisano: 23 maja 2023, 10:10

sprawa wygląda tak, że właściciel lokalu wypowiedział umowę najemcy ale najemca odebrał wypowiedzenie po wydaniu decyzji przyznającej.
patka11
Stażysta
Od: 31 sty 2019, 12:50
Zajmuję się: dm

Napisano: 23 maja 2023, 11:27

Więc rozumiem, że ma opuścić lokal. W tej sytuacji dobrze byłoby gdyby wnioskodawca sam przyszedł i poprosił na piśmie o uchylenie decyzji dodatku mieszkaniowego. To, że odebrał wypowiedzenie po wydaniu decyzji niczego nie zmienia. To działa na tej samej zasadzie co wyprowadzka. Nie mieszkach, DM się nie należy.
MadJack
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 lip 2017, 9:29
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x