zmiany danych zawartych we wniosku lub deklaracji złożonej przez wnioskodawcę, które nastąpiły w okresie 6 miesięcy od dnia przyznania dodatku mieszkaniowego, nie mają wpływu na wysokość wypłacanego dodatku mieszkaniowego. A co z tytułem prawnym? utracony po przyznaniu ?
żeby można było stwierdzić wygaszenie decyzji ze 162 kpa osoba musi wyprowadzić się z lokalu
jeśli więc nadal zamieszkuje natomiast utraciła tyt. prawny w trakcie trwania dodatku to zastosowanie ma
art. 7 ust. 10 UDM
czytaj... nie można wygasić decyzji
Wezwać do wyjaśnienia. Może to sytuacja o której mowa w art. 2 ust. 1 pkt 5 ustawy DM. Jeśli nie trzeba ustalić czy wnioskodawca dalej zamieszkuje w lokalu i ponosi związane z tym wydatki bo w jeśli to nie jest jego lokal, nie na niego wystawiane są rachunki za użytkowanie wówczas zgodnie z ustawą nie należy się dodatek bo nie ponosisz wydatków za lokal. Ale wszystko zależy od sytuacji. Ja miałem takie przypadki, że np. matka przepisywała mieszkanie na dzieci ale dalej w lokalu zamieszkuje. Wówczas mogą np. zrobić sobie umowę użyczenia lokalu z zastrzeżeniem, że zamieszkujący ma pokrywać wydatki na lokal i może spokojnie dalej wnioskować o DM.
Więc rozumiem, że ma opuścić lokal. W tej sytuacji dobrze byłoby gdyby wnioskodawca sam przyszedł i poprosił na piśmie o uchylenie decyzji dodatku mieszkaniowego. To, że odebrał wypowiedzenie po wydaniu decyzji niczego nie zmienia. To działa na tej samej zasadzie co wyprowadzka. Nie mieszkach, DM się nie należy.