art. 79a a SKO. Podać czy nie podać?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA/SW/ZR/SZO/SP
- Kontakt:
art. 79a a SKO. Podać czy nie podać?
Czy przed kazdą odmową mamy go wysyłać?
Mój radca powiedział, że nie w kazdym przypadku sie go uzywa, że czesto wystarczy sam art. 10 kpa? (tak jak zrozumiałam to mam go zawierać w przypadku kiedy strona nie chce udostepnic jakiegos dokumentu, nie wiem czy dobrze rozumiem ten art. ??)
Mam sprawę która pójdzie do SKO i zastanawiam się czy w zawiadomieniu zawrzeć obydwa czy tylko art. 10.
Mam wszystkie dokumenty jakie potrzebuję, strona nic nie ukryła, wszystko udostepniła
Jak podchodzi do tego Wasze SKO?
Mój radca powiedział, że nie w kazdym przypadku sie go uzywa, że czesto wystarczy sam art. 10 kpa? (tak jak zrozumiałam to mam go zawierać w przypadku kiedy strona nie chce udostepnic jakiegos dokumentu, nie wiem czy dobrze rozumiem ten art. ??)
Mam sprawę która pójdzie do SKO i zastanawiam się czy w zawiadomieniu zawrzeć obydwa czy tylko art. 10.
Mam wszystkie dokumenty jakie potrzebuję, strona nic nie ukryła, wszystko udostepniła
Jak podchodzi do tego Wasze SKO?
- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: art. 79a a SKO. Podać czy nie podać?
Radca miał rację, nie w każdym przypadku zawiadamiasz z art. 79a. Stosuje się go w związku z możliwością wykazania przez stronę przesłanek "uzdrawiających", które w ocenie organu nie zostały spełnione i które mogą skutkować wydaniem decyzji niezgodnej z żądaniem strony. Według mnie, jeśli odmowa jest ze względu na przekroczone kryterium, to powinno się zawiadomić stronę z art. 79a, bo ma możliwość dostarczenia np. świadectwa pracy uzyskanego pomiędzy złożeniem wniosku, a wydaniem decyzji. Jeśli jednak strona nie ma wpływu na wydanie decyzji negatywnej (brak przesłanek zależnych od strony) - art. 79a nie stosujemy.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Albert Camus
- Weles
- Stażysta
- Zajmuję się: byle czym
- Kontakt:
a noteev razem z radcą będę z góry zakładali, że w danym wypadku nie nastąpiły takie przesłanki...
Rozumiem, że notevovi się robić nie chce, ale żeby do tego jakieś teorie robić....

Rozumiem, że notevovi się robić nie chce, ale żeby do tego jakieś teorie robić....
- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
@Wales, łobuzie, bo Cię zdemaskuję 

Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Albert Camus
- Weles
- Stażysta
- Kontakt:
sam się zdemaskowałeś. Kawał lenia jesteś. Roboty się chwytaj a nie dorabiaj teorie do lenistwa
- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Masz rację, bo przecież sam wiesz coś o tym 

Albert Camus
Albert Camus
- Weles
- Stażysta
- Kontakt:
w walce z twoim lenistwem (nie wiem czemu przypisujesz mi swoje cechy. Freud by się na ten temat wypowiedział. Aż strach pomyśleć o innych twoich fiksacjach)
Art. 79a. KPA
Składanie dodatkowych dowodów
§ 1.
W postępowaniu wszczętym na żądanie strony, informując o możliwości wypowiedzenia się co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żądań, organ administracji publicznej jest obowiązany do wskazania przesłanek zależnych od strony, które nie zostały na dzień wysłania informacji spełnione lub wykazane, co może skutkować wydaniem decyzji niezgodnej z żądaniem strony. Przepisy art. 10 zasada czynnego udziału stron w postępowaniu § 2 i 3 stosuje się.
§ 2.
W terminie wyznaczonym na wypowiedzenie się co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żądań, strona może przedłożyć dodatkowe dowody celem wykazania spełnienia przesłanek, o których mowa w § 1.
Art. 79a. KPA
Składanie dodatkowych dowodów
§ 1.
W postępowaniu wszczętym na żądanie strony, informując o możliwości wypowiedzenia się co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żądań, organ administracji publicznej jest obowiązany do wskazania przesłanek zależnych od strony, które nie zostały na dzień wysłania informacji spełnione lub wykazane, co może skutkować wydaniem decyzji niezgodnej z żądaniem strony. Przepisy art. 10 zasada czynnego udziału stron w postępowaniu § 2 i 3 stosuje się.
§ 2.
W terminie wyznaczonym na wypowiedzenie się co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żądań, strona może przedłożyć dodatkowe dowody celem wykazania spełnienia przesłanek, o których mowa w § 1.
- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Masz jakąś obsesję na punkcie lenistwa, czy co? Na czerwono już kiedyś wyłuszczałeś, więc masz w tym doświadczenie
, tylko nie zaznaczyłeś tego:" organ administracji publicznej jest obowiązany do wskazania przesłanek zależnych od strony"

Albert Camus
Albert Camus
- Weles
- Stażysta
- Kontakt:
J a nie mogę... a jakie ma wskazać? Niezależne od niej?
to teraz cwaniaczku wskaż mi cwaniaczku jakie to są te przypadki gdy coś jest niezależne od nie i nie może ich wskazać.
Szybciutko leniuszku

to teraz cwaniaczku wskaż mi cwaniaczku jakie to są te przypadki gdy coś jest niezależne od nie i nie może ich wskazać.
Szybciutko leniuszku
- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Przykład pierwszy z brzegu cwaniaczku: odmowa matce ze względu na pobierane w danym miesiącu świadczenie przez ojca w innej gminie.
Jakie może przedstawić przesłanki zależne od niej, jeśli świadczenie zostało już wypłacone?
Jakie może przedstawić przesłanki zależne od niej, jeśli świadczenie zostało już wypłacone?
Albert Camus
Albert Camus
Oprócz art. 79a a SKO. Podać czy nie podać? - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
zarzut SKO , jak sie do niego odnieść?
czy drukujecie wnioski elektroniczne?
za jaki okres przyjąć dochód ze świadczenia rehabilitacyjneg
dochód prowizja jako sołtys czy utrata czy nie
Wniosek na drugie i kolejne, a weryfikacja dochodów
pobieranie świadczenia wyczowawczego a praca zagraniczna
wydruk z programu o liczbie wnioskow
koszt obsługi 500+ obniżony z 1,5% na 0,85%
500 plus nadplata po rozwodzie
i podobają Wam się proponowane zmiany
Od kiedy przyznać świadczenie wychowawcze po utracie dochodu
CO zrobić z tym fantem? uchylić czy wypłacać?
praca za granicą - niecałe trzy miesiące
Niezgodność rozliczenia PIT-11 z wydrukiem z urzedu skarbowe
Pan z Ukrainy z wizą w paszporcie i zezwoleniem typ A
Zagraniczny wyrok rozwodowy i o alimenty