art. 80 ust. 4 - zmiany dochodu dziecka - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 11 kwie 2013, 12:04

Walczę teraz z przeliczaniem dochodu dziecka po marcowej waloryzacji rent rodzinnych. I mam problem. W 2011r. dziecko miało rentę przykładowo w kwocie 654 zł, w marcu 2012r. waloryzacja spowodowała, że wzrost dochodu dziecka nie przekroczył 10% i nie trzeba było zmieniać kwoty świadczenia. Mamy waloryzację marcową 2013r. - wzrost 10% sprawdzamy w stosunku do tej pierwszej kwoty renty rodzinnej czy tej z zeszłego roku?
~zuza

Napisano: 11 kwie 2013, 12:30

do pierwszej, odnosisz sie przecież do kwoty z decyzji...
~Dora

Napisano: 11 kwie 2013, 12:34

no właśnie tak myślałam jak Ty Dora,ale żeby nie robić czegoś niepotrzebnie wolałam się upewnić..dzięki
~zuza

Napisano: 11 kwie 2013, 23:45

Ja mam pytanie dodatkowe: przepis mówi iż nie zmienia się decyzji, jeśli zmiana dochodu nie przekroczy łącznie 10% dochodu dziecka, uwzględnionego przy ustalaniu jego wysokości. Obecna waloryzacja powoduje wzrost dochodów dziecka w wysokości ok 2 -5% (przynajmniej na razie z tych co doniosły rodziny). I teraz co robicie? trzymacie się literalnie zapisu tzn. np w marcu różnica dochodu dziecka wynosiła 3%, w kwietniu 3% itp, przy takim założeniu gdzieś w czerwcu przekroczy 10% dochodu i wtedy należy zmienić decyzję, czy też rozpatrywać to np. w skali roku i czkać na następna waloryzację.
Jeśli jednak następna waloryzacja (za rok) zmieni wysokość dochodów dziecka znów o 2-3%, to przy takim założeniu zmiana decyzji nastąpić może dopiero za 4-5 lat. U mnie jak się skarbnik o tym dowiedział, mało zawału nie dostał, bo takie liczenie nie generuje (tak jak to w minionych latach było) obniżek wypłaty świadczeń dla rodzin które zawsze przy takich okazjach wynosiły po kilkanaście tysięcy miesięcznie.
~Grzegorz

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x