odpłatność pełnoletnich w rodz. zast. - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 11 kwie 2013, 16:52

Witam, mam pytanie jaki dochód bierzecie pod uwagę naliczając odpłatność tym wychowankom?
Bierzecie pod uwagę dochód dziecka art. 80 ust.3 ustawy o wspieraniu(...)czyli rentę, alimenty oraz uposażenie rodzinne czy również np. dochód pełnoletniego w postaci wynagrodzenia, stażu itp.? Czyli jak np. pełn. wychowanek ma alimenty i staż nadal się uczy i jest w rodz. zast. ustalacie odpłatność 50 % dochodu czyli stażu i alimentów? czy tylko alimentów zgodnie z art. 80 ust. 3? Z góry dziękuję za opinie:-)
~Majka

Napisano: 11 kwie 2013, 17:03

tylko alimenty. ale nie wszyscy ustalają odpłatność pełnoletnim w rodzinach, tylko w placówkach
~Dora

Napisano: 11 kwie 2013, 19:07

Ustalając odpłatność pełnoletnim wychowankom pieczy macie potwierdzenie, że należność nie może być uzyskana od rodziców?
~saddd

Napisano: 11 kwie 2013, 23:55

saddd po co potwierdzenie? jak rodzicowi odstępujesz to nie znaczy że nie płaci, jak ma naliczoną opłatę i nie płaci to też jasne jest, pełnoletni płacą i w rodzinach i w placówkach
~Ulka

Napisano: 12 kwie 2013, 0:00

chyba coś pomyliłam, aha chciałam napisać że jak rodzic ma odstąpienie to nie płaci. Pełnoletni płacą 50% tylko od alimentów albo renty, opłaty nie liczy się od innych dochodów
~Ulka

Napisano: 12 kwie 2013, 0:05

Czy liczycie odsetki od naliczonych opłat niepłaconych w terminie?
~Ulka

Napisano: 12 kwie 2013, 10:36

dla mnie to nie jest do końca czytelnie w ustawie - u nas najpierw ustala sie odpłatnosć od rodzicow, jeśli oni mają odstąpienie itp. to naliczamy 50% dochodu pełnoletniego, według mnie i z rodzin zastępczych też trzeba, chocaż wiem, ze niektóre pcpry im nie ustalają
~Dora

Napisano: 12 kwie 2013, 10:59

Ponieważ w 193 ustawy oo pieczy jest zapis w przypadku braku możliwości uzyskania tej kwoty od rodziców... wg mnie nie można wziąć pod uwagę tylko tego, że ktoś nie płaci, ponieważ komornik może ściagnąć ustaloną kwotę. Dlatego pytałam o potwierdzenie. A słyszałam też, że jeżeli rodzicom się odstępuje od ustalania to wtedy ani dysponentowi ani dziecku nie ustala się odpłatności... Nie wiem jak to jest do końca. Ja na razie pełnoletnim nie ustalam ze względu na to, że dużo czasu i tak zajmuje szukanie biologicznych i ściganie ich do zapłaty...
~saddd

Napisano: 12 kwie 2013, 11:18

sadd, druga część twojej wypowiedzi jest ciekawa.. dlaczego tak myślisz? w przypadku braku uzyskania od rodziców opłaty - czyli myślisz, że nie chodzi tu też o odstąpienie? to chyba tak nie może byc! jak dla mnie z jakichkolwiek powodów od rodzica nie można uzyskac odpłatnosci, trzeba to zrobić u pełnoletniego..
~Dora

Napisano: 12 kwie 2013, 23:47

u nas jak rodzic ma odstąpienie to płaci pełnoletnie dziecko 50% dochodu albo osoba dysponująca dochodem 50% w każdym przypadku gdy rodzic nie płaci - tak jak Dora pełnoletni płacą w rodzinach i w placówkach
~Ulka

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x