Jak czeęto jako koordynatorzy odwiedzacie rodziny zastępcze? czy macie może jakiś plan wizyt? A co z dokumentacją? Rok minął od weiścia w życie ustawy a ja się nadal nie mogę odnaleźć.. i brakuje mi konkretnych przepisów, wytycznych, które regulowałyby zasady pracy koordynatora ...
Jak są problemy w rodzinie zastępczej to wchodzimy w środowisko w miarę potrzeb, jeżeli rodzina nie zgłasza trudności to 1 raz w miesiącu lub co dwa miesiące.
koordynator wpada 3 razy i RZ dostaje złą opinie potem likwidacja dzieci do adopcji pozostaje RZ którą się szkaluje do innych by nie nawiązali współpracy z taką RZ....
koordynator można powiedzieć że funkcjonuje podobnie jak asystent rodziny, tylko pracuje nie z rodzicami biologicznymi a z rodzinami zastępczymi i w sumie tworzy sobie pracę z rodziną sam bez jakichkolwiek procedur, praca twórcza oparta na wizytach w środowisku. Jedyną wytyczną jest utworzenie planu pomocy dziecku (cel główny, cele krótkoterminowe i cele długoterminowe), w dalszej kolejności weryfikowanie i modyfikowanie założeń plany pracy z dzieckiem.
a ten plan pracy to też wolna amerykanka bo co tam zawierać? ja piszę kontakty ze szkołą, nauka, poprawa ocen, kontakty z rodziną biologiczną, wizyta u stomatologa innego lekarza wg potrzeb
i co ile to weryfikować?
Mir domowy może zostać naruszony poprzez wdarcie się lub poprzez nieopuszczenie pomieszczenia mimo żądań osoby uprawnionej. Wdarcie się jest to wejście do pomieszczenia przy użyciu siły, bądź też w sytuacji gdy osoba uprawniona nie udziela zgody na wejście do pomieszczenia lub wręcz protestuje przeciwko wejściu. Nieopuszczenie obiektu natomiast zachodzi w sytuacji, gdy sprawca legalnie dostał się do środka pomieszczenia natomiast w wyniku pewnych zdarzeń stał się osobą niepożądaną w pomieszczenia i mimo usilnych żądań uprawnionego do pomieszczenia, nie chce opuścić lokalu. Więc bez przesady...