AS - B1 - Aktywny Samorząd

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 15 lip 2016, 10:08

jak odnosicie się do tej regułki:
"dysfunkcji obu kończyn górnych (w przypadku Obszaru B) – należy przez to rozumieć stan potwierdzony zaświadczeniem lekarskim: wrodzony brak lub amputację obu kończyn górnych – co najmniej w obrębie przedramienia, a także dysfunkcję charakteryzującą się znacznie obniżoną sprawnością ruchową w zakresie obu kończyn górnych w stopniu wykluczającym lub znacznie utrudniającym korzystanie ze standardowego sprzętu elektronicznego, wynikająca ze schorzeń o różnej etiologii (m.in. porażenia mózgowe, choroby neuromięśniowe)"

Czy przyznajecie na podstawowy sprzęt komputerowy, czy raczej muszą być w zestawie np. nietypowe myszki, klawiatury lub oprogramowanie pomagające w obsłudze lub dotykowy monitor?
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 15 lip 2016, 10:36

W tym roku dokładnie nad tym zapisem zaczęłam się zastanawiać. Wcześniej przyznawaliśmy do podstawowego sprzętu, ale w tym roku zaczęłam zwracać uwagę potencjalnym wnioskodawcom, jak przychodzili pytać o to zadanie, że musi być w zestawie sprzęt, który ułatwi im korzystanie ze standardowego sprzętu.
PCPR-T

Napisano: 15 lip 2016, 11:02

Odpowiedz Pani M.Poręby na takie samo pytanie:

W odpowiedzi na pytanie zadane drogą elektroniczną na adres: [email protected] w sprawie realizacji Modułu I pilotażowego programu „Aktywny samorząd”, Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych uprzejmie wyjaśnia:

W ramach obszaru B Zadanie nr 1 nie występuje zamknięty katalog sprzętów i urządzeń, które można objąć dofinansowaniem. Stosujemy ogólną definicję,która została określona w dokumencie pn. „Kierunki działań (...)”.

Realizator programu każdorazowo i indywidualnie ocenia, czy dany przedmiot dofinansowania proponowany przez Wnioskodawcę spełnia warunki określone w definicji. Głównym kryterium uznania kwalifikowalności danego kosztu są indywidualne i specyficzne dla danego Wnioskodawcy i rodzaju dysfunkcji - potrzeby związane z rehabilitacją zawodową i społeczną potencjalnego beneficjenta, w odniesieniu do celów programu. Istotnym narzędziem wspomagającym w tym procesie mogą być odpowiednio szczegółowe uzasadnienia zakupu poszczególnych elementów sprzętu i oprogramowania przedstawiane przez wnioskodawców.
Kasia11

Napisano: 15 lip 2016, 11:04

Kasia11 pisze:Odpowiedz Pani M.Poręby na takie samo pytanie:

W odpowiedzi na pytanie zadane drogą elektroniczną na adres: [email protected] w sprawie realizacji Modułu I pilotażowego programu „Aktywny samorząd”, Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych uprzejmie wyjaśnia:

W ramach obszaru B Zadanie nr 1 nie występuje zamknięty katalog sprzętów i urządzeń, które można objąć dofinansowaniem. Stosujemy ogólną definicję,która została określona w dokumencie pn. „Kierunki działań (...)”.

Realizator programu każdorazowo i indywidualnie ocenia, czy dany przedmiot dofinansowania proponowany przez Wnioskodawcę spełnia warunki określone w definicji. Głównym kryterium uznania kwalifikowalności danego kosztu są indywidualne i specyficzne dla danego Wnioskodawcy i rodzaju dysfunkcji - potrzeby związane z rehabilitacją zawodową i społeczną potencjalnego beneficjenta, w odniesieniu do celów programu. Istotnym narzędziem wspomagającym w tym procesie mogą być odpowiednio szczegółowe uzasadnienia zakupu poszczególnych elementów sprzętu i oprogramowania przedstawiane przez wnioskodawców.

Pytanie brzmiało tak:

Do PCPR wpłynął wniosek dotyczący zakupu zwykłego laptopa w ramach Obszaru B zadanie 2. Wnioskodawca to osoba niepełnosprawna, która spełnia warunki uczestnictwa w programie tj: ma orzeczony znaczny stopień niepełnosprawności , jest osobą w wieku aktywności zawodowej i pracuje, wg. zaświadczenia wydanego przez lekarza specjalistę ma dysfunkcję charakteryzującą się znacznie obniżoną sprawnością ruchową w zakresie obu kończyn górnych.

W związku z powyższym, czy PCPR może osobie, która spełnia warunki uczestnictwa w programie, ale nie wybrała dostosowanego sprzętu przyznać dofinansowanie do sprzętu standardowego?
Kasia11

Napisano: 15 lip 2016, 11:52

odpowiedź z pfron jak zwykle wyczerpująca ;)

to może jakimś rozwiązaniem może być dołączenie do zestawu PC lub laptopa, dostosowanej myszy lub klawiatury (w sklepie internetowym ALTIX lub HARPO można sprawdzić jak to wygląda), ewentualnie dotykowego monitora?
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 15 lip 2016, 12:00

Po rozmowie z Panią MP doszliśmy do wniosku że jeśli ktoś wnioskuje o zwykły sprzęt to nie kwalifikuje się z AS
Kasia11

Napisano: 02 wrz 2016, 11:35

co znaczy zwykły sprzęt? Bo teraz komputery, laptopy mają funkcję udźwiękawiające, powiększające i mogą być również dotykowe itp.?
Mariusz11

Napisano: 02 wrz 2016, 12:55

zwykły sprzęt - mam na myśli standardowy laptop - nie dotykowy, dla osoby z porażeniem kończyn górnych udźwiękawiający program lub powiększający na nic się zda
Kasia11

Napisano: 02 wrz 2016, 13:37

Mam interpretacje odnośnie sprzętu mogę wysłać?
Mariusz11

Napisano: 02 wrz 2016, 13:55

to ja poproszę [email protected]
z góry dziękuje
a jak robiliście w ubiegłych latach bo ja z tego co pamiętam przyznaliśmy dofinansowanie do laptopa dla studenta właśnie z obniżoną sprawnością kończyn górnych
ewaaa

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x