AS - D (zagwozdka) - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 02 cze 2015, 10:23

Witajcie.
Zastanawiam się nad jedną kwestią. Napiszcie, czy rozumiecie tę sytuację tak, jak ja. Otóż, w tym roku dostałam mało kasy na bieżące (ok 5000 zł), a do tej pory wydawałam na przedszkola ok 14000 zł. Oczywiście w tym roku wnioski na przedszkola też wpływają, a dodatkowo wpłynęły mi już dwa wnioski na prawo jazdy i chyba te wnioski będą miały pierwszeństwo. Oczywiście z punktacji wychodzi, że wszyscy i tak są na liście rankingowej. Problem w tym, że wcześniej miałam tyle kasy, że spokojnie przedszkola byłam w stanie zrealizować przed upływem terminu składania wniosków z modułu I. W tym roku nie mam z czym szaleć, no i jeszcze te prawo jazdy. Nie byłoby sprawy, gdyby wszyscy mogli czekać spokojnie na II transzę, ale chodzi o to, że niektóre dzieci kończą przedszkole w czerwcu albo lipcu, tak więc ja nie będę mogła podpisać z nimi umowy w grudniu, jak będzie dodatkowa kasa, tak? Czyli od razu mam pisać odmowy? Ale, że co mało kasy, czy że decyzję możemy podjąć dopiero po 30.08, a wtedy Państwa dziecko nie będzie już przedszkolakiem, więc nie spełniają Państwo warunków? Co ja mam z tymi osobami zrobić?
PCPR

Napisano: 09 cze 2015, 8:38

Mamy ten sam problem.
W umowach zawarliśmy klauzulę że wypłata będzie realizowane pod warunkiem, że Realizator będzie miał środki na realizację zadania. Jak by co, czekamy na jesień i ewentualne dodatkowe środki na "bieżące".
KKK

Napisano: 10 cze 2015, 10:07

Ale pamiętaj, że na dzień wypłaty, wnioskodawca nie spełnia warunków, a musi. Napisałam do PFRON-u, jak dadzą mi odpowiedź, to wrzucę tu.
PCPR

Napisano: 11 cze 2015, 9:00

W przypadku Modułu II jest możliwość refundacji poniesionych kosztów do 6 miesięcy wstecz.
KKK

Napisano: 11 cze 2015, 9:01

.. oczywiście chodziło mi o Moduł I D...
Gość

Napisano: 16 cze 2015, 10:11

Witam,
okazało się, że na wyrost potraktowałam konieczność uczęszczania dziecka do przedszkola w momencie podpisania umowy...
Oto odpowiedź PFRON-u:
"Szanowna Pani

w ramach modułu I obszar D programu "Aktywny samorząd" w warunkach uczestnictwa nie ma wymogu, że dziecko musi chodzić do przedszkola w dniu składania wniosku, czy zawierania umowy. Ważne jest, w przypadku wniosków o refundację, że ze środków programu refundacja może dotyczyć kosztów poniesionych do 180 dni przed złożeniem wniosku. Realizować należy wnioski według kolejności wynikającej z uzyskanej oceny. Po zakończeniu naboru wniosków planowane jest przekazanie II transzy środków na realizację programu."
PCPR

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x